I BILJKAMA TREBA DOBRO POZNATI "LEK ZA RAST": U maloj dozi oporaviće osušeno cveće, rešenje za koje morate znati!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potrebno je samo dva odsto doze.

I BILJKAMA TREBA DOBRO POZNATI "LEK ZA RAST": U maloj dozi oporaviće osušeno cveće, rešenje za koje morate znati!

Foto: Shutterstock

Da li ste ikada čuli za Viagra efekat na cveće? Nedavno su danski naučnici otkrili da lek za erektilnu disfunkciju može da spreči uvenuće ne samo u spavaćoj sobi, već i kod biljaka.
 
Rezultati istraživanja
 
Istraživanje koje povezuje vijagru sa produženim vekom isečenog cveća počelo je 1999. godine, kada su australijski i izraelski istraživači otkrili da sildenafil citrat (hemijsko ime za malu plavu pilulu) produžava životni vek cveća za nedelju dana. Profesor biljne nauke, Jakov Lešem, otkrio je da 2 odsto doze potrebne za tretiranje muške impotencije (1 mg u odnosu na 50 mg vijagre) daje novu snagu ružama, karanfilima i margaretama.
 
Najnovija istraživanja sprovedena su u Danskoj, gde su visoke doze sildenafil citrata dodate u vaze sa granama isečenim sa jelke. Naučnici su zabeležili iste rezultate: grane u rastvoru vijagre preživele su mnogo duže nego grane koje su stajale u rastvorima aspirina i vode ili običnoj vodi. Efekat se pripisuje oslobađanju azotnog oksida, koji usporava starenje i propadanje, piše "Dejli mejl".

Foto: unsplash.com

Kako da cveće duže traje

 

Moja metoda

Jedna osoba je odlučila da sama sprovede ovo. Prenosimo njeno iskustvo.

 
- Osim malo zamućenosti vode, nema primetnih promena prva tri dana. Do četvrtog dana, tulipani i ruže su se potpuno otvorile, ali dve trećine pupoljaka ljiljana su i dalje zatvorene. Šesti dan, iako je voda mutna, buketi su i dalje lepi. Vertikalniji su i viši od bilo kojih drugih u eksperimentu. Osmog dana, listovi tulipana počinju da venu, a nekoliko spoljnih latica ruža se uvija, ali ako okrenem vazu, to se ne primeti. Ljiljani, s druge strane, su prelepi, živi i mirišljavi. Koristim ih kao centar za nedeljni ručak. Desetog dana, ruže i tulipani počinju da blede, ali i dalje su uspravni i listovi nisu promenili boju. Moji ljiljani i dalje izgledaju kao da su u punoj snazi. Trinaestog dana, glave ruža su spuštene, ali i dalje su živopisno crvene, a listovi su hrskavi. Tulipani takođe izgledaju malo tužno - prve latice su počele da padaju.  Ljiljani, međutim, su roze i stoje uspravno. Tek šesnaestog dana počinju da padaju i listovi venu.

 
Aspirin, cveće i razočaravajući rezultati
 
Aspirin se navodno koristi za smanjenje pH vrednosti vode, što omogućava brže kretanje kroz stabljiku i latice, čime se sprečava da biljka vene. On sadrži prirodnu acetilsalicilnu kiselinu koja ometa rast bakterija - nešto što bi trebalo da produži trajanje cveća. Ipak, studije o njegovoj efikasnosti su pomešane: jedan istraživački rad, objavljen od strane Međunarodnog društva za nauku o baštama 2012. godine, otkrio je da aspirin zapravo smanjuje trajanje isečenog cveća, sa propadanjem već posle dva dana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading