Crvena zvezda i Afrikanci - SAVRŠEN SPOJ! (FOTO)

Autor:

Sport

07.03.2023

19:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dosadašnja istorija nas je naučila da se u Ljutice Bogdana od stranaca najbolje snalaze fudbaleri sa "crnog kontinenta".

Crvena zvezda i Afrikanci - SAVRŠEN SPOJ! (FOTO)

Foto: Starsport

Starsport

Brojni stranci prodefilovali su Crvenom zvezdom. Na Marakani su bitisali Južnoamerikanci, fudbaleri iz regiona, Francuzi, Italijana, pa čak je crveno-beli dres nosio i jedan Japanac - Takajuki Suzuki. Međutim, dosadašnja istorija nas je naučila da se u Ljutice Bogdana najbolje snalaze Afrikanci.

Republika

Foto: Starsport

Stadion "Rajko Mitić"

Sve je počelo od Ibrahima Gaja. Visoki štoper je stigao iz turskog Samusuna davne 2006. godine i odmah oduševio navijače svojom borbenošću. Senegalac je ubrzo postao ljubimac "delija" koji su mu posvetili i pesmu na utakmici sa Hajdukom iz Kule.

Republika

Foto: Starsport

Ibrahim Gaj

Još jedan štoper je izmamljivao aplauze simpatizera Crvene zvezde - Li Adi. Reprezentativac Gane je u Srbiju stigao sa samo 20 godine iz domovine. Klub sa stadiona "Rajko Mitić" za njegove usluge 2010. uplatio je Berekum Čelsiju sumu od 300.000 evra. Odličnim partijama Adi je zaradio unosan transfer u Kinu početkom 2012. godine. Dalijen je na račun crveno-belih uplatio 1.700.000 evra.

Republika

Foto: Starsport

Li Adi

Napadač Abiola Dauda je u tandemu sa Draganom Mrđom terorisao golmane širom Superlige. Na 38 utakmica Nigerijac je postigao 17 golova, dok je u 7 navrata asistirao. Bio je jedan od najboljih igrača u pohodu na šampionsku titulu u sezoni 2013/14.

Republika

Foto: Starsport

Abiola Dauda

Sada dolazimo do trija koji će zauvek ostati upisan zlatnim slovima u istoriju Crvene zvezde - Gelor Kanga, Ričmond Boaći i El Fardu Ben.

Gelor Kanga je stigao u mandatu Miodraga Grofa Božovića, leta 2016. iz ruskog Rostova. Odmah je Gabonac postao komadant, dirigovao je igrom Zvezde, a posebno se cenila njegova požrtvovanost i srčanost. Imao je Kanga u nekoliko navrata "pomaračenja", a posebno se pamti neobjašnjim potez na meču sa Ludogorecom. Gelor se nakon prvog mandata u Beogradu preselio u prašku Spartu, ali se 2020. vratio u crveno-belo jato.

Republika

Foto: Starsport

Gelor Kanga

Ričmond Boaći je možda i najbolji strani golgeter kojeg je videla Marakana. Sa ozbljnim pedigreo je stigao iz italijanske Latine. Nastupao je za Đenovu, Atalantu, Juventus, Elče, a sebe je u potputnosti pronašao u srpskoj prestonici. Sa istančanim njuhom za gol pogađao je iz svih pozicija, dovodio do ludila protivničke defanzivce. Njegove nastupe primetili su skatui kineskog Đangsua koji su njega izdvojili 5.500.000 evra. Vratio se Boaći iz Kine ponovo u Crvenu zvezdu, ali zbog povrede koju je vukao sa Dalekog istoka nije ličio na sebe. Imao je Ričmond bljeskove, međutim, jednostvano nije to bilo to. Ipak, odlična statistika zauvek će ostati upamćena - 104 utakmice, 60 golova i 15 asistencija.

Republika

Foto: Starsport

Ričmond Boaći

Za El Fardu Bena se može reći da je živa legenda Crvene zvezde. Van terena - miran, odmeren, nasmejan, profesionalan, a u igri - borben, beskompromisan, hladnokrvan, strastven. Od 12. januara 2018. godine pa sve do sredine januara 2023., u periodu od pet godina, nije bila jedna sitnica na koju se Ben požalio, niti mu je ikada išta bilo teško da uradi za Crvenu zvezdu. U tom periodu mnogi su mu predviđali odlazak, ali svaki "udarac" je pretrpeo, a nevernim Tomama na travnatoj podlozi pokazivao svoje majstorstvo.. Konsenzus među ljudima u klubu je takav da je Ben jedan od najvećih profesionalaca koji su ikada zaigrali za Zvezdu, a utisak koji je ostavljao definitvno potvrđuje tu činjenicu.

Već na debiju kada je zaigrao protiv CSKA u Beogradu, u okviru šesnaestine finala Lige Evrope, videlo se da je Zvezda dobila veliko pojačanje. Odlično je zadržavao loptu, ubacivao se iz drugog plana, taktički bivao perfektan, uz ubitačnu realizaciju kojom je umeo da kazni i najmanji pad koncentracije odbrane rivala. Iako je igrao po desnom boku, jednako koristan je bio i iza napadača, ali i kao najistureniji, međutim, gde god se nalazio na terenu, nekako je uvek bivao na pravom mestu u pravo vreme. 

Republika

Foto: Starsport

El Fardu Ben

Najupečatljiviji momenat u Zvezdi bila su dva gola Salzburgu zahvaljujući kojima je izboreno učešće u Ligi šampiona, čime se Ben zlatnim slovima upisao u istoriju kluba. Nastavio je da se upisuje, pa je u međuvremenu postao stranac sa najviše utakmica i golova u Zvezdi, ušao među 10 najboljih strelaca u istoriji kluba u takmičarskim utakmicama, našao se u samom vrhu kluba kada je reč broj nastupa i datih golova u evropskim takmičenjima. I ne samo to, on je najefikasniji stranac koji je ikada zaigrao u srpskom fudbalu. Pogađao je i u "večitim derbijima", nalazio je put do mreže velikana kakvi su Milan, Napoli, Rendžers, bio nerešiva enigma za apsolutno sve klubove u Superligi. O tome koliko mu je bilo lepo u Zvezdi, govori činjenica da je uzeo i srpski pasoš. El Fardu Ben je za pet godina u Crvenoj zvezdi odigrao 229 utakmica i postigao 93 gola.

Ne treba zaboraviti ni Sekua Sanoga. Snažni zadnji vezni je svojom pojavom ulivao strah u kosti protivničkim ofanzivcima, bio je momak iz Obale Slonovače svojevrsna spona između defanzivaca i napadača, a znao je da "opali" sa distance. Posebno se pamti njegova partija protiv Milana na San Siru kada je prakitčno "pojeo" Zlatana Ibrahimovića. Sanogo je i dalje član Crvene zvezde, a trenutno nastupa za francuskog drugoligaša Pariz kao pozajmljen fudbaler.

Republika

Foto: Starsport

Seku Sanogo

Naravno nije sve bilo savršeno kada su Afrikanci i Crvena zvezda u pitanju. Bilo je to nekoliko velikih razočarenja, a najveće je sigurno Kalifa Kulibali. Reprezentativac Malija je na Marakanu stigao nakon epizode u francuskom Nantu. Od njega se očekivalo da zameni Ohija, a čak i da predstavlja stepenik više kada je reč o kvalitetu. Nažalost, Kulibali je postao predmet podsmeha. Beograd i Ljutice Bogdana napustio je posle samo šest meseci.

Republika

Foto: Starsport

Kalifa Kulibali

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading