OVO JE JEDINO MESTO U SRBIJI GDE RASTE NATALIJINA I SRPSKA RAMONDA: Ovako izgleda cvet o kom peva TEYA DORA (FOTO)

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obe biljke botaničari nazivaju "feniks" biljkama.

OVO JE JEDINO MESTO U SRBIJI GDE RASTE NATALIJINA I SRPSKA RAMONDA: Ovako izgleda cvet o kom peva TEYA DORA (FOTO)

Foto: ATAImages

Teya Dora s pesmom "Ramonda" predstavljaće nas na Evroviziji, a neobičan lila cvet je iznova zaintrigirao Srbiju, a mnogi su tek sada počeli da obraćaju pažnju na njega.

Male ljubičaste cvetove Natalijine ramonde, o kojima peva Teya Dora, uglavnom viđamo na proslavama Dana primirja u Prvom svetskom ratu, ali ovih dana cvetovi te retke biljke, kao i srpske ramonde mogu se videti u Jelašničkoj i Sićevačkoj klisuri. Pomenute klisure, prema rečima stručnjaka Zavoda za zaštitu prirode, jedina su mesta u Srbiji u kojima se na istom prostoru, jedna pored druge, mogu naći srpska i Natalijina ramonda.


Obe biljke botaničari nazivaju "feniks" biljkama jer mogu da ožive maltene od kapi vode, iako su prethodno bile potpuno sasušene mesecima ili godinama. Razlika između Natalijine i srpske ramonde je u rasporedu kruničnih listića. Kod srpske ramonde krunični lističi su potpuno razdvojeni, dok se kod Natalijine ramonde krunični listići preklapaju.

Srpsku ramondu otkrio je sredinom 19. veka botaničar Josif Pančić na Rtnju, dok je Natalijinu ramondu nešto kasnije na području Jelašničke klisure otkrio lekar Sava Petrović. Srpska ramonda je nešto rasprostranjenija na Balkanskom poluostrvu i može se naći, osim u našoj zemlji i u Severnoj Makedoniji, Grčkoj, Albaniji i Crnoj Gori, dok se Natalijina ramonda može naći u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Grčkoj, piše "Kurir".

Foto: ATAImages

Teya Dora s pesmom "Ramonda" predstavljaće nas na Evroviziji, a neobičan lila cvet je iznova zaintrigirao Srbiju


Ugroženost i zaštita

Natalijina i srpska ramonda imaju tendenciju opadanja broja, ali je izuzetno mala s obzirom da uglavnom traže staništa koja su nepristupačna. Na mestima gde je dostupna ljudima, uglavnom je ugrožavaju kolekcionari biljaka, koji je sakupljaju za herbarijske zbirke ili za neku vrstu ilegalne trgovine.

Foto: wikimedia.org/Francine Riez

Kako izgleda Natalijina ramonda


Interesantno je da su Natalijina i srpska ramonda zanimljive kolekcionarima između ostalog i zbog toga što spadaju među malobrojne cvetnice koje su sposobne da prežive i u veoma nepovoljnim vremenskim uslovima. Kada na staništu nema dovoljno dostupne vode, te biljke stupaju u stanje mirovanja, odnosno stanje anabioze, gde mogu da budu mesecima, čak i godinama. Kada se na staništu pojavi voda, jedna kap je dovoljna da biljka oživi i zato mnogi te biljke nazivaju "feniks" biljkama.

Srpska i Natalijina ramonda cvetaju tokom maja i juna, a staništa srpske ramonde su na nadmorskoj visini od 150 metara do 1.800 metara, a staništa Natalijine ramonde od 350 metara do 2.150 metara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading