Istorija je učiteljica života: Zvezdi je treće kvalifikaciono kolo presudno za plasman u grupnu fazu Lige šampiona!

Autor:

Sport

03.08.2022

11:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi pohod na evropsku fudbalsku elitu počinje, pa je samim tim to dobra prilika da se osvrnemo i na istoriju koja nam mnogo toga može razjasniti.

Istorija je učiteljica života: Zvezdi je treće kvalifikaciono kolo presudno za plasman u grupnu fazu Lige šampiona!

Foto: Starsport

Milan Borjan i saigrači

Fudbaleri Crvene zvezde danas (sreda, 3. avgust) započinju svoj ovosezonski evropski put.

U 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona puleni trenera Dejana Stankovića odmeriće snage sa ekipom jermenskog Pjunika, a treba naglasiti da će ovo biti tek drugi put u istoriji da petostruki uzastopni srpski šampion odmerava snage sa timom iz države koja se nalazi na raskrsnici puteva jugozapadne Azije i istočne Evrope.

U sezoni 2020/21, sezoni u kojoj se zbog pandemije virusa COVID-19 igrao samo jedan susret kada su kvalifikacije u pitanju, Crvena zvezda je u plej-ofu za plasman u UEFA Lige Evrope odmerila snage sa Ararat-Jermenijom iz Jerevana. Zbog nestabilne političke situacije u tom momentu u Jermeniji, meč je odigran ja "GDP" stadionu u Nikoziji, a crveno-beli, koje je i tada sa klupe predvodio Dejan Stanković slavili su rezultatom 2:1. Golove za Crvenu zvezdu postigli su Aleksandar Kata i Dijego Falćineli.

 

 

Na tom susretu crveno-beli su nastupili u sledećem sastavu: Borjan, Gajić, Degenek, Pankov, Rodić, Nikolić, Kanga (Petrović), Ivanić, Ben (Gobeljić), Katai (Gavrić), Falćineli.

Ako se navedeni podatak uzme u obzir, teško je ustanoviti kakve šanse srpski šampion ima u novom odmeravanju snaga sa jermenskim timom, ali je interesantno nešto poptuno drugo.

Naime, od trenutka kada je ekipa sa najvećeg srpskog stadiona u sezoni 2015/16 prekinula dominaciju Večitog rivala i u narednoj sezoni se obrela u kvalifikacijama za Ligu šampiona, crveno-beli su pet puta uzimali učešće u 3. kvalifikacionom kolu za najeminentnije evropsko klupsko fudbalsko takmičenje i samo dva puta su uspevali da prođu ovu rundu.

Interesantno je napomenuti da kada god su crveno-beli uspevali da se domognu plej-ofa Lige šampiona, uspevali su i da se plasiraju u grupnu fazu.

U sezoni 2018/19 Crvena zvezda je nakon letonskog Spartaks Jurmale i Suduve iz Litvanije u trećoj kvalifikacionoj rundi eliminisala Sparta iz Trnave (1:1, 2:1), plasirala se u plej-of u kojem je bila bolja od austrijskog Salcburga i domogla se grupne faze.

 

 

I godinu dana kasnije crveno-beli su uspeli da preko Suduve i HJK Helsinkija stignu do treće runde kvalifikacija gde su nakon velike borbe i izvođenja jedanaesteraca savladali danski Kopenhagen, a kasnije su u plej-ofu preko švajcarskog Jang Bojsa obezbedili novo učešće u grupnoj fazi Lige šampiona.

 

 

Iz svega navedenog, jasno je da je Crvenoj zvezdi upravo ova runda takmičenja i odlučujuća kada je plasman u grupnu fazu u pitanju. Ostaje nam da vidimo, da li će puleni trenera Dejana Stankovića nakon očekivane eliminacije Pjunika još jednom biti deo krema evropskog fudbala.

- Kvalifikacije u kojima je Crvena zvezda izborila učešće u grupnoj fazi Lige šampiona:

Sezona 2018/19:

1. kolo: Crvena zvezda - Spartaks Jurmala (Letonija) 2:0, 0:0

2. kolo: Crvena zvezda - Suduva (Litvanija) 3:0, 2:0

3. kolo: Crvena zvezda - Spartak Trnava (Slovačka) 1:1, 2:1

Plej-of: Crvena zvezda - Salcburg (Austrija) 0:0, 2:2

 

Sezona 2019/20:

1. kolo: Crvena zvezda - Suduva (Litvanija) 2:1, 0:0

2. kolo: Crvena zvezda - HJK Helsinki (Finska) 2:0, 1:2

3. kolo: Crvena zvezda - Kopenhagen (Danska) 1:1, 1:1-7:6

Plej-of: Crvena zvezda - Jang Bojs (Švajcarska) 1:1, 2:2

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading