GROSO, INIJESTA, PA GECE: Ko će biti NOVI HEROJ u finalu Mundijala?

Autor:

Sport

18.12.2022

12:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najbitniji mečevi rađaju najveće heroje.

GROSO, INIJESTA, PA GECE: Ko će biti NOVI HEROJ u finalu Mundijala?

Foto: Tanjug/AP,

Tako će najverovatnije biti i danas, pošto je za 16 časova, na velelepnom stadionu "Lusail", zakazano veliko finale Svetskog prvenstva između Francuske i Argentine.

Ceo svet će gledati ka Mesiju i Mbapeu, a verovatno je da će igrač čija selekcija pobedi danas, na kraju biti proglašen za najboljeg igrača prvestva. Međutim, to nikako ne mora da znači da će neko od njh odlučiti finale, pošto se vrlo često u prošlosti dešavalo da pobedu svom timu donese neko ko se nije često upisivao u strelce.

To je ovako izgledalo na prethodnih pet prvenstava, koji su održani u ovom veku.

1. Ronaldo - Brazil:Nemačka 2:0 2002. godine

Izuzetak koji potvrđuje pravilo. Na stadionu u Jokohami, u velikom finalu Mundijala 2002. godine, sastali su se Brazil i Nemačka. Nije bilo pogodaka sve do završnice duela, a onda je "Zuba" pogodio u 67. minutu, a onda i u 79, za veliko slavlje Brazila i njihovu poslednju "boginju".

2. Fabio Groso - Italija:Francuska 1:1(5:3 p.p) 2006. godine

Čuveno finale, zapamćeno po trijumfu Italije, prečki Trezegea, ali i Zidanovom udaranju Materacija. Nije bilo pobednika posle regularnog dela, ali ni produžetaka, pa se pristupilo izvođenju penala. 

Trezege je u drugoj seriji pogodio prečku za Francusku, što je bilo dovoljno "Azurima". Lopti je u petoj seriji, pomalo neočekivano, prišao levi bek Fabio Groso, koji je pogodio i done ogromno slavlje svojoj zemlji.

3. Andres Inijesta - Španija:Holandija 1:0 2010. godine

Fantastično prvenstvo u Južnoj Africi okonačano je nezaboravnim finalom. Holadnija je imala sreće sredinom prvog poluvrmena, jer Hauard Veb nije pokaza čist crveni karton Najdželu de Jongu, ali nisu imali sreće u 116. minutu.

Inijesta je dobio loptu u prostor, savladao Stekelenburga, pa su Španci došli do trofeja najbolje selekcije sveta sa samo tri strelca na celom turniru. David Vilja je postigao pet golova, Inijesta dva, a Pujol jedan.

4. Mario Gece - Nemačka:Argentina 1:0 2014. godine

Preslikano finale od pre četiri godine. Nije bilo golova u regularnom delu, iako je Argentina bila bolja, a onda hladan tuš u 113. minutu. Mario Gece je primio loptu na levoj strani, a sjajnim udarcem ju je prosledio u mrežu, za veliko slavlje svog tima. Na ovaj način, Mario Gece je postao besmrtan.

5. Pol Pogba - Francuska:Hrvatska 4:2 2018. godine

Teško je odlučiti koji je odlučujući gol na ovom meču, pošto su Francuzi vodili sa 4:1, a ta razlika je mogla biti i znatno ubedljivija, pa na kraju Hrvatska može biti izuzetno zadovoljna ishodom.

Imali su Francuzi vođstvo na poluvremenu od 2:1, ali se čini da je Pogbin gol srušio sve nade "kockastima" da mogu do šoka.

Do prvog sudijskog žvizduka na stadionu "Lusail" ostalo je još tri sata, a još nekih pet, ili šest, do trenutka proglašenja pobednika Mundijala. Svi će gledati u dvojicu, ali ovo je nova šansa za nekog iz senke da postane heroj nacije, i neko čije će se ime doveka pamtiti u istoriji svetskih prvenstava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading