DESET VELIKIH “NE“ U TRUDNOĆI: Buduće mame zaboravite na spisak ovih namirnica, a na ovaj napitak ni ne pomišljajte!

Autor: N.J.

Lifestyle

16.04.2023

10:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trudnice i danas moraju povesti računa o ishrani.

DESET VELIKIH “NE“ U TRUDNOĆI: Buduće mame zaboravite na spisak ovih namirnica, a na ovaj napitak ni ne pomišljajte!

Foto: shutterstock

Zapravo, ako ste trudne tokom praznika, a nemate neke veće zdravstvene probleme ili poseban program ishrane, kao i ako je lekar u saglasnosti, verujemo da za vas nema problema čak i da uzmete nešto što nije toliko zdravo za bebu. Ipak, prema nekim istraživanjima, deset namirnica u svakom slučaju bi trebalo izbegavati tokom trudnoće. Hranu koju bi trebalo da izbegavate obično uključuje nedovoljno kuvano ili sirovo meso, ribu i druga jela koja mogu da povećaju rizik od infekcija. Takođe, trebalo bi ograničiti unos kofeina i sledećih pića.

Jedna od prvih stvari koje nikako ne bi smele da jedete je suši. Pored toga, postoji još namirnica koje morate potpuno izbaciti ili ograničiti.

1. Riba sa visokim sadržajem žive

U to spadaju sabljarka, tuna, skuša, marlin. Važno je napomenuti da nisu sve ribe bogate živom, samo neke vrste. Konzumiranje ribe tokom trudnoće je zdravo, ali ako imaju malo žive, i trebalo bi da jedete maksimalno tri puta nedeljno. Ribe sa niskim sadržajem žive su: losos, iverak, inćun, tilapija i pastrmka.

Foto: pixabay.com

Sardina iz konzerve

2. Nedovoljno pečena ili sirova riba

Školjke mogu da uzrokuju nekoliko infekcija i to virusne, bakterijske ili parazitske. Određene utiču samo na vas, a druge i na bebu i mogu imati loše posledice. Trudnice su posebno osetljive na infekcije listerijom. Zapravo, prema centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), trudnice imaju do 10 puta veću verovatnoću  da će se zaraziti tom bakterijom nego opšta populacija.

Foto: Photo by Anna Kapustina from Pexels

Pastrmka sa limunom

3. Nedovoljno kuvano, sirovo i prerađeno meso

Konzumiranje nedovoljno kuvanog ili sirovog mesa povećava rizik od infekcije nekoliko bakterija ili parazita, uključujući toksoplasmu, e. koli, listeriju i salmonelu. Dok se većina bakterija nalazi na površini celih komada mesa, druge mogu ostati unutar mišićnih vlakana.

Neki celi komadi mesa - kao što su pečenice ili rebra od govedine, jagnjetine i teletine - mogu biti sigurni za jelo ako su kuvani do kraja. Međutim, to znači  samo kada je komad mesa potpuno pečen spolja.

Hamburgere, mleveno meso i slično smete jesti samo ako je dovoljno pečeno.

4. Sirova jaja

Verujemo da ovo možda i ne biste jeli, ali je važno napomenuti da biste mogli da dobijete salmonelu. Ta bakterija napada živinu, mleko, jaja i govedinu. Zato izbegavajte poširana jaja, domaći majonez, neke domaće prelive za salatu, sladoled takođe domaći i iste takve glazure za kolače.

Foto: shutterstock

Jaja na tost hlebu

5. Meso organa

Meso organa izvrstan je izvor raznih hranjivih materija. Međutim, ne preporučuje se konzumiranje previše vitamina A životinjskog porekla (preformirani vitamin A) tokom trudnoće. Ako jedete previše pripremljenog vitamina A, pogotovo u prvom tromesečju trudnoće, može dovesti do kongenitalnih malformacija i pobačaja.

6. Kofein

Trudnicama se savetuje da ograniče unos kofeina na manje od 200 miligrama dnevno. Kofein se veoma brzo apsorbira i lako prolazi u placentu.  Pokazalo se da visok unos kofeina tokom trudnoće ograničava rast fetusa i povećava rizik od niske porođajne težine.

Foto: YouTube/ TravelFood4all

Turska kafa

7.  Neoprani proizvodi

Površina neopranog ili neoguljenog voća i povrća može biti kontaminirana bakterijama i parazitima. Kontaminacija se može dogoditi tokom proizvodnje, berbe, prerade, skladištenja, transporta ili maloprodaje. Jedan opasni parazit koji se zadržava na voću i povrću zove se toksoplazma. Većina ljudi koji dobiju toksoplazmu nemaju simptome, dok se osećaju  kao da imaju grip mesec dana ili više.

Foto: Shutterstock

Voće i povrće u korpi

9. Nepasterizovano mleko, sir i voćni sok

Pasterizacija je najučinkovitiji način uništavanja štetnih bakterija, bez promene hranjive vrednosti proizvoda. Kako biste smanjili rizik od infekcija, možete jesti pasterizovano mleko, sir i voćni sok.

10. Alkohol

Savetuje se potpuno izbegavanje alkohola tokom trudnoće, jer povećava rizik od pobačaja, piše “Heltlajn“.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading