IZ AUTA U ISTORIJU: Mirotić nije jedini - ko je još gazio liniju u trenucima odluke? Jedna situacija POSEBNO BOLI sve u Srbiji!

Autor:

Sport

31.12.2022

09:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sećate li se ovih mečeva?

IZ AUTA U ISTORIJU: Mirotić nije jedini - ko je još gazio liniju u trenucima odluke? Jedna situacija POSEBNO BOLI sve u Srbiji!

Foto: Starsport

Nikola Mirotić i Filip Petrušev

Košarkaši Crvene zvezde na tragičan način poraženi su od Barselone u meču 16. kola Evrolige (94:99).

Imali su izabranici Duška Ivanovića sve u svojim rukama, ali je Nikola Mirotić trojkom u poslednjoj sekundi izjednačio na 84:84, a onda je Barsa zablistala u produžetku i uspela da stigne do pobede.

Ipak, u trenutku kada je Mirotić dobio loptu od Korija Higinsa, nagazio je i aut liniju, a sudije to nisu videle.

Republika

Foto: Starsport

Nikola Mirotić i Nemanja Nedović

 

Ne umanjuje ova sporna situacija magičnu trojku Mirotića, ali je definitivno sigurno da je Zvezda pokradena, te da je koš morao da bude poništen zbog auta. To je priznao i košarkaš Barselone posle meča kada su mu novinari rekli za spornu situaciju.

- Ozbiljno? Nisam znao... I kako posle da ne zvižde sudijama? Šokiran sam. Mislim da te stvari ne bi smele da se dešavaju jer imamo toliko kamera, usporene snimke i sve ostalo. Zašto bih ja sumnjao, taman posla. Nisam video to stvarno. Bože moj, idemo dalje - rekao je Mirotić.

Sada nema nazad, Zvezda je poražena, a daleko od toga da je ovo prva sporna situacija u srpskoj košarci kada su koševi iz auta u pitanju. Pamte se još dva slučaja - jedan će posebno pogoditi navijače crveno-belih, dok je drugi bolna rana cele Srbije!

DROBNJAK ZA POBEDU

Košarkaši Partizana pobedili su Crvenu zvezdu rezultatom 91:89 u prvom meču finala plej-ofa Superlige Srbije 2007. godine. Iako je finale košarkaškog plej-ofa tek počelo, već posle prve utakmice na pomolu je bio skandal.

Koš za pobedu postigao je Predrag Drobnjak na dve sekunde do kraja meča i to iz teške situacije. Bio je u samom uglu, šutirao je preko Dragićevića, a lopta je prošla kroz obruč.

Usledilo je veliko slavlje igrača i navijača Partizana, kao i tuga, ali i burna reakcija crveno-belih kada su videli da je Drobnjak trojku pogodio iz auta.

Osuli su paljbu sa Malog Kalemegdana na sudiju Milivoja Jovčića, ali i na večitog rivala, te su optužili ljude iz Partizana da su "gepekovali" pomenutog arbitra i na taj način ga prestrašili i naveli da sudi po njihovom.

Utakmica na nivou finala. Nesrećno smo izgubili. Biću verovatno kažnjen, ali Drobnjak je iz auta pogodio trojku, a i izgleda da ćemo i mi morati da provozamo sudiju po gepeku. Ne govorim o greškama već o tendenciji, čestitam mojim igračma na borbi. Zvezda je već uložila žalbu na suđenje Milivoja Jovčića. Nadam se da ćemo i drugi meč odigrati ovako, a Partizan i dalje ostaje favorit - govorio je trener Crvene zvezde Stevan Karadžić posle ovog meča, a još oštriji je bio najbolji igrač ove ekipe Milan Gurović:

Kao prvo, da se “gepekuje” Jovčić da bi na tom polju bilo nerešeno, da bi svirao normalno. Treba da ga neko “gepekuje” i da mu slomi glavu. Šta vas još interesuje…? Bili smo bolji 38-39 minuta, ali Predrag Drobnjak je dao tu trojku i svaka mu čast. Sledeću utakmicu idemo, tuča na terenu i ćao, pa da vidimo šta će se desiti. Ogorčen sam na Iliju Beloševića, koji se zakleo da će da izbaci navijače koji me vređaju. Ta stoka me ne interesuje, ali Košarkaški savez Srbije posle će da me pita da igram za Srbiju! Za koga da igram? Kako da osvojimo titulu? Jedino ako “gepekujemo” nekoga - grmeo je Gurović.

Partizan je do kraja finala dobio još dva meča, došao do nove titule, a ovaj detalj definitivno je sve okrenuo. Sam Predrag Drobnjak nikada nije želeo da komentariše spornu trojku:

- O toj čuvenoj trojci i ne razmišljam. Bilo pa prošlo. I da je nisam pogodio siguran sam da bismo na kraju bili šampioni. Bili smo mnogo kvalitetniji u odnosu na Crvenu zvezdu - istakao je jednom prilikom Drobnjak.

TUNČERI I SUDIJE OTELI MEDALJU

Polufinale Svetskog prvenstva u košarci 2010. godine i dalje boli sve u Srbiji. Naša reprezentacija sastala se sa domaćinom, Turskom, i bila je veoma blizu trijumfa.

Ipak, snove o finalnom meču i sigurnoj medalji odneli su Kerem Tunčeri i arbitri ovog meča.

Na 4,3 sekunde do kraja meča Srbija je vodila sa 82:81, a Turci su zatražili tajm-aut. Lopta je stigla u ruke Tunčerija koji je nagazio liniju, a zatim se prošetao do koša i pogodio za 83:82. Svima u hali bilo je jasno da koš nije regularan. Svima, osim arbitrima ovog meča!

Tokom čitave utakmice suđenje je bilo katastrofalno, a Košarkaški savez Srbije, tada je Sudijskoj komisiji FIBA dostavio disk sa 50 grešaka arbitara na štetu našeg tima, koji je kasnije ostao bez medalje. Kerem Tunčeri se jednom prilikom prisetio ove situacije, ali nije želeo da prizna da je nagazio liniju i pored toga što se to i na snimku jasno vidi.

Ljudi kažu da sam nagazio liniju, ali ja to ne znam. Niko ne zna, to nikada nije potvrđeno - rekao je Tunčeri.

Ovaj poraz i dalje boli sve u Srbiji, a "orlovi" su na pomenutom Mundobasketu na kraju ostali bez medalje pošto su poraženi od Litvanije u borbi za bronzu rezultatom 99:88.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading