ŽELIM DA SAZNAM ODAKLE MI JE PRADEDA: Frenk Kaminski ponosan na srpske korene

Autor:

Sport

29.08.2023

14:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istražiću i otići u to mesto. To me je dodatno motivisalo da potpišem za Partizan, rekao je novi centar crno-belih.

ŽELIM DA SAZNAM ODAKLE MI JE PRADEDA: Frenk Kaminski ponosan na srpske korene

Foto: Starsport

Frenk Kaminski (30) gospodariće Partizanovim reketom. Centar sa velikim NBA iskustvom, gde je igrao za Šarlot, Finiks, Atlantu i Hjuston, biće velika uzdanica čete Željka Obradovića na putu odbrane titule u AdmiralBet ABA ligi, ali i pohodu na fajnal-for Evrolige koji im je minule sezone izmakao za dlaku. Međutim, Kaminski nije samo još jedan Amerikanac koji želi da se dobrim partijama u Evropi izbori za povratak u najjaču ligu na svetu, iako ne krije da mu je to jedan od ciljeva, već neko ko je dublje povezan sa Srbijom.

Foto: Starsport

Zek Ledej i Frenk Kaminski

Frenkov pradeda po majci je Srbin, što je otkriveno 2015. godine kada se spekulisalo da bi selektor Aleksandar Đorđević mogao da ga pozove u nacionalni tim. To se nije desilo, ali je Kaminski pojasnio da je duboko povezan sa brojnom srpskom zajednicom u Čikagu gde je rođen i gde je odrastao.

Nije se Amerikanac naših korena ni sada ustručavao da prizna da ne zna detalje o svom poreklu, ali je u razgovoru za Republiku obećao da će se to promeniti i da mu je i to bio jedan od motiva da se preseli među crno-bele.


- Moj pradeda je iz Srbije, imam srpsko poreklo na koje sam ponosan, kao što imam i poljsko, nemačko i irsko. Zaista malo znam o svojim korenima i to sam rešio da promenim. Želim da istražim iz kog dela Srbije mi je pradeda, da odem u to mesto, možda saznam tamo još nešto. Moja porodica je dugo u Čikagu. Precima je bilo važno da se uklope u Americi pa je srpski jezik vremenom nestao u mojoj familiji i sada ga niko ne govori. Probaću da ga naučim, ali ništa ne obećavam jer sam baš loš u učenju jezika - počeo je Kaminski priču za naš list.

Foto: instagram printscreen

 

On je objasnio da to što ne zna puno o korenima i ne govori srpski ne znači da nije upoznat sa našom kulturom i ljudima. Frenk Kaminski III, kako mu je puno ime koje nosi po dedi i ocu, objasnio je da ima puno prijatelja iz srpske zajednice u Čikagu.

- Igrao sam u srpskoj ligi u Čikagu. Znam ono osnovno o srpskoj kulturi, a sada želim da saznam sve. Čuo sam dosta toga od svojih srpskih prijatelja, ali to se verovatno razlikuje od onoga što ću upoznati ovde. Ja sam u Srbiju došao da igram košarku kao tranziciju iz NBA u Evropu i da se možda vratim u Ameriku, a Partizan sam izabrao, između ostalog, i zbog zemlje i ljudi - dodao je Frenk.

Kaminski je, osim kulture, spreman da istražuje i našu nacionalnu kuhinju. Međutim, jedno jelo mu je postalo omiljeno dok je bio u Americi.

- Ćevapi su mi omiljeni. Verujem da Srbi imaju puno ukusnih jela, probaću ih sigurno, ali već znam da ću ćevape redovno jesti - kazao je centar Partizana izgovarajući naziv jela sa čistim "ć".

Kada su u pitanju sama košarka i nastupi za Partizan, njegova priča se ne razlikuje puno od svih ostalih pojačanja.

Foto: Starsport

Došao da uči - Obradović, Kaminski i Mijailović


- Želim da pobeđujem u svakom meču, da se takmičim na najvećem nivou. Daću sve od sebe da Partizan pobeđuje, da odemo što dalje u svakom takmičenju, da osvajamo trofeje. Što se Evrolige tiče, ne znam da li će to biti fajnal-for ili nešto drugo. Već vidim da je ovo sjajan tim sa najboljim trenerom i pravo mesto za učenje i dokazivanje - zaključio je Kaminski.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading