MUŠKARCI NAJČEŠĆE POKLANJAJU OVO CVEĆE ZA OSMI MART: Kada pročitate šta vam stvarno poručuju PAŠĆETE u razmišljanje

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dan posvećen ženama ne može da prođe bez cveća koje najčešće dobiju na poklon.

MUŠKARCI NAJČEŠĆE POKLANJAJU OVO CVEĆE ZA OSMI MART: Kada pročitate šta vam stvarno poručuju PAŠĆETE u razmišljanje

Foto: Shutterstock

Danas je 8. mart, a mnogi se spremaju da obraduju svoje supruge ili devojke cvećem. Jedno od popularnih izbora za poklon jeste jagorčevina. Ovo cveće ima duboku simboliku za koju malo ko zna.

Vesnik proleća

Jagorčevina je simbol ženskog principa, rađanja, postojanosti i trajanja. Veruje se da je omiljen cvet slavuja, čija pesma je kao pozdrav ovoj biljci. U mitologiji, simbol jagorčevine povezan je sa iskonskom tajnom koju čuvaju samo odabrani.


Mitološka povezanost

Postoje mnoge legende i verovanja za jagorčevinu. Prema jednoj legendi, Sveti Petar je ispustio ključeve carstva nebeskog, a tamo gde su pali iznikla je jagorčevina, zbog čega je u narodu poznata kao ključarica, božja ručka, sunašce i nebeski ključ. U mnogim kulturama, jagorčevina se smatra biljkom koja otvara put u čarobnu zemlju i odbija zle duhove.


Engleski pesnici poput Samjuela Tejlora Kolridža i Džona Duna opevali su jagorčevinu u svojim pesmama, dok je italijanski vajar Andrea del Verokio izvajao mermernu bistu Dama sa jagorčevinama. Ova biljka takođe ima svoje mesto u grbovima i folkloru različitih regiona, poput Engleske, Nemačke i Velike Britanije, piše "Espreso".

Foto: shutterstock

Koje cveće ne treba poklanjati ženama za 8. mart


Biljka prema narodnim verovanjima

U nordijskoj mitologiji, jagorčevina se smatra svetim cvetom boginje ljubavi Freje, dok su Keltski sveštenici, Druidi, smatrali da dodir jagorčevine otvara put u čarobnu zemlju. U Irskoj i Velsu, jagorčevina se takođe smatra čarobnom biljkom, dok se u engleskom folkloru verovalo da će se vile pojaviti deci koja jedu jagorčevinu.


Jagorčevina, sa svojom bogatom simbolikom i dubokim korenima u mitovima i folkloru, predstavlja više od običnog cveća. Njeno značenje i istorija čine je posebnom, te je važno da se prilikom poklanjanja ovog cveća, osim njegove lepote, prepozna i njegova duboka simbolika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading