NI MBAPE, NI MESI: Antoan Grizman - najbolji igrač Mundijala u Kataru?

Autor: Stefan Acevski

Sport

15.12.2022

13:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čovek koji prolazi u senci dvojice najboljih strelaca na turniru.

NI MBAPE, NI MESI: Antoan Grizman - najbolji igrač Mundijala u Kataru?

Foto: Tanjug/AP

Antoan Grizman

Mesi je postigao pet golova, a ima i tri asistencije, Mbape ima isti broj golova, uz jednu manje asistenciju, Hulijan Alvarez i Olivije Žiru imaju po četiri pogotka, nekoliko igrača na svom kontu ima tri gola...pa kako je to onda igrač bez ijednog gola najbolji igrač nekog turnira?

Moguće je ako ste Antoan Grizman. Fudbaler Atletiko Madrida, koji se skoro celu sezonu nalazi na izlaznim vratima madridskog kluba, ponovo pokazuje zašto je godinama jedan od najboljih igrača sveta, čim dobije malo slobode u igri.

Foto: Tanjug/AP

Antoan Grizman nema gol, ali je upisao tri asistencije u Kataru

Za to je zaslužan Didije Dešam, selektor "galskih petlova". Dao je "Griziju" svu slobodu u igri, a ovaj mu je to na najbolji način vratio. Upisao je tri asistencije, ali je njegov učinak na Mundijalu mnogo veći od toga. Ali, krenimo redom.

GRUPNA FAZA

Mučio se Grizman celu sezonu, Dijego Simeone ga je često izostavljao iz ekipe, pa su se mnogi pitali šta mogu da očekuju od njega na Mundijalu. Dobili su odgovor već u prvom kolu.

Francuska je savladala Australiju na otvaranju prvenstva sa 4:1, a paradoksalno zvuči da je najbolje ocenjeni igrač po sajtu "Sofascore" bio upravo Grizman, koji nije upisao ni gol, ni asistenciju. Stvorio je Antoan čak četiri velike šanse svojim saigračima, imao 59 uspešnih dodavanja, bilo ga je na celom terenu, pa je odmah stavio do znanja da je, uz svo poštovanje Mbapeu, on "alfa i omega" ove ekipe.

Foto: Tanjug/AP

Mbape je najbojli strelac Francuske, ali je Grizman pokretač ekipe

U sličnom stilu je nastavio i protiv Danske, u pobedi Francuske od 2:1, a ponovo je Grizman bio najbolje ocenjeni igrač, i pored toga što je Kilijan postigao dva gola. Jedan od njih je namestio upravo "Grizi", a uz to je imao još tri ključna pasa. Takođe, neverovatna je Antoanova igra u odbrani, pošto kroz ceo turnir pomaže svojim saigračima iz odbrane, konstantno oduzimajući lopte rivalima.

Usledio je odmor za startere Francuske u meču trećeg kola protiv Tunisa, ali je i tu Grizman za 20 minuta napravio dar-mar, a VAR ga je u 98. minutu sprečio da dođe do gola.

NOKAUT FAZA

U istom ritmu je fudbaler Atletika nastavio i u nokaut fazi. Meč sa Poljskom je pripao Mbapeu, koji je imao dva gola i asistenciju, ali je ponovo "sedmica" Francuske vodila glavnu reč na sredini terena, stvorivši svojim saigračima čak četiri šanse.

Kruna njegovih nastupa je stigla u mečevima četvrtfinala i polufinala. Protiv Engleske je komandovao svojom ekipom, upisao je asistencije kod oba gola, a posebno je impresivna bila ona druga, za odlučujući pogodak Olivijea Žirua, kada je napadača Francuske "pogodio u trepavicu".

Foto: Tanjug/AP

Grizman je bio nezaustavljiv protiv Engleske

Čini se da je pažnju javnosti konačno privukao utakmicom protiv Maroka, kada je ponovo bio najbolji igrač na terenu. Nije upisao gol ili asistenciju, ali je ponovo imao četiri stvorene šanse, kao i sijaset oduzetih lopti i pretrčanih kilometara, pa su se mnogo posle utakmice čudili da li je to isti onaj igrač iz Atletika. Samo mu daj "ključeve igre" i on će ti vratiti na pravi način. To je očigledno shvatio Didije Dešam.

FINALE

Ipak, da bi upotpunio gotovo savršen Mundijal za sebe, ali i svoju selekciju, ostao mu je još jedan korak, finale protiv Argentine. Francuzi ulaze sa možda manjim pritiskom od svog rivala, jer su već pre četiri godine osvojili "boginju", ali bi glupo bilo očekivati da bilo koji igrač na terenu ne bude na 100%.

Foto: Tanjug/AP

Veliko finale je na programu u nedelju u 16 časova

Svi znaju kakvu sredinu terena ima Argentina, tu su prgavi Paredes, De Pol, kao i još nekoliko igrača koji će sigurno imati za cilj da zaustave Antoana Grizmana. Na njemu je da dokaže zašto je lider ovog tima, iako je Mbape najbolji strelac.

I dok ceo svet očekuje duel Mesija i Mbapea, jedan igrač bi iz prikrajka mogao da bude ključni čovek u nedelju u 16 časova, kada je zakazan meč za zlato. Ne bi bilo prvi put da se veliko finale reši na taj način.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading