Žene, muškarci, deca... Svi su igrali turnir "Diplomate za decu" i pomogli Tiršovoj

Autor:

Sport

28.09.2022

20:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Fudbal je proteklog vikenda u Beogradu spojio 20 ekipa diplomata i predstavnika međunarodnih organizacija, kao i nekoliko domaćih timova, na humanitarnom turniru "Diplomate za decu" kao deo "Sportskog izazova za Beograd" tokom Evropske nedelje sporta.

Žene, muškarci, deca... Svi su igrali turnir "Diplomate za decu" i pomogli Tiršovoj

Foto: Diplomate za decu

Učesnici su dobrovoljnom kotizacijom učinili i prelep gest, te donacijom pomogli Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj. Pobedu je odnela ambasada Libije mada je rezultat bio u drugom planu tokom turnira na kom su većine ekipa činile dame, muškarci, pa čak i deca.

Važan deo turnira bila su udruženja za ženski sport pokazivanjem takmičarskog duha i promovisanjem velike uloge dama u sportu. Još jednom se videlo da i devojčice igraju fudbal. Sem libijske, na turniru su učestvovale i ambasade Velike Britanije, SAD, Finske, Norveške, Nemačke, Italije i Australije, kao i kombinovani tim ambasada Slovačke i Češke.

Uz njih, takmičili su se timovi Sportskog saveza Srbije, OSCE, Evropske unije, Paraolimpijskog komiteta Srbije, Olimpijskog komiteta Srbije, EU info centra, EIB, UNHCR i Fudbalska reprezentacija srpskih sportskih novinara. Sakupljena sredstva namenjena su za kupovinu hitno potrebne opreme za Kliniku, a EU grantom od preko 35 miliona evra doprinosi i izgradnji nove bolnice „Tiršova dva“.

Zamenica ambasadora delegacije EU u Srbiji, Plamena Halačeva, je izrazila zadovoljstvo što se toliko timova okupilo iz ambasada i međunarodnih organizacija kao i domaćih predstavnika.

- Radi se o tome da smo se na terenu zabavili, promovisali timski duh između naših ambasada, međunarodnih organizacija, bez obzira na sposobnosti, rod, godine i fizičku spremnost, ali se ovde ne radi samo o radosti, već se i sakuplja novac za Dečiju kliniku. Ponosna sam da će EU grantom od više od 35 miliona evra doprineti za izgradnju nove moderne bolnice "Tiršova dva" koja se gradi blizu beogradskog Kliničkog centra - rekla je Halačeva.

Zahvalila je kolegama iz Ambasade Slovačke koje su pre nekoliko godina pokrenule turnir, kao i nedavno umrlom Mihalu Krusiku koji je osnovao turnir. Trofej dodeljen Libijcima nosi njegovo ime. Halačeva je zahvalila i Ministarstvu omladine i sporta za dugogodišnju saradnju.

Slovački ambasador u Srbiji Fedor Rosoh rekao je da je zadovoljan što mogu posle tri godine ponovo da organizuju diplomatski dobrotvorni fudbalski turnir.

- Važan deo ovog turnira je što je u dobrotvorne svrhe. Sve prikupljene donacije će biti date za nabavku opreme za dečju bolnicu u Tiršovoj - rekao je slovački ambasador.

Državni sekretar u Minstarstvu omladine i sporta Srbije, Milan Sarić, zahvalio je predstavnicima Ambasade Slovačke, Delegaciji EU u Srbiji što u „Evropskoj nedelji sporta“ organizuju događaj kojim se podiže svest mladih ljudi za sport, kao i svest o solidarnosti.

- Ovaj turnir je humanitarnog karaktera i sva novčana sredstva će biti iskorišćena za pomoć za Univerzitetsku dečiju kliniku Tiršova. Solidarnost će nam apsolutno trebati u ovim teškim trenucima - rekao je Sarić.

Evropska unija pokrenula je „Nedelju sporta“ pre sedam godina kako bi promovisala aktivnije, zdravije stilove života, podstakla građane da se bave fizičkom aktivnošću, bez obzira na godine ili fizičku spremnost, i edukovala o zdravom načinu života.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading