REAKCIJA JE NEOPHODNA: Partizan mora hitno da traži izlaz iz nastale situacije - rešenje možda leži u iskustvu Crvene zvezde?

Autor:

Sport

08.08.2022

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crni oblaci nadvili su se nad Humskom.

REAKCIJA JE NEOPHODNA: Partizan mora hitno da traži izlaz iz nastale situacije - rešenje možda leži u iskustvu Crvene zvezde?

Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

Fudbaleri Partizana na startu sezone od koje se mnogo očekivalo beleže, u najmanju ruku, nesvakidašnje rezultate. U četiri prvenstvene utakmice puleni trenera Ilije Stolice zabeležili su samo jedan trijumf, a posebno sve pristalice crno-belih zabrinjava činjenica da su nakon dva uzastopna remija i poraza u Novom Pazaru, fudbaleri Partizana zabeležili i neupseh na evropskoj premijeri, pa se već sada dovodi u pitanje i opstanak da međunarodnoj sceni.

 

 

Od ranije je poznato da aktuelna 2022/23 sezona možda predstavlja i najznačajniju kada je u pitanju domaći fudbal. Po prvi put u istoriji šampion Srbije će obezbediti direktan plasman u grupnu fazu elitnog evropskog fudbalskog takmičenja što pored sportskog aspekta, klubu učesniku obezbeđuje i novčani benefit koji ni u kom slučaju nije zanemariv, šta više...

Pored navedenog, vicešampion naše zemlje imaće priliku da se kroz kvalifikacije domogne grupne faze Lige šampiona, a svakako u najmanju ruku pozicija "broj 2" na kraju ovosezonske Mozzart Bet Super lige Srbije garantuje barem jesen u najmlađem klupskom takmičenju na kontinentu.

 

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Sve navedeno u ovom momentu daleko je od misli na crno-belom delu Topčiderskog brda.

Partizan se u trenutno suočava sa velikim kako igračkim, tako i stručnim, novčanim, ali i rukovodećim problemima. Milionska armija navijača crno-belih je nezadovoljna i postavlja se pitanje gde se nalazi izlaz, ukoliko ga uopšte ima, a mora ga biti.

Gledajući sa strane jasno je da se Partizan nalazi na raskršću puteva i pitanje da li će se odabrati onaj pravi koji bi vodio ka ozdravljenju jednog od dva srpska fudbalska velikana. 

Poptuno je jasno da bi najbezbolniji put vodio preko iznenadne obilate finansijske injekcije kojom bi klub mogao barem delimično da pokrije nagomilane dugove, ali i da istovremeno izvesnu sumu odvoji za dovođenje relevantnog stručnog i igračkog kadra koji bi mogao odmah da odgovori zahtevima kluba.

Ipak, jasno je da se ovako nešto slobodno može smatrati nemogućom misijom, tako da crno-belima ostaje, ona drugi, mnogo teži put, put pun neizvesnosti, ali koji jedini može doneti benefit na duže staze.

 

 

Partizan se jednostavno mora okrenuti sebi, vratiti svoju toliko poznatu fudbalsku školu i prosto krenuti od nule sa mnogo strpljenja i vere u uspeh. Upravo ono što treba crno-belima jesu dešavanja koja su se izdešavala u redovima Večitog rivala.

Crvena zvezda je u prvoj polovini druge decenije XXI veka bila kub bez novca, bez rezultata i sa više nego diskutabinim igračkim i stručnim kadrom. Doneta je odluka da se napravi otpuni preokret. U "vatru je bačena" nekolicina polaznika crveno-bele škole. Priluku u seniorskom sastavu su dobili Darko Lazić, Marko Grujić, Vukašin Jovanović, Mihajlo Ristić, Uroš Račić, Vukan Savićević i Luka Jović. Njima je pridodata nekolicina mladih talentovanih fudbalera iz Srbije, kao i pojedini stariji igrači koji su izneli najveći teret takmičenja i stasavanja mladih fudbalera.

I tako se krenulo...

Foto: Starsport

Marko Grujić iz perioda dok je nosio dres Crvene zvezde

 

Mladi momci su stasali, klubu u kojem su ponikli doneli su određena, u tom momentu, zavidna novčana sredstva. Navijači su osetili jednu zdravu priču i stali su uz klub i igrače i točak se zavrteo i samo nekoliko godina kasnije Crvena zvezda je apsolutni vladar srpskog fudbala utemeljen na zdravim nogama, renomirani takmac u evropskoj konkurenciji sa tendencijom da se sve navedeno nastavi i u godinama pred nama.

Naravno, ne sme se zaboraviti i faktor sreće koji je neophodan kako bi se sve navedeno i ostvarilo, ali zar ne postoji i krilatica da "sreća prati hrabre"?

Da li je ovo put kojim bi i klub iz Humske mogao da krene u pokušaju ozdravljenja, može, ali i ne mora biti. Ukoliko bi se uopšte i razmišljalo o nekim konkretnim koracima neophodno je upostaviti koheziju koja će povezati i rukovodeću strukturu, stručni deo, igrački sektor i navijače. Tek ako do toga dođe uspostaviće se ravnoteža i mir koji će biti neophodan i treneru, ali i samim igračima.

Sve drugo, pa i ovogodišnji plasman u grupnu fazu bilo kog evropskog takmičenja, suštinski može značiti samo zamazivanje očiju i dalji strmoglavi pad na kojem se klub već uveliko nalazi mada mnogi toga nisu ni svesni...

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Valjak I istina

17.08.2022 09:14

Kakva bre REAKCIJA. PARTIZANU FALI samo jedan VUCIC I sve bi bilo kako treba ! Da se ne LAZEMO.