U SUBOTU OBELEŽAVAMO ZIMSKE ZADUŠNICE: Preko groba stavljamo stolnjak, meso, torte i PIĆE ZA POKOJNIKA, ali to nije JEDINO što mnoge šokira!

Autor:

Vesti

07.03.2024

07:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrana koja je doneta na grob se slaže na tanjir pokojnika, dok se sok, vino i kafa prosipaju kao znak poštovanja. Na kraju, grob se prekrsti crnim vinom.

U SUBOTU OBELEŽAVAMO ZIMSKE ZADUŠNICE: Preko groba stavljamo stolnjak, meso, torte i PIĆE ZA POKOJNIKA, ali to nije JEDINO što mnoge šokira!

Foto: Tanjug/J. PAP

Subota, 9. marta, je dan kada se u srpskoj pravoslavnoj crkvi obeležavaju Velike zimske zadušnice, a vernici se sećaju svojih preminulih predaka. Odlazak na groblje ili u crkvu i paljenje sveća su tradicionalni običaji koji se praktikuju širom zemlje. Međutim, u nekim ruralnim sredinama, ovaj dan se obeležava na jedinstven i neobičan način.

Bizarni običaji na grobljima

U nekim ruralnim područjima, poput sela na jugoistoku Srbije, Velike zadušnice se obeležavaju na nekonvencionalan način. Nedelju dana unapred, meštani počinju pripreme za ovaj dan. Prvo se odlazi na grob preminulih kako bi se očistio i uredio, a sam dan zadušnica okuplja celo selo oko osam, devet sati. Tada počinje nezvanično takmičenje u tome ko će pripremiti bolju hranu za pokojnike.

Tradicionalna priprema hrane

Priprema hrane za ovaj dan je veoma važan deo običaja. Meštani pripremaju domaće specijalitete, ali donose i kupljenu hranu na grob. Međusobno razmenjuju hranu kako bi se pokojnicima ponudila što raznovrsnija trpeza. Mnogi meštani čak ostanu na groblju i do tri sata, uživajući u zakusci koju su pripremili za svoje preminule prećnike.

Obred postavljanja hrane na grobu

Na grob se postavlja stolnjak, a za pokojnika se stavlja pribor za jelo i čaša. Hrana koja je doneta na grob se slaže na tanjir pokojnika, dok se sok, vino i kafa prosipaju kao znak poštovanja. Na kraju, grob se prekrsti crnim vinom.

Običaji i duh pravoslavlja

Iako postoje različita mišljenja o ovim običajima, poput onih da nisu u duhu pravoslavlja, mnogi meštani i dalje poštuju ove tradicije koje su se održale odavnina. Sveštenici obično dođu da okade grob, nakon čega se hrana razmenjuje među najbližima, a vernici se upućuju svojim kućama. Mnogi koji dođu na groblje donesu samo cveće, ali lokalno stanovništvo i dalje neguje tradiciju postavljanja hrane na grobove svojih predaka. Ovaj običaj, iako može delovati neobično, ima posebno mesto u srcima vernika i predstavlja deo njihovog kulturnog nasleđa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading