"ORLIĆI" NOSIOCI U ČETIRI SELEKCIJE: Fudbaleri Srbije među gigantima!

Autor:

Sport

28.12.2022

16:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kraj godine je vreme kada se sumiraju rezultati, a u Fudbalskom savezu Srbije imaju na šta da budu ponosni.

"ORLIĆI" NOSIOCI U ČETIRI SELEKCIJE: Fudbaleri Srbije među gigantima!

Foto: FSS

A reprezentacija je igrala na Svetskom prvenstvu u Kataru, izborila je plasman u A diviziju Lige nacija, dok je u kvalifikacije za EVRO 2024 ušla iz drugog šešira.

Međutim, malo je poznato da su i čak četiri mlađe selekcije, popularni "orlići", ostvarile jednako veliki rezultat jer su se našle u prvom šeširu na žrebovima svojih kvalifikacija.

Na to je ponosno ukazao Nikola Lazetić, direktor mlađih selekcija FSS.

IZBEGLI NAJJAČE

Republika

Foto: Starsport

Nikola Lazetić

- Prilikom žreba kadeta i omladinaca bili smo posle dugo vremena u prvom šeširu, uz to su svoje mesto u društvu najboljih imale i selekcije do 16 i 18 godina. To se nikada nije dogodilo u istoriji našeg fudbala i na taj način smo izbegli duele s najjačim selekcijama. Sve smo to zaslužili rezultatima i radom na terenu poslednje dve godine. U prošlosti smo uvek bili u grupi s nekim velikim favoritom, uglavnom i domaćinom kvalifikacionog turnira, jer veoma je teško da dobiješ domaćinstvo kada izvučeš Belgiju, Nemačku, Italiju... Prošle godine smo prvi put imali dve mlađe selekcije na evropskim prvenstvima. Sada se nadam da ćemo to bar ponoviti - rekao je Lazetić.

On je posebno ukazao na promene koje će se sprovesti u selektiranju igrača.

- Nastupu omladinaca, 2004. godište, mnogi se nadaju jer su tu, recimo, Samed Baždar, Stefan Leković, Đorđe Gordić, Uroš Kabić, Marko Lazetić... Odlučili smo da to stvarno bude klasa 2004, a ne da preskačemo stepenike kao ranije, pa čim je neko talentovan, mi odmah: "Hajde u generaciju ispred." I onda generacija 2003. ode na Evropsko prvenstvo sa sedam-osam igrača 2004. - dodao je Lazetić, pa pojasnio taj problem kroz primer omladinske lige, koja će se takođe menjati:

MENJA SE OMLADINSKA LIGA

- Hoćemo da ukinemo da tri starija igrača iz prvog tima mogu da igraju za omladince. Tako klubovi koji hoće da forsiraju mlađe igrače dignu decu 2007. godište da igraju za 2005, neki klubovi spuste tri starija igrača iz prvog tima, pa omladinskoj ligi imamo četiri godine razlike između igrača. Zato je ideja da u omladince možeš da spustiš samo jednog igrača iz prvog tima i to ako je bio povređen duže od mesec dana, pa da se vrati u ritam - naglasio je Lazetić.

PRAVILO BONUSA

Pravilo bonusa, prema kojem ekipe u Superligi moraju da imaju na terenu jednog mlađeg igrača, mora biti ukinuto, upozorava Lazetić.

- Životom garantujem da to direktno utiče na naše mlade igrače. Bonus je 2001. godište, a za mladu reprezentaciju može da igra samo 2002, pa nam to, kao zemlji, ništa ne znači. Problem je i u klubovima jer moraju da podignu pet-šest igrača u prvi tim, a samo jedan igra. U Zvezdi je to Eraković (2001), a Lekovića ne mogu da puste da se drugde kali jer šta ako se Strahinja povredi. Ni Motika ne igra u Zvezdi, Jović ne igra u Partizanu, a Milošević u Vojvodini. I onda imamo situaciju da naši najbolji igrači, koji su prošli sve mlađe selekcije, ne igraju zbog tog bonusa - objasnio je Lazetić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading