DA LI JE JOKIĆ SA DRUGE PLANETE? Srbin ZADIVIO čitav svet - NIKADA niko kao Nikola!

Autor: Stefan Acevski

Sport

08.06.2023

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Centar Nagetsa nema nameru da stane.

DA LI JE JOKIĆ SA DRUGE PLANETE? Srbin ZADIVIO čitav svet - NIKADA niko kao Nikola!

Foto: Starsport

Nikola Jokić

Košarkaši Denver Nagetsa su stigli do prednosti u finalu NBA lige, pošto su u gostima savladali Majami Hit sa 109:94, čime su poveli sa 2:1 u finalnoj seriji najjače košarkaške lige sveta.

Još jednu monstruoznu partiju je odigrao Nikola Jokić, koji je ovaj put postigao 32 poena, uz 21 skok i deset asistencija, čime je postao prvi igrač u istoriji finala koji je na jednoj utakmici upisao makar 30 poena, 20 skokova i deset asistencija.

Jasno je da je momak iz Sombora prva ličnost plej-ofa u NBA ligi. Protiv Minesote je "zagrevao" motore, a onda je protiv Finiksa, u plej-ofu Zapadne konferencije, krenula nestvarna Jokićeva dominacija.

Nikola je u proseku beležio 34.5 poena po meču, uz preko 13 skokova i deset asistencija, a dugo će se pamtiti njegova partija u četvrtom meču, u kom je postigao čak 53 poena. Nagetsi su slavili u toj seriji sa 4:2 i tako sebi obezbedili duel sa Los Anđeles Lejkersima.

Foto: Tanjug

Nikola Jokić i Lebron Džejms

Svi su očekivali neizvesno finale Zapada, a dobili su dominaciju Nagetsa, predvođenu maestralnom Srbinom.

U prvom meču je upisao 34 poena, uz 21 skok i 14 asistencija, a ništa lošiji nije bio u preostala tri meča, pa je seriju, u kojoj je Denver sa 4:0 počistio Lejkerse i Lebrona Džejmsa, završio sa gotovo 28 poena po meču, uz 14 skokova i skoro 12 asistencija.

Posle Lejkersa, Denver je saznao ime svog rivala u finalu, a mnogi su se plašili da će ih duga pauza između dve serije malo usporiti, pre svega Nikolu Jokića. Međutim, već u prvom meču ih je Srbin sve razuverio.

Nestvarna partija u prvoj utakmici, 27 poena, uz 14 asistencija i deset skokova, bila je dovoljna Denveru da stigne do prednosti. U drugoj utakmici čak 41 poen, uz 12 skokova, nažalost u porazu svog tima, ali je iskupljenje stiglo već u trećoj utakmici, gde je Nikola imao već pomenutu statistiku.

Koliko god se u Americi trudili da ospore Jokićev učinak, tražeći uvek neku manu u igri našeg košarkaša, jasno je da je nema i da ovakve partije NBA liga verovatno nikada nije videla.

Na putu do prednosti u finalu, Jokić je srušio nekoliko rekorda. U prvoj utakmici protiv Majamija imao je 14 asistencija, što je najveći broj uspešnih dodavanja nekog centra u NBA finalu. Takođe, postao je igrač sa najviše uspešnih asistencija u svom debiju u finalu najjače lige sveta, kao i tek drugi košarkaš, posle Džejsona Kida, koji je imao tripl-dabl u svojoj prvoj utakmici finala.

U istom ritmu je nastavio i u narednim mečevima, a zanimljivo je i da je u trećem meču serije sa Majamijem upisao svoju drugu partiju u ovom plej-ofu u kojoj je zabeležio makar 30 poena, 20 skokova i deset asistencija. Sada je Nikola na brojci od tri takva meča u plej-ofu NBA lige. Svi ostali igrači u istoriji imaju zajedno dva.

Jokić trenutno u proseku beleži 30.5 poena u doigravanju, uz 13.4 skoka i 10.1 asistenciju. Zanimljivo, prvi je u celoj ligi po broju poena, skokova i asistencija u ovogodišnjem plej-ofu. Na sve to, ima nestvarnih 54% iz igre, uz 47% ubačenih trojki.

Upisao je već deset tripl-dablova, čime je postao rekorder u jednoj sezoni doigravanja, a takođe je u dve serije ovogodišnjeg plej-ofa je u proseku beležio tripl-dabl, čime se izjednačio sa Karimom-Abdulom Džabarom. Jednostavno, nema nikakve dileme, Nikola je najbolji košarkaš sveta i niko mu nije ni blizu.

Priliku da još jednom pokaže svoju magiju imaće već u subotu ujutru, kada će Majami, od 02:30, dočekati Denver u četvrtoj utakmici NBA finala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading