"GRČKI SCENARIO" ZA SPAS SRPSKOG FUDBALA? Proslavljeni arbitar jasan: Klubovi žele "svoje" sudije, ja više nemam dilemu!

Autor: Žarko Sokić

Sport

25.10.2022

12:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li bi strane sudije doprinele kvalitetu našeg elitnog takmičenja?

"GRČKI SCENARIO" ZA SPAS SRPSKOG FUDBALA? Proslavljeni arbitar jasan: Klubovi žele "svoje" sudije, ja više nemam dilemu!

Foto: Starsport

Detalj sa večitog derbija

Srpski fudbal nema mira.

Posle 16. kola Mozzart Bet Superlige Srbije nekoliko klubova žalilo se na suđenje.

Najburniji protesti stigli su iz Humske, posle remija Partizana i Javora (3:3), a crno-belima nije smetalo samo suđenje na meču koji su oni igrali, već su se dotakli i susreta niškog Radničkog i Crvene zvezde (1:2). Usledio je odgovor sa Marakane, kao i iz Ivanjice, a na suđenje su se žalili i iz subotičkog Spartaka koji je odigrao 1:1 protiv lučanske Mladosti.

Previše spornih situacija koje je za naš portal prokomentarisao i proslavljeni sudija, Miroslav Radoman:

- Vratiću se na ono što sam u startu rekao. Neobučenost sudija i nekvalitetna selekcija dovode do toga da klubovi imaju problema sa suđenjem. Naravno, klubovi žele da imaju "svoje" sudije, to je ono što je u Srbiji uvek poznato, Partizan ima svoje, Zvezda svoje, Spartak svoje, Vojvodina svoje i svi oni hoće da imaju svoje sudije i da biraju ko će da im sudi. Ali iz tako nekvalitetnog izbora ne možeš naći pravog sudiju - počeo je priču Radoman.

Republika

Foto: Starsport

Miroslav Radoman iz sudijskih dana

 

KAD UEFA REAGUJE - TO JE DNO DNA

Grčka je imala sličnu situaciju. Mnogi su se žalili na suđenje, tamošnji Savez nije mogao da se izbori sa pritiscima, pa je reagovala i UEFA. Strane sudije stigle su u Grčku i ovaj scenario smirio je strasti. Da li je taj "grčki scenario" rešenje i za Srbiju?

- UEFA kad to radi, onda je dno dna. Do toga dolazi iz više razloga, radi podizanja kvaliteta, obezbeđivanja jednakih uslova za sve klubove, da nema "klubašenja" i toga svega, kao i istrebljenja korupcije. To UEFA ceni kada treba da pošalje strane sudije u neku ligu. Znači, nedovoljan kvalitet, nesigurnost sudija i zaustavljanje pritisaka od strane klubova - istakao je Miroslav Radoman, pa dodao:

- Ako je to sastavni deo programa UEFA radi obezbeđenja ova tri elementa koja sam rekao, zašto da ne. Jer mi očito nemamo kvalitet za tako nešto, da bi obezbedili ta tri uslova koja su najbitnija za klubove da imaju pravično suđenje. Da suđenje bude isto i na strani i kod kuće, da imaju kvalitetne odluke, da VAR funkcioniše kao VAR... Te stvari su normalne u svetu, mislim da bi i kod nas trebalo da se uvede. Nemam dileme više, do sada sam bio pobornik toga da nam ne trebaju strane sudije, ali mislim da je vreme da se to sada uradi.

Republika

Foto: Starsport

Detalj sa večitog derbija

 

BRINU ME NEKE ODLUKE

Sudijski ekspert, Raka Đurović, takođe je za naš portal rekao da je situacija daleko od idealne:

Bilo je nekoliko alarmantnih sudijskih odluka koje me brinu, jer te odluke ne mogu da se dese. Sudija tok stepena ne može da napravi takav previd. Govorim i o prethodnim kolima, ovde je ispalo da je VAR nekoristan. Bez obzira ko je zatajio, sudija na terenu ili VAR sudija, detalji su morali da se vide i moralo je drugačije da se reaguje. Sezona je počela dobro, ali kako se zahuktava, kako su klubovima pozicije ugrožene, kreću kampanje i saopštenja – rekao je Raka Đurović.

Republika

Foto: Starsport

Raka Đurović

 

Kada se sve sabere i oduzme, koje je vaše mišljenje, da li je "grčki scenario" sa stranim sudijama u domaćem šampionatu dobra stvar za srpski fudbal?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading