SRBIJA I ŠPANIJA SE "KOLJU" ZA BAJČETIĆA: Neko je Zdravko Kuzmanović, a neko Bojan Krkić! Ovo su svi igrači oko kojih je FSS "ratovao"

Autor:

Sport

28.12.2022

21:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki broj fudbalera je izabralo druge zemlje umesto Srbije, ali bilo je i drugih slučajeva.

SRBIJA I ŠPANIJA SE "KOLJU" ZA BAJČETIĆA: Neko je Zdravko Kuzmanović, a neko Bojan Krkić! Ovo su svi igrači oko kojih je FSS "ratovao"

Foto: Starsport/Tanjug/AP/Ilustracija

Srbija ili Španija? Stefan Bajčetić mora da odluči

Liverpul ima novu zvezdu! To je vezista srpskog porekla Stefan Bajčetić.

Sin nekadašnjeg fudbalera Crvene zvezde Srđana Bajčetića je razlog zbog kog su u "ratu" Fudbalski savezi Srbije i Španije, zemlje u kojoj je 18-godišnji Stefan rođen.

Republika

Foto: Profimedia

Stefan Bajčetić i Dušan Tadić

Bajčetić junior je do sada nosio dres mlađih selekcija Španije, ali se u FSS nadaju da će ga ubediti da promeni reprezentaciju i da će u seniorskoj konkurenciji nositi dres "Orlova".

U prošlosti je Fudbalski savez Srbije već vodio žestoke bitke oko nekih igrača, a u nastavku ćemo ih se podsetiti.

Zdravko Kuzmanović

Momak za koga je Nikola Žigić u jednom legendarnom intervjuu rekao da je neverovatno dobar i da može "na hleb da se maže", kao i da zna da se šali, ali i da prihvata šalu na svoj račun.

Ipak, Zdravko Kuzmanović nije bio samo to, već i maestralan fudbaler.

Nekadašnji vezista Bazela, Fiorentine, Štutgarta, Intera, Udinezea i Malage je prošao sve mlađe kategorije Švajcarske, ali kada je došao trenutak da zaigra za A tim, odlučio se da obuče dres Srbije.

Republika

Foto: Starsport

Zdravko Kuzmanović

Na kraju, Kuzmanović je sakupio 51 utakmicu za Srbiju, a postigao je i šest golova.

Neven Subotić

Uz Kuzmanovića je verovatno najveće pojačanje za "Orlove" predstavljao Neven Subotić.

Republika

Foto: Starsport

Neven Subotić

Nekada jedan od najboljih štopera Bundeslige je igrao za mlađe kategorije SAD, a kada je došlo vreme da bira za koga će igrati u seniorskom fudbalu, imao je nikad širi izbor. Mogao je da nastavi da brani boje Sjedinjenih Američkih Država, kao i da odabere Nemačku, Bosnu i Hercegovinu ili Srbiju.

Rođeni Banjalučanin je odlučio da želi da nastupa za "Orlove", što je i učinio u 36 navrata. U dresu reprezentacije je postigao dva gola.

Aleksandar Prijović

Kao što je bio slučaj sa Kuzmanovićem, FSS je Švajcarce pobedio i kada se vodila borba oko Aleksandra Prijovića.

Aktuelni centarfor Vestern junajteda je do omladinaca nastupao za Srbiju, potom je u kategorijama do 20 i 21 godine igrao za reprezentaciju Švajcarske, ali je na kraju odabrao A tim "Orlova".

Republika

Foto: Starsport

Aleksandar Prijović

Za Srbiju je na kraju Prijović odigrao 13 mečeva na kojima je dva puta tresao mrežu, ali će gol Gruziji kojim je odveo "Orlove" na Mundijal u Rusiji zauvek ostati upamćen.

Ivan Ergić

 

Prvi fudbaler koga je naš savez "oteo" bio je Ivan Ergić.

Nekadašnji vezista Pert Glorija, Juventusa, Bazela i Burse je mogao da igra za Australiju, ali je odlučio da obuče plavi dres Srbije i Crne Gore, a potom i crveni samostalne Srbije.

Republika

Foto: Starsport

Ivan Ergić protiv Argentine na Mundijalu 2006. godine

Za reprezentaciju je ukupno odigrao 11 utakmica.

Mile Svilar

Poslednji u nizu fudbaler kog je FSS privolio da zaigra za A reprezentaciju Srbije bio je Mile Svilar.

Republika

Foto: Starsport

Mile Svilar na treningu reprezentacije Srbije

Sin Ratka Svilara je rođen u Belgiji, igrao je za sve mlađe kategorije te zemlje, ali je debi za seniorsku reprezentaciju upisao na golu Srbije.

To mu je ujedno za sada bio i jedini nastup u dresu "Orlova", mada razlog za to je i žestoka konkurenciju među stativama.

Borba i za Samardžića

Poput Bajčetića, FSS pokušava da privoli i Lazara Samardžića iz Udinezea da dres Nemačke zameni onim sa grbom Srbije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Lazar Samardžić

Ovaj 20-godišnji vezista još nije doneo konačnu odluku, iako je Dragan Stojković Piksi jesenas najavio da će ga u martu staviti na spisak.

Ipak, priča je dobila nastavak, pošto je Samardžić demantovao da je pristao da postane "Orao", ali nije zatvorio ta vrata, već je istakao da su i dalje sve opcije otvorene.

Sada na red dolaze oni kojih se ljubitelji fudbala u Srbiji ne sećaju rado, pošto su odlučili da igraju za druge reprezentacije, umesto za našu.

Bojan Krkić

Najtalentovaniji fudbaler, uz Lionela Mesija, koji je u prvoj deceniji 21. veka izašao iz Barsine "La Masije" svakako je bio Bojan Krkić.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Bojan Krkić u dresu Sautemptona

Sin oca Srbina i majke Španjolke je bio jedna od najvećih nada svetskog fudbala, pa su se navijači širom naše zemlje nadali da će ga gledati u dresu "Orlova".

Ipak, Bohan (kako su ga zvali u Španiji) je odlučio da zaigra za "Crvenu furiju", a upisao je samo jedan nastup u reprezentativnoj karijeri, pošto mu je klupska od početka konstantno išla silaznom putanjom, pa više nije ni bilo poziva.

Marko Marin

Bivši kapiten Crvene zvezde i sada šef skauting službe šampiona Srbije Marko Marin se kao dete preselio u Nemačku, u kojoj je i počeo da se bavi fudbalom.

Republika

Foto: Starsport

Marko Marin u dresu Crvene zvezde

Zbog toga, Marin nije ni bio "na oku" ljudima iz našeg Fudbalskog saveza, pa je nekako bez borbe završio noseći dres "Pancera".

Za reprezentaciju Nemačke je na 16 utakmica postigao jedan gol.

Miloš Kerkez

Iz ove perspektive, jedan od najvećih gubitaka za našu reprezentaciju.

Miloš Kerkez je pre 19 godina rođen u Vrbasu, a sada sa velikim uspehom igra za AZ Alkmar u koji je stigao iz Milana.

Republika

Foto: YouTube printscreen/Golden Videos

Miloš Kerkez

Ovaj mladić igra na poziciji levog beka, koja je u našoj reprezentaciji jedna od najdeficitarnijih, što gubitak njega čini još većim.

Ipak, prema njegovim rečima, FSS je svoju šansu izgubio još pre nekoliko godina.

Srbija me nikada nije zvala. Mađarska mi je dala šansu kada sam imao 15 godina. Ni tada me Srbija nije zvala, a ni sada. Raspitivali su se preko nekih ljudi, ali mene lično niko nikada nije zvao. Mađarska mi pokazuje veliko poštovanje i to mi se sviđa. Odmalena su mojoj porodici iz Mađarske davali veliko poštovanje i to je za mene nezaboravno, pa želim da vratim duplo - zagrmeo je nedavno Kerkez.

Sada je već upisao četiri utakmice za A reprezentaciju Mađarske.

Milan Borjan

Još jedan fudbaler koji nije bio u planovim našeg Fudbalskog saveza je Milan Borjan.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Milan Borjan

Kapiten Crvene zvezde je elitni golman postao već kao formiran čuvar mreže, a tada je već branio boje Kanade.

Na golu Kanađana je do sada stajao 70 puta.

Rišairo Živković

Jedan od najvećih nada holandskog fudbala pre nekoliko godina bio je napadač srpskog porekla Rišairo Živković.

Republika

Foto: Starsport

Rišairo Živković je pokušao u Zvezdi da "oživi" karijeru

Ipak, karijera mu nije išla po planu, a prošle sezone je pokušao da je "oživi" u Crvenoj zvezdi.

To mu nije pošlo za rukom, pa sada nastupa za holandski Emen.

Iako nije debitovao za seniorsku reprezentaciju "Lala", kao mladić je odbio poziv Fudbalskog saveza Srbije, a sada ruku na srce ne bi ni imao mesta među "Orlovima".

Lijanko Vojinović

Čovek koga je to što je u mlađim selekcijama dva puta menjao nacionalni tim koštalo da obuče dres "Orlova" je Lijanko Vojnović.

Republika

Foto: Starsport

Lijanko Vojnović

Štoper rodom iz Brazila je prvo igrao za mlađe kategorije "Karioka", potom je dres "Orlića" nosio u konkurenciji do 19 godina, da bi potom opet zaigrao za Brazil u selekciji igrača do 20 i 23 leta.

Kada je došao do A tima, poželeo je da ipak zaigra za Srbiju, ali mu FIFA to nije dozvolila, jer je dva puta menjao reprezentacije u mlađim kategorijama.

Austrijanci

Aleksandar Dragović, Marko Arnautović i Saša Kalajdžić su Srbi koji igrom slučaja nastupaju za Austriju.

Štoper Crvene zvezde nekako nije ni bio u planovima FSS-a, Arnautović je trebalo da zaigra za Srbiju dok je selektor bio pokojni Radomir Antić, ali do toga nije došlo, dok je Kalajdžić istakao kako je oduvek želeo da nosi dres "Elfa".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Marko Arnautović

Dragović i Arnautović su sakupili po trocifren broj nastupa za Austriju, dok je Kalajdžić trenutno na 15 nastupa u dresu sa nacionalnim grbom.

Crnogorci

Za reprezentaciju Crne Gore su odlučili da nastupaju fudbaleri koji u tom trenutku nisu verovali da će dostići kvalitet da zaigraju za Srbiju. U pitanju su Mirko Ivanić, Adam MarušićFilip Stojković i Uroš Đurđević.

Republika

Foto: FK Crvena zvezda

Mirko Ivanić

Ironično u celoj priči je što bi prva trojica, da su bili strpljiviji, verovatno dobili šansu da obuku dres "Orlova".

Pritom, od skandala i utakmice Crne Gore sa tzv. Kosovom, za "Sokolove" više ne igraju Ivanić i Stojković, već samo Marušić.

Sa druge strane, Đurđević je jedini "pogodio" sa tom odlukom, pošto Srbija ima raskošne golgetere od kojih realno ne bi došao na red da obuče dres "Orlova".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading