PIKSI ZAGRMEO POSLE ODLASKA NA EURO! Vratio sam DUG naciji i državi! Srce mi je PUNO!

Autor:

Sport

19.11.2023

18:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska selekcija igraće na Evropskom šampionatu naredne godine u Nemačkoj.

PIKSI ZAGRMEO POSLE ODLASKA NA EURO! Vratio sam DUG naciji i državi! Srce mi je PUNO!

Foto: Starsport

Piksi

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi obratio se medijima na konferenciji posle plasmana na EURO 2024, a oduševljenje nije krio ni pred kamerama.

Najpre se našalio da je Dušan Vlahović bio beba kad je Srbija poslednji put igrala na EP: 

- Vlahović se nije ni rodio? Imao je šest meseci, k'o da se nije rodio. Ovo je veliki uspeh i dan za srpski fudbal generalno. Uspeli smo u nečemu što smo imali u planu, verovali da možemo. Ovi  igrači su heroji, zlatna generacija koja je upisala imena zlatnim slovima, jer ovo je prvi put da Srbija kao samostalna država bude deo u Evropi. Jedna satisfakcija, radost, verovali smo do kraja da možemo da uspemo i uspeli smo u tome. Ovo EP ide kao poklon naciji, državi i zavijoriće se naša trobojka u Nemačkoj, to je najvažnije - rekao je Stojković na konferenciji.

Foto: Tanjug/AP

 

Jel moglo bez nervoze?

- Ne može bez tenzija, morate malo da drhtite. Rekao sam da će biti teška utakmica i za gledanje. Videli smo 4 gola, poluvreme gde smo dominitiali potpuno. Svesni da imamo vođstvo od 1:0, a onda su se desile jedna greška, pa druga, ali smo pokazali mentalitet i da ne želimo da budemo poraženi, to su velike odlike ekipa. Drugi pogodak naš i izjednačenje, koji je značio da ćemo se kvalifikovati, nisam znao rezultat iz Budimpešte. To je grupa koja je imala ozbiljan šok posle Škota, podigli su se, uspeli su da budu prvi u Ligi nacija, odu na Mundijal, njima idu čestitke. Našoj naciji vraćam dug za Katar, ovo EP je moj dug prema naciji za ono od prošle godine.

O čemu ste razmišljali na 1:2?

- Ja sam tu da vučem poteze. Ovo je taktička utakmica bila. Igrate s protivnikom koji je rasterećen, u psihološkom smislu jako teško se nositi s tim. Povukao sam neke poteze s klupe, siguran sam da su bili dobri, nije bilo panike kod 2:1, danas na sastanku, bude li došlo do situacije koje nam ne idu u prilog, moramo da budemo mirni i dođemo do rezultata koji nas vode na EP - kaže Piksi i dodaje:

- Čovek se uči dok je živ. Posle tog šampionata čekate šansu da se vratite ponovo, a to nije nimalo lako, ali smo uspeli u tome. To je vrsta kompenzacije. Rekao sam da možemo i želimo da idemo na EP, uspeli smo u tome, obećanje koje sam dao, ja sam ispunio. Zaista veliki uspeh za srpski fudbal, za sve one koji nas podržavaju, a i za one koji ne misle isto i njihov je uspeh. Ovi igrači su napravili rezultat koji će se pamtiti, oni su za mene heroji, ove kvalifikacije su istorijske za nas, ja to tako gledam. To ne možete da kupite, cena ne postoji, oni su zaslužili da budu respektovani i poštovani.

Foto: Starsport

 

Da li mu je draži Mitrovićev gol u Portugalu ili večerašnji Babićev?

- Negde je slično, ali uvek ponavljam neke stvari. KAda igrate utakmicu najvažnije je da dovedete greške na minimum. Ti se trudiš da svedeš to na minimum, moramo da budemo oprezni rekao sam na konferenciji, najvažnija je reakcija, jer Srbija nije želela niti htela da dopusti da izgubi utakmicu. To je važno da su igrači bili pribrani, da naprave šansu i daju gol. Naravno da ćemo raditi na ispravljanju tih stvari, ali ne možete da tvrdite da nećete pogrešiti, fudbal je živa igra, desi se nešto nepredviđeno. Pobedili večeras ili igrali nerešeno nama je svejedno, ovde nije bilo mesta za lepotu, ovo je bila taktička utakmica na rezultat.

Srbija je daleko bila ubedljivija na putu ka SP?

- U fudbalu ništa nije lako. Morate da odredite plan i cilj da ga se držite. Ne treba zaboraviti da vas protivnici gledaju i više od 100 posto daju. Svako želi protiv nas da se dokaže. To šta će ko da kaže je nebitno, bitno je šta ja kažem, igrači rade na terenu, kako svlačionica funkcioniše... Jer u ove tri godine nikad nisam imao problem te vrste komunikacije. Svaka utakmica iziskuje napor, nekom će se svideti, nekom ne, ali mnogi mi kažu semafor se gleda i rezultat je bitan. Pa, verovatno su u pravu, večeras smo imali takvu utakmicu, gde smo morali da budemo svesni značaja rezultata na kraju. Važno je da smo istrajali u cilju koji smo zacrtali.

Prvi ste selektor koji je odveo Srbiju na dva velika takmičenja?

- Uvek postoji satisfakcija za posao kojim se bavite, da verujete u svoje ideje, ali ništa više od toga. Nisam čovek koji hvali sam sebe, koji se kiti tuđim perjem, ponašam se potpuno normalno bez ikakve euforije. Jeste juče i danas hladno bilo u Leskovcu, ali je mnogo toplo oko srca, to je najvažnije.

Republika

Foto: Starsport

 

Osvrnuo se Piksi na ugovor koji mu ističe

- Tu ne znam šta bih rekao... Rano je da pričam o budućim stvarima, predstoji analiza svega urađenog i šta je to što bismo bili bolji, da popravimo neke stvari. Svi ozbiljni ljudi uče iz grešaka, moramo i mi da učimo, kojih je bilo, ali rezultat je takav da će srpska trobojka da se vijori u Nemačkoj.

Da li Leskovac ostaje grad sudbine Dragana Stojkovića? Krenuli ste kao fudbaler u zvezde odavde, a onda vodite Srbiju na veliko takmičenje?

- Ovi mlađi su dobili lekciju iz istorije - našalio se selektor i nastavio:

- Bio sam srećan kada se odlučilo da se igra ovde. Istorijski uspeh za fudbalsku Srbiju, kovali smo plan i taktiku u Nišu, a egzekuciju imali u Leskovcu. Moje srce je puno, želim da se zahvalim ljudima na gostoprimstvu i velikoj podršci, učinili su maksimalan napor da budemo dočekani kako treba. Ovaj deo zemlje, jug, bio je i ostao u mojoj duši i to se nikad neće promeniti. Drago mi je što je ispisana lepa istorijska fudbalska stranica u ovom gradu, nadam se da ćemo doći ponovo.

Republika

Foto: Starsport

 

Može li Srbija da se vrati onome što je igrala do Katara?

- Trudićemo se. Bili smo pod šokom posle SP, istrpeti kritike i vređanja nije lako. Teško mi pada kad su igrači na tapetu, kad trpe kritike i daju sve od sebe. Nije bilo lako podići se, pamti se da Srbija ide na EP. Mnogo je tu problema bilo i sankcija, igrati u nenormalnim uslovima, sa Mađarima pred praznim stadionom, mnogo nefudbalskih stvari, nema ambijenta, plus oni koji ne vole uspeh i non stop "gađaju", daju sebi za pravo da vređaju, svako ima da priča šta god hoće. Što se mene tiče ne moram sutra više da budem selektor, jer sam učinio nešto što me čini ponosnim i to ne možete da platite. E sad, prvi, drugi šešir, to je nebitno.

U martu predstoje dve prijateljske utakmice:

- Iskoristićemo ih da korigujemo neke stvari, ali o tom potom. Zahvaljujem se i mom stručnom štabu, radili su maksimalno kako bi igrači bili spremni kako treba, a oni su se odužili na najbolji način plasmanom na EP. Ovaj plasman ide na poklon državi Srbiji i naciji - naglasio je selektor Srbije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading