VELIKI JUBILEJ CRVENE ZVEZDE: Otvorena izložba povodom osvajanja Srednjoevropskog kupa

Autor:

Sport

20.11.2023

19:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U muzeju stadiona "Rajko Mitić" biće dostupna posetiocima do sedmog decembra.

VELIKI JUBILEJ CRVENE ZVEZDE: Otvorena izložba povodom osvajanja Srednjoevropskog kupa

Foto: FK Crvena zvezda

Fudbalski klub Crvena zvezda saopštio je danas da je u klupskom Muzeju obeležio jubileje - 55 i 65 godina od osvajanja Srednjoevropskog kupa.

Izložbi koja je posvećena istorijskim uspesima crveno-belih prisustvovale su legende i veterani kluba

- Poštujemo Zvezdinu tradiciju i njene rezultate upravo obeležavanjem ovako velikog uspeha. Biće ovo ogroman podsticaj i podstrek svim generacijama koje nose, ali i koje će u budućnosti braniti crveno-bele boje. Odajemo i priznanje prvim evropskim peharima koje je naš klub stekao. Srednjoevropski kup je evidentno preteča današnjih takmičenja Lige šampiona, Lige Evrope i Lige konferencija - izjavio je predsednik Crvene zvezde Svetozar Mijailović, prenosi zvanični sajt kluba, pa dodao:

- Verujem da će to biti inspiracija za mlade naraštaje i aktuelne igrače Crvene zvezde. Dve izuzetne generacije našeg kluba su osvojile pomenuto takmičenje davne 1958. i 1968. godine. Pojedini akteri u osvajanju drugog Srednjoevropskog kupa, su deo našeg kluba decenijama unazad i siguran sam da će se podsetiti ranih dana mladosti. Takođe, verujem da ćemo već 8. decembra ove godine nastaviti lepu tradiciju i obeležiti svetsku titulu šampiona koju smo osvojili 1991. godine.

Srednjoevropski kup je 1958. godine održan u skraćenom sastavu pod nazivom Dunavski kup. Osvojeni pehar na ovom takmičenju podigao je 12. jula u Brnu kapiten Crvene zvezde - Ljubiša Spajić, a to je ujedno bio najveći dotadašnji uspeh postignut u jednoj sezoni u posleratnom jugoslovenskom fudbalu.

Deset godina kasnije, 1968. nova generacija crveno-belih predvođena kapitenom Draganom Džajićem i šefom struke Miljanom Miljanićem, ponovila je uspeh generacije iz 1958. godine. U finalu Zvezda je bila bolja od Spartaka iz Trnave.

- Crvena zvezda ima bogatu i sadržajnu istoriju. Smatram da se kupovi koje smo osvajali tokom iste, a možda malo i zaboravili na njih, upravo obeležavaju na ovako veliki način. Učestvovao sam u osvajanju Srednjoevropskog kupa 1968. godine, ali sam imao i sreću da odigram i nekoliko prvenstvenih utakmica sa fudbalerima koji su podigli trofej 1958. godine. Među njima su legende poput Bore Kostića i Dragoslava Šekularca. U Crvenu zvezdu sam došao kao dete, sa samo sedam godina, a i dan danas sam njen deo. Ostvaren uspeh je sam početak kup takmičenja u Evropi, odnosno preteča svih narednih šampionata na međunarodnom nivou - izjavio je sekretar sekcije veterana Crvene zvezde Aleksandar Marković.

Izložba koja je danas svečano otvorena u Muzeju stadiona "Rajko Mitić" biće dostupna posetiocima do sedmog decembra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading