ZVEZDA OPET PROLAZI PASOŠKU KONTROLU: Na Marakani rešavaju problem stranaca

Autor:

Sport

11.07.2023

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bukari dobio papire, Ado na čekanju, dok naše putne isprave već imaju Kanga i Prucev. U 11 možda više naturalizovanih do domaćih igrača.

ZVEZDA OPET PROLAZI PASOŠKU KONTROLU: Na Marakani rešavaju problem stranaca

Foto: FK Crvena zvezda

Fudbaleri Crvene zvezde

"Crveni pasoš bez mane, što prolazi grane bez puno njakanja", tako je pevao Đorđe Balašević, dok naši klubovi izbegavaju propise domaćeg prvenstva.

FK Crvena zvezda pravi moćan tim za nastup u Ligi šampiona, pohod na sedmu titulu prvaka Srbije, odnosno odbranu duple krune. Zbog toga su na Marakanu stigli trener Barak Bahar, a s njim i prava kolonija legionara, kojih je već bilo u klubu.

S njima su stigli i problemi u vidu prevelikog broja stranaca u startnoj postavi. Naime, Superliga predviđa da u timu mogu biti samo četiri stranca, a crveno-beli ih imaju dvostruko više.

VELIKA KOLONIJA

Problem će delimično biti rešen na već oproban način koji zaobilazi "pasošku kontrolu" - dodeljivanjem naših putnih isprava, odnosno državljanstva internacionalcima koji do pre koju godinu, pa možda i skorije, nisu znali gde je Srbija na mapi.

Tako je ovih dana pasoš Srbije dobio Ganjanin Osman Bukari, koji je na tlo Srbije prvi put kročio u julu prošle godine i pridružio se ranije naturalizovanim Gaboncu Geloru Kangi i Rusu Jegoru Prucevu. Na dobrom putu da dobije naše papire je Ganjanin Edmund Ado, koji je pre dolaska na Marakanu igrao za subotički Spartak.

Republika

Foto: Starsport

Osman Bukari

Partizan ima Natha, ostali se razbežali

Republika

Foto: Starsport

Bibars Natho

Kada je u pitanju Partizan, samo Izraelac Bibars Natho ima dodeljen pasoš Srbije i zbog toga više nije stranac u srpskom fudbalu. Imao ga je od zimus i Rikardo Gomeš, ali je on otišao iz Humske. Kao što su pre njega uradili Kleo i ostali naturalizovani igrač crno-belih.

Međutim, tu mukama u rotaciji za Bahara neće biti kraj. Njemu u timu ostaju još šestorica internacionalaca Omri Glazer, Aleks Vigo, Irakli Azarov, Kings Kangva, Piter Olajinka i Žan-Filip Kraso, s tim da je na Marakani već viđen Emanuel Late Lat, a spominju se još neka pojačanja. Očekivano je da neće svi ostati u crveno-belom jer se uveliko spekuliše o odlasku Kangve, a po svemu sudeći, ni Vigo nema svetlu budućnost u Zvezdi.

Republika

Foto: Starsport

Aleks Vigo, Kings Kangva i Irakli Azarov u zagrljaju sa Nemanjom Milunoviće,

Imajući sve ovo u vidu, lako se može desiti da Zvezda u startnoj postavi ima više igrača s dodeljenim pasošima nego onih koji ga imaju od rođenja. Ako je suditi na osnovu pripremnih mečeva, Strahinja Eraković, Srđan Mijailović i Kosta Nedeljković, kao bonus igrač, mogli bi da budu jedini pravi domaći igrači u startnih 11. Tu ne brojimo Srbe koji brane boje drugih zemalja poput Aleksandra Dragovića (Austrija), Mirka Ivanića (Crna Gora) ili Marko Stamenića (Novi Zeland).

POSTALI SRBI, PA OTIŠLI

Podsetimo, problem stranaca Zvezda, ali i Partizan, rešavali su i ranije na identičan način.

Fudbaleri dobiju naš pasoš, odigraju koju sezonu u Srbiji, a onda odu u inostranstvo i malo ko se, verovatno i oni sami, ne sećaju da imaju naše papire. To je verovatno slučaj i s Ibrahimom Mustafom, koji je u decembru dobio naše dokumente, a u februaru je spakovao kofere i prešao u austrijski Lask, kao i El Fardu Benom, koji je otišao u APOEL.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading