EVROPO, VIDIMO SE ZA 20 GODINA, AKO I TADA: Naš fudbal i onaj u Ligi šampiona KO NEBO I ZEMLJA

Autor:

Sport

11.04.2024

14:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Četvrtfinala Kupa Srbije i elitnog UEFA takmiečenja potvrdila gorku istinu da nismo ista dimenzija.

EVROPO, VIDIMO SE ZA 20 GODINA, AKO I TADA: Naš fudbal i onaj u Ligi šampiona KO NEBO I ZEMLJA

Foto: Tanjug/AP

Naši timovi i vodeći fudbaski klubovi u Evropi ne igraju isti sport. To se dokaže s vremena na vreme, onda Crvena zvezda odigra nešto u Ligi šampiona i popravi utisak, ali zatim u praktično dva dana pogledamo četvrtfinala elitnog UEFA takmičenja i u Kupu Srbije pa nam postane jasno gde smo.

Foto: Starsport

Nit igre, nit publike: Duel Partizana i Voždovca u Kupu Srbije

Razlika u kvalitetu je ogromna, kako samih igrača i klubova tako i u organizaciji. Zato sa jedne strane gledamo prelep fudbal i obilje golova, ali i maestralne akcije tokom svih 90 minuta. Sa druge strane imamo "davljenje" lopte, bunkere, ili igranje mačke i miša, što opet umanjuje kvalitet. Zato je Republika kontaktirala naše dokazane fudbalske radnike sa jednostavnim pitanjem - Zašto smo fudbal u Evropi, pre svega Ligi šampiona, i mi kao nebo i zemlja? Odnosno, pitali smo ih kada bismo mogli da se približimo.

- Možda se približimo za jedno 20 godina. Do tada ćemo valjda ući u Evropsku uniju, doći će sponzori, mecene, možda neki novac s Istoka. Naša zemlja se kreće u dobrom pravcu i uslovi za sport i fudbal su sve bolji, ali samo retki poput Crvene zvezde pokušavaju da nešto naprave. Zato ona i jeste prvak poslednjih šest godina i najbliža je trofeju i ove sezone. Zato ona jedina uspeva da uđe u Ligu šampiona, ali i to je daleko od vodećih klubova koje smo ovih dana gledali na televiziji i uživali - počeo je Boško Đurovski, nekadašnji as i trener crveno-belih, pa nastavio:

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Voli da gleda Ligu šampiona: Boško Đurovski

- Bilo bi najbolje kada bismo imali više kvalitetnih ekipa, da naša liga bude bolja i konkurentnija. Da zemlja nastavi da napreduje, da ekonomska moć bude veća. Da naši talenti ostanu duže i ovde naprave rezultat, a ne da klubovi moraju da ih prodaju da bi preživeli. To je začaran krug, ali možemo izaći jednom iz njega. Pa da naši klinci ostaju, da dovodimo kvalitetne strance, pa da imamo i razvoj i rezultat.

Slično Đurovskom razmišlja i iskusni trener Zoran Filipović. On ne spori kvalitet naših timova, samo je svestan da je to daleko od onih ekipa koje igraju nokaut fazu Lige šampiona.

Foto: Starsport

Zoran Filipović

- Ono u četvrtfinalu Lige šampiona bila je koncentracija kvaliteta igrača i disciplinovanog fudbala. To je krem fudbala i lepo je to gledati. Mi tome nismo ni blizu. Imamo kvalitet, ali mi nemamo jasan kurs i istrajnost. Potrebno je pojačati domaću ligu, da naša deca u njoj napreduju i da duže ostaju. Da klubovi ne jure samo instant rezultat, već da oni i navijači imaju strpljenja za poneki neuspeh, ako će posle njega biti bolje. Samo tako možemo do nekog balansa, da nam kvalitet ostaje u Srbiji i da nam dolazi kako bismo mogli da se nosimo sa Evropom - kazao je Filipović.

S druge strane, trenerski vuk Milorad Kosanović ukazuje na mnogo dublji problem, uz sve ovo što su Filipović i Đurovski spomenuli.

Republika

Foto: Starsport

Milorad Kosanović

- Ta tazlika u kvalitetu je primetna godinama. Mi smo odavno pobrkali neke stvari. Mi imamo talente, ali ne znamo šta sa njima sem da ih prodamo. Pritom je fudbal strahovito napredovao, promanili su se i fiziologija i filozofija. Nama je struka zakazala, kako ona što pravi strategiju, tako i ona što je sprovodi. Mi sve što stvorimo brzo prodamo. A ovde kod nas nema ni sa kim da ostanu. Nema više trenera kakve smo imali. Danas svako može da bude trener. Mora da se krene od nule na kojoj se i nalazimo. Da se radi sa decom, da se ojačaju prvi timovi, da se poveća konkurencija, poprave ekipe i poveća im se kvalitet, a tek posle toga možemo pričati o konkurentnosti sa ekipama koje gledamo u Ligi šampiona i uživamo - kazao je Kosanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading