Rimljani kopali METRO, pa došli do neprocenjivog BLAGA!

Autor:

Razonoda

04.03.2018

07:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom iskopavanja nove linije metroa u Rimu, pronađeno je pravo arheološko blago. U pitanju je raskošna rimska kuća iz vremena cara Hadrijana.

RepublikaFoto: pixabay.com
Rim

Ruševine "komandantove kuće" iz drugog veka Nove ere otkrivene su tokom rada na stanici metroa u centru grada Amba Aradam-Ipponio na liniji C rimskog metroa, gde su arheolozi pre dve godine takođe pronašli "senzacionalno" otkriće 1.800 godina stare vojne kasarne.

- Smatramo da je ovo kuća u kojoj je komandant kasarne živeo i odmarao se nakon posla - izjavio je zvaničnik rimske agencije za očuvanje spomenika Frančesko Prospereti novinarima dok je stajao u kući od 300 kvadratnih metara, otprilike 12 metara ispod nivoa ulice.

Kompletna građevina s bogatim mozaicima i zidnim dekoracijama, kao i s 14 soba, uključujući i kupatilo s podnim grejanjem biće prebačena kako bi se omogućio nastavak radova na metrou.

Kada se podzemni tuneli dovrše, arheološko otkriće biće vraćeno "gde je bilo, kakvo je i bilo" kako bi se stvorila "sigurno najlepša stanica metroa u svetu", kazao je Prospereti.

Prospereti je podsetio na čuvenu scenu iz filma "Rim" Federika Felinija iz 1972. godine u kojoj se otkrivaju freske iz rimske palate tokom rada na tunelu za liniju metroa i nestaju kada se izlože spoljašnjem vazduhu, prenosi N1.

"Zaboravite Felinija, ovo je stvarna stvar", kazao je on u šali.

Vodeća arheološkinja na lokaciji Amba Aradam-Ipponio, Rosela Rea, branila je čudovišno skupi projekat metroa, kao "izuzetno sredstvo saznavanja", rekavši da bi dublje kopanje rimskog podzemlja dovelo do novih značajnih arheoloških otkrića koja bi inače ostala skrivena, prenosi agencija dpa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading