Sve o Makabiju na jednom mestu! Upoznajte Haifu, narednu prepreku Crvene zvezde ka Ligi šampiona!

Autor:

Sport

10.08.2022

13:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fudbalere Crvene zvezde deli još jedan korak od plasmana u Ligu šampiona. Rival je prvak Izraela - Makabi Haifa, a mečevi su na programu 17. i 23. avgusta (na Marakani), u terminu od 21 čas.

Sve o Makabiju na jednom mestu! Upoznajte Haifu, narednu prepreku Crvene zvezde ka Ligi šampiona!

Foto: FK Crvena zvezda

Fudbaleri Crvene zvezde

Makabi Haifa je jedan od najvećih klubova u Izraelu i predstavlja čitavo sportsko društvo koje osim fudbalske selekcije, ima još mnogo timova - košarkaški, teniski, rukometni, plivački,... Osnovani su davne 1913. godine, a u skladu sa grbom i bojom dresova nose nadimak "Zeleni". Stadion nosi naziv po Semiju Oferu, jednom od najbogatijih Izraelaca koji je bio i najveći donator kada se ovo velelepno zdanje koje prima nešto više 30 hiljada ljudi gradilo (u periodu od 2008. do 2013. godine). Istorija im je izuzetno bogata, jer su čak 14 puta bili prvaci države, dok su kup osvojili u šest, a superkup u tri navrata. 
 
Ipak, prethodnu sezonu će posebno pamtiti, jer je način na koji su je krunisali bio izuzetno impresivan. Osvojili su 78 bodova, ostvarivši 24 pobede, uz šest remija i šest poraza, te gol razliku 79:27. Najbolji napad, ali i najbolja odbrana lige, ali ipak je veći utisak da gaje izuzetno ofanzivan fudbal, jer je prvi sledeći najefikasniji tim u ligi postigao čak 16 golova manje od Zvezde. Ne čudi kada se uzme u obzir da je Makabi Haifa u sezoni za nama pobeđivala sa po 6:0 ekipe Ašdoda i Bnej Sahnina... Najbolji strelac bio je Omer Atzili sa 20 golova, dok mu je za vratom disao saigrač Dean David sa pet pogodaka manje. 

 


 
Kako su završili prethodnu, tako su započeli i ovu sezonu. Eliminisali su favorizovani Olimpijakos u drugom kolu kvalifikacija i to volšebno. Prva utakmica u Izraelu završena je rezultatom 1:1, i to je Dolev Haziza pogodio u nadoknadi i spasio svoj tim poraza. Kada se očekivalo da Grci mirno privedu revanš kraju, na semaforu je stajalo 0:4. Seriju je započeo Ćaron Čeri, sa dva gola nastavio Frandži Pjero, a tačku na dvomeč stavio Mohamad Abu Fani. Identičnim rezultatom savladan je Apolon Limasol u prvom meču, gde je praktično bilo jasno da treba čudo da se desi u revanšu, pa da  Zvezdinnaredni rival ne prođe dalje. Posle autogola Pejbernsa, fudbalera kiparskog šampiona, dva puta se u strelce upisao Ali Mohamed, a pobedu potpisao Pjero. U revanšu je naš naredni rival poražen rezultatom 2:0, ali uz dva poništena gola. Sve to bilo je dovoljno da se zakaže dvomeč sa Crvenom zvezdom.

 

Foto: FK Crvena zvezda

FK Crvena zvezda

 

 
Makabi Haifa je procvetala od kada je na klupu seo Barak Bahar, koji već dve godine rukovodi izraleskim šampionom i postiže sjajne rezultate. Tim je 107 puta predvodio s klupe i ostvario čak 62 pobede, a osim dve vezane titule sa Makabi Haifom, nekadašnji defanzivac lokalnih klubova je osvajao izraelsko prvenstvo i sa Hapoel Ber Ševom u tri navrata. Nije to sve, jer je i sa relativnim autsajderom, ekipom Hapoel Šmone osvojio kup. Nema dileme da je reč o vrhunskom stručnjaku.

 


 
Jedno dobro poznato lice za sve zvezdaše nosi dres Makabija, a reč je o defanzivcu Bogdanu Planiću, nekadašnjem fudbaleru creno-belih. Tandem sa njim sačinjava, nešto niži, ali pokretljiviji štoper - Šon Goldberg, dok im leđa čuva američki golman - Džoš Kohen. Desni bek je letošnja akvizicija - Danijel Sandgren, dok po levoj strani deluje reprezentativac Izraela - Sun Menahem. Vezni red se očekuje da čine - Ofri Arad i Neta Lavi koji je kapiten i "srce" ekipe, dok bi ispred njih trebalo da deluje Mohamed Abu Fani. Krila su već dokazani golgeteri - Dean David i Omer Atzili, a najisutreniji je Frandži Pjero, koji je stigao nedavno i od starta se pokazao kao opasnost po gol rivala. Sa klupe će šansu čekati sjajni fudbaleri poput: Pjera Kornuda, Ali Mohameda, Maor Levija, Doleva Hazize, Nikite Rukavitsija, Mavisa Čilbote...

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading