Argentina će igrati FINALE MUNDIJALA? Mesi kao Maradona, ali OSTAJE BEZ TROFEJA!

Autor:

Sport

01.12.2022

11:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veoma zanimljiva paralela.

Argentina će igrati FINALE MUNDIJALA? Mesi kao Maradona, ali OSTAJE BEZ TROFEJA!

Foto: Tanjug/AP

Lionel Mesi na meču Argentina - Poljska

Fudbalska reprezentacija Argentine uspela je da se plasira u osminu finala Svetskog prvenstva u Kataru.

Argentinci su posle senzacionalnog poraza od Saudijske Arabije u prvom kolu (1:2) uspeli da se trgnu, te da slave protiv Meksika (2:0) i Poljske (2:0) i zauzmu čelnu poziciju u ovoj grupi, te zakažu susret sa Australijom na startu nokaut faze takmičenja.

Lionel Mesi nije uspeo da postigne pogodak protiv Poljske i pored toga što je imao priliku da to uradi sa bele tačke u finišu prvog poluvremena. Njegov udarac zaustavio je Vojčeh Ščesni, možda i najbolji pojedinac ovog meča, ali su Argentinci u nastavku uspeli da ga savladaju dva puta i plasiraju se dalje.

Mesi je, uz Dijega Armanda Maradonu, definitivno najbolji fudbaler kog je Argentina imala. Jako je zanimljiva jedna paralela posle koje može da se zaključi da će Argentinci igrati u finalu Svetskog prvenstva u Kataru, ali da ga neće osvojiti! 

O čemu se zapravo radi?

Na Svetskom prvenstvu 1990. godine Argentina je predvođena Dijegom Armandom Maradonom branila titulu osvojenu četiri godine ranije. Na startu turnira igrali su protiv totalnog autsajdera Kameruna, ali su senzacionalno poraženi sa 1:0! Zvuči vam poznato? 

Svojevrsni "deja vu" desio se 22 godine kasnije kada je legitimni naslednik Maradone, Leo Mesi, predvodio Argentinu protiv Saudijske Arabije. Saudijci su ostvarili totalno neočekivanu pobedu rezultatom 2:1, te ako uporedimo ova dva slučaja - nije isključeno da će Argentina i ove godine stići do finala.

Još dve zanimljive paralele mogu da se naprave. Prva je ta da je Maradoni šampionat 1990. godine bio poslednji, a to će, vrlo verovatno, biti slučaj i sa Leom Mesijem. Druga je vezana za promašeni penal Lionela Mesija. Ščesni je, kao što smo naveli, izašao kao pobednik iz tog duela, a nešto slično desilo se i Maradoni kada je 1990. godine u četvrtfinalu protiv Jugoslavije promašio jedini penal u dresu nacionalnog tima. Dijego je četiri puta šutirao jedanaesterce za Argentinu, a kao pobednik iz duela sa njim izašao je samo Tomislav Ivković.

To nije bilo dovoljno da Jugoslavija prođe u polufinale, a Argentinci su na tom takmičenju stigli do finalnog meča gde su poraženi od Zapadne Nemačke sa 1:0. Da li će ista sudbina zadesiti Lionela Mesija? Videćemo u danima koji su pred nama!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
deki

14.12.2022 00:40

a 94te nije igrao Maradona na SP u Americi? zavalio Grcima gol. e sad malo je povlacio linije, sto otkrila doping kontrola, pa ga vratili kuci. p.s pisac teksta bi trebao malo da se upozna sa onim sto pise, pa tek onda da objavljuje isti