BRUKA I SRAMOTA! Dvostruki aršini UEFA! Sramna KAZNA Hrvatima za ustaška skandiranja!

Autor:

Sport

01.11.2023

19:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Incident se desio na utakmici protiv Turske u Osijeku.

BRUKA I SRAMOTA! Dvostruki aršini UEFA! Sramna KAZNA Hrvatima za ustaška skandiranja!

Foto: Tanjug/AP

Navijači Hrvatske

Fudbalski savez Hrvatske saznao je kaznu zbog ponašanja dela navijača na utakmici Hrvatska - Turska, koja je 12. oktobra odigrana u Osijeku u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024.

Posle prijave organizacije FARE, UEFA je pokrenula disciplinski postupak protiv HNS zbog diskriminacije i rasizma.

- Uzimajući sve parametre u obzir, Disciplinska komisija UEFA donela je odluku o novčanoj kazni u iznosu od 30.000 eura za Fudbalski savez Hrvatske, uz delimično zatvaranje tribine na prvoj idućoj domaćoj utakmici u kapacitetu od barem 6.000 mesta. Pritom je aktivirana uslovna kazna od 2. oktobra (zatvaranje tribine u kapacitetu od barem 1.000 mesta), izrečena za incident na utakmici protiv Letonije u Rijeci, a izrečena je i nova kazna zatvaranja tribine od barem još 5.000 mesta, što ukupno iznosi 6.000 mesta. Takođe, HNS je kažnjen s još 1.000 evra zbog paljenja baklji, za šta je prijavljen od strane delegata utakmice - piše u saopštenju HNS, gde se dodaje:

- HNS u svom je žalbi ponovio osudu neprihvatljivog skandiranja manjeg dela navijača, ali je pritom detaljno opisao konkretno postupanje HNS, MUP i pravosudnih organa, koji su zajedno pokazali da se Savez i pravna država čvrsto bore protiv rasizma i diskriminacije.

Foto: Tanjug/AP

 

Određene olakšavajuće okolnosti ipak su uzete u obzir.

- UEFA je prihvatila takve argumente kao olakšavajuće okolnosti, pa je HNS izbegao potpuno zatvaranje stadiona. To znači da će reprezentacija u potencijalno ključnoj utakmici za odlazak na EP 2024. protiv Jermenije imati podršku navijača na Maksimiru. HNS će narednih dana obavestiti javnost o procesu prodaje ulaznica za utakmicu protiv Jermenije, koja će 21. novembra biti odigrana u Zagrebu - stoji u saopštenju.

U pitanju su ustaški povici s tribina „Opus arene". Već tada, posle samih događaja, portparol HNS Tomislav Pacak izrazio je zabrinutost i strah od potencijalne kazne.

Ipak, UEFA je pokazala dvostruke aršine i mnogo blaže nego što su i sami Hrvati očekivali, izrekla konačnu kaznu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading