ŠTA OČEKIVATI OD PLEJ-OFA LIGE ŠAMPIONA? Za Zvezdu su oni velika nepoznanica - srpski klubovi dve i po decenije ne znaju za uspeh protiv Izraelaca!

Autor:

Sport

11.08.2022

12:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aktuelni šampion Srbije stigao je na korak od plasmana u grupnu fazu elitnog evropskog klupskog takmičenja.

ŠTA OČEKIVATI OD PLEJ-OFA LIGE ŠAMPIONA? Za Zvezdu su oni velika nepoznanica - srpski klubovi dve i po decenije ne znaju za uspeh protiv Izraelaca!

Foto: FK Crvena zvezda

Sa dva ubedljiva trijumfa (5:0, 2:0), puleni trenera Dejana Stankovića u trećoj kvalifikacionoj rundi eliminisali su jermenski Pjunik i sada crveno-belima na putu ka trećem učešću u grupnoj fazi Lige šampiona stoji jedino izraelski šampion, ekipa Makabija iz Haife.

Samim tim, interesantno je videti kakve su šanse Crvene zvezde kada je istorija u pitanju.

Ono što odmah upada u oči, jeste činjenica da Crvena zvezda nikada u svojoj bogatoj istoriji nije odmerila snage u Evro kupovima sa ekipama iz ove, kako je Izraelci nazivaju "Svete zemlje".

Istovremeno, Večitog rivala, eklipu Partizana, tri puta je žreb spajao za klubovima iz Izraela, a interesantno je napomenuti da su dva puta igrali sa budućim protivnikom crveno-belih.

Partizan i Makabi iz Haife prvi put su se sastali u sezoni 1996/97. U okviru preliminarne runde tadašnjeg Kupa UEFA, Partizan je slavio u oba susreta. Prvi meč odigran je na stadionu u Haifi, a crno-beli su slavili godlom Đorđa Svetličića.

U revanš meču gosti su poveli već u uvodnim trenucima meča, ali su ipak crno-beli golovima Trenevskog, Saveljića i Hristova stigli do još jednog trijumfa i plasmana u narednu fazu takmičenja.

 

 

Treba napomenuti da je ovo ujedno bio i jedini trijumf Partizana u dvomečima sa Izraelcima.

U sezoni 2005/06 Partizan je doživeo jednu od svojih najvećih katastrofa kada su Evro kupovi u pitanju. Nakon trijumfa na "Ramat Gan" stadionu rezultatom 2:0, crno-beli su u Humskoj poraženi sa neverovatnih 5:2 čime je evropsko putešestvije za navedenu sezonu bilo okončano.

 

 

Konačno, godinu dana kasnije, Partizan je u grupnoj fazi Lige kupa UEFA još jednom odmerio snage sa budućim protivnikom Crvene zvezde. Ovoga puta meč je odigran na "Blumfild" stadionu u Tel Avivu, a uslovno domaćin je slavio pogotkom Ksavijera u 21. minutu meča.

Kada je reč o ostalim srpskim klubovima, duele sa Izraelcima su vojevali još i zrenjaninski Proleter, Vojvodina i niški Radnički. Zrenjanici su u okviru Intertoto kupa 1997. godine bili uspešnji od Makabija iz Haife savladavši ih sa ubedljivih 4:0, dok je Vojvodina u okviru Lige kupa UEFA za sezonu 2008/09, kao i niški Radnički u Ligi Evrope deset godina kasnije bili neuspešni u duelima sa Hapoelom, odnosno Makabijem iz Tel Aviva,

 

 

Istorija svakako nije na strani srpskih klubova. Gotovo dve i po decenije naši klubovi ne znaju za uspehe nad Izraelcima. Valjda je došlo vreme da se sve iz korena promeni. Treba i naglasiti da Crvena zvezda kada god je uspevala da stigne do plej-ofa Lige šampiona, uspevala je i da obezbedi plasman u grupnu fazu ovog takmičenja.

 

- Rezultati srpskih klubova u duelima sa timovima iz Izraela:

Partizan - Makabi Haifa 3:1, 1:0 (Kup UEFA; 1996/97)

Proleter Zrenjanin - Makabi Haifa 4:0 (Intertoto kup; 1997/98)

Partizan - Makabi Petah Tikva 2:5, 2:0 (Liga kupa UEFA; 2005/06)

Partizan - Makabi Haifa 0:1 (Liga kupa UEFA; 2006/07)

Vojvodina - Hapoel Tel Aviv 0:0, 0:3 (Liga kupa UEFA; 2008/09)

Radnički Niš - Makabi Tel Aviv 2:2, 0:2 (Liga Evrope; 2018/19)

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading