PRIPADNICE LEPŠEG POLA ŠIROM SVETA DANAS OBELEŽAVAJU OSMI MART: Ovo je 5 činjenica o Međunarodnom danu žena!

Autor:

Vesti

08.03.2024

06:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Luiz Cic i Klara Cetkin su nezaobilazna imena kada je reč o borbi za prava žena. Njihov doprinos promovisanju jednakih prava, uključujući demokratsko pravo glasa za žene, imao je globalni uticaj.

PRIPADNICE LEPŠEG POLA ŠIROM SVETA DANAS OBELEŽAVAJU OSMI MART: Ovo je 5 činjenica o Međunarodnom danu žena!

Foto: shutterstock

Osmi mart, Međunarodni dan žena, ima duboke korene u istoriji borbe žena za svoja prava. Prva javna demonstracija tekstilnih radnica u Njujorku, održana osmog marta 1857. godine, predstavlja početak dugog i teškog puta ka ravnopravnosti polova. Upravo ova borba za bolje uslove rada žena u tekstilnoj industriji bila je preteča zvaničnog obeležavanja Dana žena.

Luiz Cic i Klara Cetkin začetnice za prava žena

Luiz Cic i Klara Cetkin su nezaobilazna imena kada je reč o borbi za prava žena. Njihov doprinos promovisanju jednakih prava, uključujući demokratsko pravo glasa za žene, imao je globalni uticaj. Klara Cetkin je čak predložila ustanovljenje Međunarodnog dana žena na Međunarodnoj konferenciji žena u Kopenhagenu 1910. godine. Ova inicijativa ozvaničena je godinu dana kasnije kada su ga počele slaviti Ujedinjene nacije.

Slavimo prošlost, planiramo budućnost

Međunarodni dan žena postao je prilika da se proslavi postignuto i da se planira budućnost. Svake godine, Ujedinjene nacije postavljaju određenu temu koja se bavi aktuelnim pitanjima koja se tiču žena. Na primer, tema za 2023. godinu, "DigitALL: Inovacija i tehnologija za rodnu ravnopravnost", ističe važnost uključivanja žena u digitalni svet i njihovog doprinosa tehnološkom sektoru.

Boje Međunarodnog dana žena

Ljubičasta, zelena i bela boja postale su simboli Međunarodnog dana žena. Svaka od ovih boja nosi duboko simboličko značenje - ljubičasta simbolizuje pravdu i dostojanstvo, zelena predstavlja nadu, dok bela označava čistotu. Ove boje su postale prepoznatljiv simbol borbe žena za ravnopravnost.

Osmi mart i prava žena u Srbiji

U Srbiji, prvi put je 8. mart obeležen 1914. godine u Beogradu, ali prava žena i borba za njihova prava nastavljaju se i danas. Pored toga, žene u Srbiji trenutno izlaze na ulice kako bi skrenule pažnju na problem femicida i zahtevale efikasne mere zaštite žrtava nasilja. Borba žena za bolji položaj u društvu nije prestala, a njihov glas postaje sve glasniji u zahtevima za pravdom i ravnopravnošću.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading