JA SAM SRPSKI SAMURAJ, BORIĆEMO SE U NEMAČKOJ: Piksijev pomoćnik dao obećanje

Autor:

Sport

31.12.2023

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Himnu "Bože pravde" sam naučio za dve-tri nedelje. Na EVRO 2024 moramo da budemo pametni i prođemo u osminu finala, kaže Kacuhito Kinoši, Japanac u taboru Srbije.

JA SAM SRPSKI SAMURAJ, BORIĆEMO SE U NEMAČKOJ: Piksijev pomoćnik dao obećanje

Foto: Starsport

Vredan kao Japanac. Nadaleko je čuvena i njihova disciplina i etika, a kada se to spoji sa srpskim umećem fudbala i mentalitetom, desi se jedna od najlepših fudbalskih priča. Upravo su nju ispisali selektor Fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi i njegov japanski prijatelj i pomoćnik u stručnom štabu "orlova" Kacuhito Kinoši. On je bio deo tima na Mundijalu u Kataru, a sada će debitovati i na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj. Kako kaže u intervjuu za Republiku, tako nešto nije mogao ni da sanja. Osvrnuo se Kino, kako ga zovu, na prijateljstvo s Piksijem, Srbima, saradnju s našim fudbalerima, a otkrio nam je i ko je "Japanac" u našim redovima.

* Sa Srbijom ste bili na Svetskom prvenstvu, ali bićete jedan od prvih, ako ne i prvi, Japanac na Evropskom prvenstvu. Šta to za vas znači?

- Konačno ste to uspeli, posle 24 godine, ali prvi put kao Srbija. Ovo je istorija za Srbiju, ali i za mene, kao Japanca i Azijata, to je bilo nezamislivo da ću učestvovati na EVRO kao trener. Ponosan sam na to. Očekujem lepo iskustvo s EP. Hvala svima u Srbiji koji su mi to omogućili, pogotovo Piksiju.

Republika

Foto: Starsport

Halo, Japan: Razgovor sa Kinošijem

* Šta možemo očekivati na Evropskom prvenstvu?


- Moramo da se borimo u grupnoj fazi, da budemo pametni i da se dobro pripremimo za mečeve s Engleskom, Slovenijom i Danskom. Moramo da se plasiramo u osminu finala. Posle toga niko ne zna šta može biti. Borićemo se u Nemačkoj.

* Kada ste se upoznali s Piksijem i kako? Kako vas je ubedio da dođete u reprezentaciju Srbije?

- Prvo smo bili rivali u Japanu kao igrači. Od 2013. sarađujemo u klubovima gde je radio. Kada je postao trener u Kini, zvao me je i rekao mi: "Ja sam Stojković, ja zovem tebe. Ti si jedina osoba koju zovem iz Japana." Bilo je to 2015. i odmah sam pristao. Kada je Piksi rešio da postane selektor, pozvao me je i rekao: "Kino, biću selektor Srbije, rešio sam, hoćeš li doći ili ne." Nije morao da me ubeđuje, odmah sam pristao.

Foto: Starsport

Dugo sarađuju: Kinoši i Piksi

* Da li ste vi srpski samuraj? Da li se sada pomalo osećate Srbinom jer ste dugo deo našeg tima?


- Da, neki mi to kažu. Ja sam Japanac, ali morao sam da se adaptiram na Srbiju i srpske običaje.

* Ko bi od fudbalera Srbije zbog ratničkog duha na terenu mogao da zasluži status samuraja?

- Svi. Oni su svi dobri. Sergej Milinković-Savić igra dobro, žrtvuje se. Nemanja Gudelj takođe. Zatim Vanja Milinković-Savić, Dušan Tadić...
Republika

Foto: Starsport

Vidimo se u Nemačkoj: Fudbaleri Srbije

* Koliko znate srpski, možete li nam reći nešto na njemu?

- "Drago mi je, zovem se Kino, ja sam Japanac." U restoranu znam da kažem "kupus salata", "krastavac", "ćevapčići". Znam i fudbalske termine, "brzo", "duga lopta", "druga strana", "izađi".

* Kako ste odlučili da naučite himnu "Bože pravde" i zašto? Koliko vam je trebalo da je naučite?

- Kada sam rešio da dođem u Srbiju, prvo sam učio imena igrača. Drugo je bilo da sam počeo da učim himnu. Trebalo mi je dve-tri nedelje. Znam da je pevam, ali izgovor mi nije skroz dobar.

* Šta vam se najviše svidelo u Srbiji? Da li je to hrana, piće, muzika, ljudi, žene?

- Do sada nisam osetio nikavu diskriminaciju u Srbiji. Srbi su dobri prema meni. Nema arogancije prema strancima. Volim to - zaključio je Kinoši.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading