Nokti nam mogu reći kakvo nam je zdravlje - neke promene na njima su povezane sa ozbiljnim problemima

Autor:

Lifestyle

11.03.2020

07:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ono što se dešava u našem organizmu odražava se na površinskim delovima tela. Nokti mogu biti odličan pokazatelj u kakvom smo zdravstvenom stanju. Zato se dobro zagledaje, svaka promena ili anomalija može biti upozorenje da posetite lekara.

RepublikaFoto: pixabay.com
Na noktima se može primetiti stanje celokupnog organizma

Nokti ne mogu biti zamena za preciznu lekarsku dijagnozu, ali neke pojave mogu ukazivati na određena stanja, pa ukoliko ih primetite, nije naodmet da posetite svog doktora.

STRES

Kod velike količne stresa koje organizam nije u stanju da podnese, na noktima se mogu pojaviti poprečne linije koje idu od jedne do druge strane celom širinom nokta. To je znak da jednostavno morate da se opustite i napravite pauzu oko svakodnevnih briga.

MELANOM

Promena boje koja se javlja oko kotikule ili vrha nokta mogu ukazivati na pojavu mladeža ili kancerogeni melanom. U ovom slučaju, ukoliko primetite ovakve promene, trebalo bi što pre da posetite dermatologa i otklonite svaku sumnju.

ARTIRIS

Kod zapaljenja zglobova na zanokticama se mogu pojaviti ciste koje se vrlo lako uklanjaju i nisu opasne, ali vas upozoravaju da se sa vašim telom nešto loše dešava.

PSORIJAZA

Na ovo kožno oboljenje ukazuju žuto-crvena mrlja na noktima, koju lekari nazivaju i "kap ulja". U slučaju da primetite ovakvu promenu, vreme je da posetite dermatologa i definitvno utvrdite da li ste u opasnosti da dobijete psorijazu.

BOLEST BUBREGA

Kod oboljenja ovih unutrašnjih organa može se pojaviti nekoliko promena na noktima.Bočne linije koje sugerišu na moguću akutnu bolest bubrega, izduženi nokti, ili pak, nokti koji imaju udubljenje mogući su znak da je narušena pravilna funkcija bubrega.

Ove promene nisu signal da pačinite, ali mogu biti upozorenje da bi ste trebali da posetite urologa.

Neke od ovih promena mogu biti i posledica nedostatka hranljivih sastojaka. Da bi ste svoje nokte održali lepim i zdravim, trudite se da svakoga dana unosite veliku količinu vitamina B i cinka. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading