DA LI ĆE SE ISTORIJA PONOVITI? Na današnji dan Željko Obradović i Partizan POKORILI su Evropu!

Autor:

Sport

16.04.2023

10:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Grobari" sanjaju da njihov klub ponovi uspeh napravljen 1992. godine.

DA LI ĆE SE ISTORIJA PONOVITI? Na današnji dan Željko Obradović i Partizan POKORILI su Evropu!

Foto: Starsport

Željko Obradović

Jedan datum posebno je urezan u srcima svih navijača Partizana.

U pitanju je, naravno, 16. april 1992. godine kada su se crno-beli, predvođeni Željkom Obradovićem, popeli na krov Evrope.

Košarkaši Partizana su pre tačno 31 godine savladali Huventud (71:70) trojkom Aleksandra Đorđevića u poslednjoj sekundi i ostvarili najveći uspeh u istoriji kluba.

Još samo osam sekundi. Dva poena prednosti za Špance. Đorđević... Tri poena, tri poena, vreme je isteklo... 71:70... Ja u svojoj karijeri ovo nisam doživeo... Partizan je šampion Evrope - reči su zbog kojih i dalje zaigra srce svim navijačima Partizana.

Sada Željko Obradović ponovo predvodi crno-bele i mnogi opet sanjaju evropski tron. Partizan se plasirao među osam najboljih klubova Evrope i u seriji protiv Reala pokušaće da izbori fajnal-for na kom je sve moguće. Ako prođu "kraljevski klub" crno-beli će igrati protiv boljeg iz duela Barselona - Žalgiris.

Podsetimo, 1992. godine Partizan je mečeve kao domaćin igrao u predgrađu Madrida, Fuenlabradi, a u grupi je bio sa Huventudom, Estudijantesom, Filipsom iz Milana, Bajerom iz Nemačke, Arisom, holandskim Komodorom i belgijskim Maes Pilsom. Završili su crno-beli četvrti sa deset pobeda i četiri poraza, a u četvrtfinalu su igrali sa Knorom iz Bolonje, te su ga iznenadili i slavili sa 2:1 u pobedama.

Na fajnal-foru su prvo eliminisali Filips (82:75), a zatim su bili bolji od Huventuda (71:70). Tim je sa klupe predvodio Željko Obradović, a igrali su Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Nikola Lončar, Zoran Stevanović, Dragiša Šarić, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Vladimir Dragutinović i Ivo Nakić.

Košarkaški klub Partizan setio se ovog jubileja.

- I danas, 31. godinu kasnije, Partizan, Beograd, Srbija i Evropa pamte svoje heroje! I danas, Partizan je večno zahvalan svojim domaćinima iz Fuenlabrade, mesta u kojem su se članovi našeg kluba osećali kao kod kuće, jer zbog sankcija nisu mogli da igraju u Beogradu! Zauvek, ovo će biti priča iz koje će mnoge generacije imati šta da nauče! O ljubavi, posvećenosti, profesionalizmu, ludoj mladalačkoj energiji i napornom radu koji je doneo trofej prvaka Evrope u Humsku ulicu, gde se i danas nalazi - navode iz Partizana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading