ISTORIJA! SRBIJO, RADUJ SE! Defanzivci odveli “orlove” na EURO posle 24 godine! Bugari PRETILI, ali uzalud (VIDEO)

Autor:

Sport

19.11.2023

17:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fudbalska reprezentacija Srbije plasirala se na Evropsko prvenstvo 2024. u Nemačkoj, pošto je remizirala protiv selekcije Bugarske rezultatom 2:2 (1:0) na stadionu "Dubočica" u Leskovcu.

ISTORIJA! SRBIJO, RADUJ SE! Defanzivci odveli “orlove” na EURO posle 24 godine! Bugari PRETILI, ali uzalud (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Od sjaja do očaja i nazad! Tako je izgledao put Srbije do Evropskog prvenstva naredne godine, na utakmici protiv Bugarske u Leskovcu.

Imali su Piksijevi izabranici sve: igru, rezultat, vođstvo golom Veljkovića, a onda neobjašnjivo stali i na kraju umalo bili surovo kažnjeni.

Foto: Tanjug/AP

 

Zaledio se Leskovac posle gola Kirila Despodova u 60. minutu, međutim, defanzivci Miloš Veljković i Srđan Babić potrudili su se da ova generacija ostvari san koji su sanjale prethodne i nakon sušne 24 godine ode na završnu kontinentalnu smotru u fudbalu!

Kao i 1913. Srbija je ofanzivno krenula ka Bugarskoj, od prvog sudijskog zvižduka, kidisajući ka golu Naumova. Ređale su se šanse pred golom gostiju i samo je bilo pitanje kada će se mreža protivnika zatresti.

Nizali su se udarci: Živkovića, Lukića, Gudelja… i gol je praktično “visio u vazduhu”. Postavljalo se samo pitanje kada će pasti “bunker” Bugarske, a to se deogodilo u 15. minutu!

Korner je izveo kapiten Dušan Tadić do lopte došao Nemanja Gudelj i šutirao, Naumov kratko intervenisao samo na glavu Milošu Veljkoviću, pa je defanzivac Verdera “zapalio” publiku na “Dubočici” i najavio plasman “orlova” na EP – 1:0.

SRBIJA - BUGARSKA 2:2 (1:0)

STRELCI: Veljković 16, Babić 80. - Rusev 59, Despodov 69. STADION: "Dubočica". SUDIJA: Erik Lambherts (Belgija). POMOĆNICI: Žo de Vajrt, Kevin Monteni. ČETVRTI SUDIJA: Nejtan Verbomen. VAR SUDIJE: Pol van Bekel, Jan Boterberg (svi iz Belgije). ŽUTI KARTON: Petkov (Bugarska).

SRBIJA: Vanja Milinković Savić – Milenković, Veljković, Babić – Živković (od 77. Radonjić), Gudelj, Lukić (do 76. Ilić), Kostić (od 85. Mladenović) – Tadić, Đuričić - Mitrović (od 85. Maksimović).

BUGARSKA: Naumov – Turicov, Petkov, Atanasov, Popov – Gruev, Kraev (od 77. Čočev), Krastev (od 77. Borukov) – Despodov (od 90. Kovačev), Kolev (od 77. Iliev), Minčev (od 46. Rusev).

 

Standings provided by Sofascore

 

Nisu stali Piksijevi izabranici ni posle vodećeg gola, nastavili su da ređaju šanse, ali mogli su da budu surovo kažnjeni za promašaje 13 minuta nakon vodećeg gola. Naime, Despodov je u 28. odlučio da pošalje udarac ka Vanji Milinković-Saviću, golman “orlova” ostao je u mestu, pošto je projektil bugarskog kapitena “polomio” prečku njegovog gola.

Bio je to samo motiv Srbiji da nastavi još jače, pa je do odmora šansu imao i Filip Kostić, šutiravši pored gola (35.), da bi u finišu prvog dela kombinovali Đuričić i Tadić, ali su se Bugari i tada odbranili.

Samo što je počelo drugo poluvreme, usledio je šok za reprezentativce Srbije! Nepunih 14 minuta bilo je dovoljno Bugarima da stignu do izjednačenja. Nepažnju u odbrani “orlova” iskoristio je Georgi Rusev i nakon serije grešaka kod izbacivanja lopte, preciznim udarcem po zemlji smestio je iza leđa nemoćnog Vanje Milinkovića-Savića za 1:1.

Odmah je reagovao selektor Stojković uvođenjem Dušana Vlahovića i u nastavku meča sa dva klasična napadača pokušao da dođe do drugog gola. Ukazala se šansa špicu Juventusa da za samo nekoliko sekundi od ulaska bude strelac, ali je na centaršut saigrača iz “stare dame” Kostića, glavom poslao loptu pored gola.

Republika

Foto: Starsport

 

Međutim, blickrigom je Bugarska stigla do ekpresnog preokreta preko Kirila Despodova, koji je u 69. minutu savladao Vanju i doneo potpuni rezultatski preokret – 1:2. Strepela je tada cela Srbija, ali je rezultat iz Mađarske gde su domaći okrenuli Crnogorce u tim trenucima (2:1) išao na vodenicu Piksijevog tima.

Ipak, u 80. minutu posle kornera Dušana Tadića, najviši u skoku bio je defanzivac Srđan Babić i poput najboljih golgetera, smestio loptu u mrežu i novo izjednačenje – 2:2.

Ispostavilo se da je njegov gol odveo Srbiju na Evropsko prvenstvo, pošto do kraja nije bilo više pogodaka, dok su u Mađarskoj domaći savladali Crnu Goru posle preokreta (3:1) i poslali “orlove” na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj naredne godine.

Mirisalo je na "tragediju", ali na kraju su osmesi na licima selektora Stojkovića i njegovih izabranika najbolje otkrili koliki je uspeh ostvaren, uprkos svim mukama kroz koje su prošli.

Kako je utakmica tekla pročitajte u nastavku teksta:

TOK MEČA:

Kraaaj utakmice! Srbijaaaaaaa je na Evropskom prvenstvu posle 24 godine!

93. minut - Nova prilika za Srbiju! Milenković je pokušao glavom, lopta je otišla malo pored stative, na nju je zakasnio da odreaguje Vlahović!

92. minut - Vlahović šutira po zemlji, Naumov brani, kakva šansa za "orlove" da dođu do pobede!

90. minut - Igraće se još četiri minuta u Leskovcu!

87. minut - Slobodan udarac za Bugarsku izveo je Despodov, na nekih 25 metara po sredini gola, pravo u "živi zid", na kraju Vanja kupi loptu bez problema.

84. minut - Menja Piksi. Nemanja Maksimović ulazi umesto Mitrovića, a Filip Mladenović menja imenjaka Mladenovića.

83. minut - Despodov je šutirao neprecizno.

80. minut - GOOOOOOOOOOOOOOOOL!!!! Srđan Babić 2:2, Srbija je izjednačila golom štopera posle kornera Dušana Tadića, najviši je bio štoper moskovskog Spartaka i postigao sjajan pogodak!!! Idemooooooooo na EP!!!

76. minut - Nemanja Radonjić ušao je na teren umesto Saše Lukića, dok Ivan Ilić menja Živkovića.

75. minut - Naumov interveniše ispred Vlahovića, kakva šansa za Srbiju, neverovatno je kako su se Mađari odbranili.

71. minut - GOOOOOOOL!!!! Vlahović je postigao pogodak, međutim, napadač Juventusa je bio u ofsajdu prilikom prijema lopte. Ništa od gola.

69. minut - ŠOK NAD ŠOKOVIMA! Bugarska vodi golom Kirila Despodova 1:2. Odlično se kapiten gostiju snašao u kontri i silovitim udarcem u šesneastercu naterao Vanju drugi put da vadi loptu iz mreže! Sada više nije ništa u našim rukama, Mađarska odlučuje o sudbini Srbije, ako se nešto ne promeni!

68. minut - Blickrig Mađara protiv Crne Gore i potpuni preokret, "hrabri sokoli" gube 2:1 i sada je Srbija u sjajnom položaju.

67. minut - Sjajne vesti stižu iz Mađarske, gde je domaćin izjednačio protiv Crne Gore. Sa ovim rezultatom, Srbija ide dalje bez obzira na ishod ove utakmice.

63. minut - Čim je ušao, Vlahović je mogao do gola. Tandem Juventusa je bio na sceni, Kostić centrirao, a Dušan glavom poslao loptu daleko pored stative.

62. minut - Reaguje Piksi odmah, Dušan Vlahović menja Filipa Đuričića, sada Srbija igra sa dva napadača.

61. minut - Tadić je izveo korner, Bugari reaguju i izbacuju loptu.

59. minut - GOL! Nažalost u mreži Srbije! Georgi Rusev je izjednačio rezultat na 1:1, preciznim udarcem po zemlji!

57. minut - Kraev je zakačio Živkovića koji je ostao na zemlji. Pridigao se fudbaler PAOK i nastaviće meč.

Crna Gora i dalje vodi u Mađarskoj 1:0, pa ako ovakvi rezultati ostanu, Srbija će kao prva u grupi G završiti kvalifikacije, što je velika prednost pred žreb za Evropsko prvenstvo.

53. minut - Kakva odbrana Vanje! Šutirao je Gruev sa sedam-osam metara, a golman Torina je spektakularno odbranio, ali i da je Bugarska postigla gol ne bi vredeo, jer je jedan njihov igrač bio u ofsajdu.

52. minut - Žuti karton za Sašu Lukića, prvi za Srbiju i vezistu Fulama, pošto je nagazio Andrijana Kraeva. Na drugoj strani Kolev je pokušao da zapreti, međutim, Vanja je rutinski intervenisao.

Foto: Starsport

 

51. minut - Kostić je sjajno prošao i poslao centaršut ka Mitroviću, ipak, Naumov je bio brži i pokupio loptu ispred srpskog rekordera po broju golova u nacionalnom timu.

48. minut - Umalo autogol. Naumov je reagovao, Petkov vratio njemu loptu nespretno i zatresao svoju mrežu! Autogol! Ne, ipak, sudija je presudio da je lopta prethodno izašla van terena! Samo korner za Srbiju.

46. minut - Posle duela sa Milenkovićem, Filip Krastev je ostao na zemlji i ukazuje mu se pomoć. Ubrzo se vratio u igru.

Republika

Foto: Starsport

 

46. minut - Počelo je drugo poluvreme u Leskovcu.

Menja selektor Bugarske Ivan Iliev. Na terenu je Georgi Rusev umesto Martina Minčeva. Dragan Stojković Piksi se odlučio za isti tim koji je i počeo utakmicu, nema promena kod Srbije.

Kraj prvog poluvremena.

45. minut - Igraće se još dva minuta u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena.

43. minut - Đuričić je poslao loptu ka Tadiću, ponovo Bugari intervenišu na vreme.

Foto: Starsport

 

40. minut - Preti Bugarska, Minčev je želeo da nađe Despodova u kaznenom prostoru, ali je poslao prejaku loptu.

37. minut - Ponovo napada Srbija preko Kostića koji je kombinovao sa Đuričićem, međutim, bezuspešno se završio ovaj nalet.

35. minut - Kakva prilika sada i za Kostića, tukao je fudbaler Juventusa silovito pod prečku, šta danas brani Naumov ovo je neverovatno! Potom je probao i Živković udarcem, daleko pored gola.

Republika

Foto: Starsport

 

34. minut - Nova šansa za Srbiju! Živković je probao, bio je izblokiran, pokušao je potom i Tadić, ali bezuspešno!

Imali smo sreće!

28. minut - PREČKA! Kakva šansa za Bugare! Kiril Despodov je sa ivice šesnaesterca iskosa tukao, lopta je uzdrmala prečku ostavivši ukopanog Vanju Milinković-Savića, da bi Veljković "očistio" opasnost!

21. minut - Novi zicer za Srbiju! Kostić je prošao i centrirao, Mitrović loptu zahvatio glavu i odlično šutirao u šesnaestercu, ali je Naumov bio fenomenalan i krajnjim naporom odbranio njegov šut.

Foto: Starsport

 

15. minut - GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL!!!! Vodi Srbija golom Miloša Veljkovića!!!!! Idemoooo "orlovi"!!! Posle kornera Tadića, prvo je pokušao Nemanja Gudelj, a iz drugog pokušaja štoper Verdera konačno naterao Naumova da vadi loptu iz mreže - 1:0. Evropsko prvenstvo je sada nadohvat ruke!

12. minut - Sada je na isti način, kao malopre Saša Lukić, pokušao i Nemanja Gudelj, opet pravo u Naumova, drugi šut u okvir bugarskog gola. Beležimo novu šansu. 

11. minut - Lukić! Vezista Fulama šalje prvi šut u okvir gola Naumova, posle asistencije Živkovića, golman Bugarske je bio na mestu.

10. minut - Korner za Srbiju izveo je Tadić, Milenković je krenuo, ali su se Bugari opet odbranili. Neviđeni pritisak. Sada je Kostić centrirao, Babić vratio loptu u sredinu, međutim, odolevaju gosti pred neverovatnim naletima Piksijevog tima.

Šansa za Kostića!

7. minut - Napada Srbija, ponovo ubačaj Živkovića na mestu je bio Atanasov! Već u narednom naletu projektil Kostića iskosa sa ogromne udaljenosti, sevnula je "levica", a lopta nekih pola metra otišla pored stative. 

3. minut - Vezista Bugarske i poljskog Slaska, Aleks Petkov, dobio je prvi žut karton na utakmici, zbog povlačenja Đuričića. Slobodan udarac izveo je kapiten Tadić i centrirao u kazneni prostor, a Mičev bio na pravom mestu i intervenisao glavom. 

Kao što smo pisali, na tribinama je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji bodri "orlove, u društvu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, prvog čoveka UEFA Aleksandera Čeferina, predsednika FSS Dragana Džajića...

Republika

Foto: Starsport

 

 

2. minut - Krenula je Srbija ofanzivno od samog starta. Živković je poslao pas ka Tadiću u šesnaestercu, ovaj pokušao da uposli Mitrovića, ali je odbrana Bugarske intervenisala i otklonila opasnost.

1. minut - Susret je počeo!

PRE UTAKMICE

14.59 - Svakog sekunda treba da počne utakmica!

 

 

14.56 - Sada je na redu himna Republike Srbije - "Bože pravde".

 

14.55 - U toku je intonijranje himni, prvi ide Bugarska.

14.53 - Uskoro počinje utakmica decenije između Srbije i Bugarske! Akteri izlaze na teren.

Foto: Republika.rs

 

14.46 - Fudbaler Fiorentine Nikola Milenković proslaviće danas 50. meč u dresu reprezentacije Srbije.

Sa druge strane, kapiten Dušan Tadić upisaće 104. utakmicu za "orlove". Na prethodnom gostovanju Belgiji se izjednačio na večnoj listi sa legendarnim Dejanom Stankovićem (103), pa će bivšeg fudbalera i trenera Crvene zvezde danas prestići.

 

 

Nema sumnje da će vezista Fenerbahčea u skorije vreme preteći i još jednog bivšeg reprezentativca Branislava Ivanovića, aktuelnog rekordera sa 105 mečeva za državni tim.

14.33 - Ukoliko pobede ili remiziraju i prođu dalje, "orlovi" će ispistati duplu istoriju!

Naime, osim što će prekinuti višedecenijski post, Srbija će do tog dostignuća stići van Beograda, što ranije nije bio slučaj.

Republika

Foto: Starsport

 

Ovo je prvi duel koji naš nacionalni tim igra u Leskovcu. Još 2013. je poslednji put nastupio u Jagodini, u kvalifikacijama za SP kada su pobedili Severnu Makedoniju s 5:1. Poslednji put van Marakane igrala je u selektorskom mandatu Ljubiše Tumbakovića, protivnik je bio Paragvaj u Kruševcu, ali to je bio prijateljski meč.

14.30 - Srbija je propustila čak pet Evropskih prvenstava tokom četvrt veka. Poslednji put je bila u Nemačkoj 2000. godine, ali je za to vreme učestvovala čak na četiri Mundijala, kao zajednica SCG u Nemačkoj 2006, potom u Južnoj Africi 2010, Rusiji 2018 i prethodne godine u Kataru.

Foto: Starsport

 

 

14.27 - Neće samo predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovati meču u Leskovcu. Na poprište duela "orlova" i Bugara stigao je i potpredsednik srpske Vlade i ministar finansija, gospodin Siniša Mali.

Foto: Republika.rs

Ministar Siniša Mali dolazi na stadion "Dubočica"

14.17 - Podsetimo, prvi duel današnjih rivala u Razgradu, završen je remijem 1:1. Vođstvo Bugarima doneo je Kiril Despodov u 47. minutu, dok je bod "orlovima" koji se ispostavio od velikog značaja doneo Darko Lazović golom u šestom minutu sudijske nadoknade vremena.

 

 

14.13 - Stadion "Dubočica" u Leskovcu prima nešto više od 8.000 mesta i izgleda prelepo.

14.10 - Od srpskih golmana, standardnog Vanje Milinković-Savića koji je dobio šansu pre Predraga Rajkovića, zavisiće mnogo i ishod današnjeg duela:

 

 

14.03 - Selektor "orlova" Dragan Stojković se odlučio za razliku od prethodnih mečeva da Strahinju Pavlovića i Dušana Vlahovića ostavi na klupi, dok su šansu pre njih dobili Srđan Babić (naknadno došao pred ovaj meč zbog virusa) i Filip Đuričić, koji je ostavio odličan utisak na prethodnom duelu s Belgijom u Leuvenu, kada je pogodio stativu i prečku.

 

 

13.58 - Izašli su sastavi današnje utakmice. Za Srbiju će igrati: Vanja Milinković Savić – Milenković, Veljković, Babić – Živković, Gudelj, Lukić, Kostić – Tadić, Đuričić - Mitrović.

Bugarska nastupa u sledećem sastavu: Naumov – Turicov, Petkov, Atanasov, Popov – Gruev, Kraev, Krastev – Despodov, Kolev, Minčev.

 

 

13.41 - Reprezentativci Srbije stigli su na stadion "Dubočica", gde se sastaju sa Bugarskom od 15 časova.

Prvi je iz autobusa izašao selektor Stojković, pogledajte kako je izgledao njihov dolazak na najvažniji meč u poslednje dve decenije:

13.31 - Srpski fudbaleri u sjajnom raspoloženju jedva čekaju prvi sudijski zvižduk, cela nacija očekuje pobedu u današnjoj utakmici.

13.26 - Utakmici u Leskovcu prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, što je selektor Stojković prokomentarisao tokom konferencije za medije naglasivši da veruje da će predsednik Vučić biti vatreni navijač.

- Mislim sa cela Srbija željno iščekuje plasman na EURO, naravno i predsednik, uostalom on je mnogo i učinio da bismo bili ovde. Bez političke podrške možete da maštate o 100 Marakana, ali ne bismo ih dobili, ne bismo izgradili ni ove stadione - rekao je Stojković na jučerašnjoj konferenciji.

13.16 - Iako su odavno ispali iz trke za odlazak na EP, selektor Bugarske Ivan Iliev, koji je na toj funkciji zamenio bivšeg selektora "orlova" Mladena Krstajića, veruje u čudo na stadionu "Dubočica", odnosno, da njegov tim može do senzacije:

- Srbija ima fudbalere svetske klase, ne govorim to samo iz poštovanja prema Srbiji. Želimo da pokažemo da smo živi, da pokažemo da ima na čemu da stojimo - ono što smo na momente pokazivali protiv Mađarske. U takvim utakmicama naš tim može da raste. Možemo stisnuti zube, pokazati karakter. Nadam se da će tako biti i u nedelju - rekao je u najavi meča Iliev.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

13.14 - Ukoliko se Srbija plasira na Evropsko prvenstvo, zaradiće pristojnu svotu novca. Naime, nagrada od UEFA za učešće na šampionatu Starog kontinenta iznosi 9.500.000 evra, dok fudbalerima sleduje 40 odsto od te sume. Po tačnoj računici, Piksijevi izabranici će međusobno 3.800.000 evropskih novčanica.

13.12 - Obzirom da je UEFA ograničila kapacitet stadiona "Dubočica" na određen broj gledalaca, zbog kazne iz meča sa Crnom Gorom, tribine će biti ispunjene najmlađim navijačima, a ulaznica na blagajnama odavno nema.

Republika

Foto: Republika.rs

 

13.09 - Selektor Stojković u susretu sa Bugarskom nije mogao da računa na jednog od najboljih reprezentativaca Sergeja Milinković-Savića, pošto je vezista saudijskog Al Ahlija povređen. Iz istog razloga, na spisku se nisu našli Mijat Gaćinović i Darko Lazović. Bugari su lišeni pomoći Valentina Antonova, pošto je defanzivac gostiju u prethodnom duelu protiv Mađarske zaradio crveni karton.

Belgijanci određuju sudbinu "orlova"

13.07 - Pravdu u današnjem meču deliće Erik Lambrehts, pomoćnici su Žo de Vajrd i Kevin Monteni, dok je četvrti arbitar Nejtan Verbomen. U VAR sobi će sedeti Pol Van Bekel i Jan Boterbeg, inače, sve sudije današnjeg susreta su iz Belgije.

13.05 - Dobar dan i dobrodošli na lajv blog "Republike" posvećen utakmici godine u Leskovcu, gde se sastaju Srbija i Bugarska u poslednjem kolu kvalifikacija za EP.

UVOD

Doš'o je i taj dan! Sve oči fudbalske Srbije su usmerene ka Leskovcu, gde izabranici Dragana Stojkovića Piksija dočekuju Bugarsku u odlučujućem meču za plasman na šampionat Starog kontinenta koji se naredne godine održava u Nemačkoj.

"Orlovima" je u današnjoj utakmici dovoljan i bod da teoretski obezbede plasman na EURO, ali kako je selektor Srbije najavio njegovu ekipu zanima samo pobeda, kojom bi se pred svojim navijačima ispunila san čekan 24 godine!

Foto: Republika.rs

 

Srbija je poslednji put igrala na završnom takmičenju EP 2000. godine, takođe, u Nemačkoj, a današnjoj generaciji se pruža prilika da na neki način ispiše istoriju i prekine crni niz.

Piksijeva četa u nekim kalkulacijama može do Nemačke i ako izgubi od Bugara, a Crna Gora ne savlada Mađarsku u gostima, ali o takvom raspletu niko u taboru srpske selekcije i ne razmišlja.

- Bugarska je kvalitetna ekipa, moramo biti jako oprezni, a kada ste takvi, pokazujete poštovanje prema takmičenju u kojem ste. Ne sme niko u sali da pomisli, niti igrači, da će biti laka utakmica. Biće teška i zahtevna. Igramo protiv ekipe koja je rasterećenja, i to može da bude opasno, ako ne shvatite ozbiljno. Ako ste došli do takve situacije u kojoj smo mi, a to je da sami odlučujemo o svojoj sudbini. Takvu šansu ne pomišljamo da propustimo. Bugarska uz sav kvalitet koji ima ne može i ne sme da ima veći motiv od Srbije i mora da ga ima. Neću preterati ako kažem gledajući učešće na Evropskim prvenstvima, sigurno istorijska utakmica za nas, za ovu generaciju igrača. Puno smo pričali i analizirali. Koliki je to značaj za fudbalsku Srbiju, za njih i karijere, za njihova imena. Treba biti oprezan u svakom slučaju, ali verujemo da uz veliku podršku sa tribina, pošto pretpostavljam da će stadion biti pun, da se odužimo na najbolji način i završimo kako želimo - rekao je selektor Srbije, Dragan Stojković Piksi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (2)

Loading
Gaga

19.11.2023 17:08

Ha ha ha ha ha,čuš raduj se čemu ovim penzionerima, da su sa gerijatrije na Bežanijskoj kosi bolji bi bili.

Leon

19.11.2023 22:46

BRUKA!!!! SRAMOTA!!!! Šta ćemo mi gledati u Nemačkoj? I ovi jadni Bugari nas nadigrali.