Otkriće koje će promeniti čitav svet: U DNK ubačen kompjuterski virus

Autor: Telegraf, Republika

Razonoda

17.08.2020

15:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Manipulisanjem rasporeda molekula adenina, citozina, timina i guanina unutar DNK, naučnici su uspeli da kodiraju jednostavan program kojim je moguće hakovati mašinu za čitanje sekvenci tih molekula

RepublikaFoto: Photo by Gustavo Fring from Pexels
Foto: Ilustracija

Naučnici sa Univerziteta Vašington uspeli su da u molekule DNK ubaci maliciozni programerski kod.

Kompjuter napravljen od DNK: Biće brži i od najmoćnijeg računara današnjice!

Manipulisanjem rasporeda molekula adenina, citozina, timina i guanina unutar DNK, uspeli su da kodiraju jednostavan program kojim je moguće hakovati mašinu za čitanje sekvenci tih molekula.

Osim što su unutar DNK morali da ubace maliciozni program zapisan u tačno određenom poretku molekula, morali su malo i da prerade mašinu za sekvencionisanje kako bi on pročitao svaki od molekula u binarnom zapisu.

 

Primera radi, molekul adenina mašina je kodirala kao 00, citozina kao 01 i slično. Nakon što su "zaražene" gene dali tako prerađenoj mašini na analizu i dekodiranje, ona je zapis iz molekula protumačila kao izvršni program te "napadačima" omogućio preuzimanje kontrole nad njime.

Iako je ovo "hakovanje" ograničenog dosega i za njega je potrebno imati niz uslova koji se moraju ispuniti, naučnici su želeli da pokažu da nije nemoguće putem hemijskih spojeva napasti računarne sisteme u laboratorijima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading