ZNATE LI ZAŠTO SLAVIMO 8. MART? Ovo su najbitnije činjenice u vezi sa MEĐUNARODNIM DANOM ŽENA i obeležava ga ceo svet

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

8. mart nije samo prilika da se dobije poklon, već i da se prisetimo istorijskih činjenica.

ZNATE LI ZAŠTO SLAVIMO 8. MART? Ovo su najbitnije činjenice u vezi sa MEĐUNARODNIM DANOM ŽENA i obeležava ga ceo svet

Foto: shutterstock

Međunarodni dan žena, koji se obeležava 8. marta, ima dugu i značajnu istoriju koja seže preko jednog veka unazad. Ovaj dan proistekao je iz radničkog pokreta, a danas se obeležava širom sveta kao prilika za slavlje dostignuća žena, ali i ukazivanje na preostale izazove i nejednakosti sa kojima se suočavaju.

Počeci Međunarodnog dana žena

Seme nastanka Međunarodnog dana žena "posejano" je 1908. godine, kada je 15.000 žena prošetalo Njujorkom zahtevajući kraće radno vreme, veće plate i pravo glasa. Ovaj događaj označio je početak borbe za prava žena, a godinu dana kasnije, Socijalistička partija Amerike proglasila je prvi Nacionalni dan žena. Ideja da se ustanovi međunarodni praznik potekla je od Klare Cetkin, koja je to predložila 1910. godine na Međunarodnoj konferenciji žena u Kopenhagenu.

Foto: Shutterstock

Međunarodni dan žena predstavlja priliku za proslavu postignuća žena u društvu


Simbolika datuma i boja

Datum 8. marta izabran je kao datum Međunarodnog dana žena nakon štrajka organizovanog za vreme Prvog svetskog rata, 1917. godine, kada su Ruskinje zahtevale "hleba i mira". Taj datum je bio 23. februar po julijanskom kalendaru, ali 8. mart po gregorijanskom kalendaru, i od tada se slavi kao Međunarodni dan žena. Boje ovog dana su ljubičasta, zelena i bela, pri čemu zelena simbolizuje nadu, a bela čistotu, prenosi "BBC".

Međunarodni dan žena danas

Danas, Međunarodni dan žena predstavlja priliku za proslavu postignuća žena u društvu, politici i ekonomiji, ali i za podizanje svesti o preostalim nejednakostima. U mnogim zemljama, ovaj dan je nacionalni praznik koji se obeležava na različite načine. Na primer, u Rusiji se prodaja cveća udvostručuje tokom tri ili četiri dana oko 8. marta, dok u Kini mnoge žene dobijaju pola slobodnog dana na poslu. U Italiji, Međunarodni dan žena se slavi poklanjanjem pupoljaka mimoze, a u Americi, mesec mart je Mesec istorije žena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading