ZNATE LI ZAŠTO JE TOALET PAPIR BEO? Razlog je FRAPANTAN, jer se o tome ne priča!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neophodan je u svakom domaćinstvu.

ZNATE LI ZAŠTO JE TOALET PAPIR BEO? Razlog je FRAPANTAN, jer se o tome ne priča!

Foto: shutterstock

Toalet papir je oduvek bio neophodan u kupatilu, posebno ako niste prešli na korišćenje bidea. Ali da li ste se ikada zapitali zašto je toalet papir samo beo?

Kako se pravi toalet papir?

Prvo, važno je razumeti kako napraviti toaletni papir. Toalet papir se pravi od celuloznih vlakana koja dolaze ili direktno sa drveća ili recikliranog papira, kaže Džesika Karet, hemičar i menadžer za inovacije istraživanja i razvoja za Cascades Tissue Group. Vlakna se mešaju sa vodom da bi se napravila pulpa. Kreiranje toalet papira dolazi u dva osnovna dela: pravljenje sirovog papira i pretvaranje u krajnji proizvod koji kupujete u prodavnici, objašnjava David Altemir, konsultant koji radi sa fabrikama za proizvodnju toalet papira u Sjedinjenim Državama.

- Sirovi papir počinje kao drvena kaša kao i svaka druga vrsta papira - kaže on.

Brendovi izbeljuju drvenu pulpu vodonik-peroksidom ili hlorom da bi je učinili belijom. Ovaj proces beljenja je više nego estetski - uklanja i supstancu lignin, omekšavajući papir, kaže Altemir. Naravno, toalet papir nije jedina opcija, piše "Readers Digest".

Zašto je toalet papir beo?

Carette napominje da su celulozna vlakna takođe prirodno bela. Međutim, lepak koji ih drži zajedno je braon koji nestaje zahvaljujući izbeljivaču, kaže Carette. Dakle, nije nužno samo proces, već i sirovina koja čini toaletni papir belim. Osim toga, toaletni papir od recikliranog papira koristi uglavnom kancelarijski otpad ili papir za štampače, koji je već takođe beo, kaže Carette. Iako beljena devičanska pulpa proizvodi najmekša vlakna za pravljenje tkiva, nebeljena i reciklirana vlakna takođe mogu da naprave visokokvalitetno tkivo, kaže Carette. Dakle, bela boja toalet papira je više konvencionalna nego funkcionalna, jer toalet papir ne mora nužno da bude beo da bi bio mekan i upijajući. Ne postoji argument o glatkom toalet papiru - ali postoji odgovor na debatu o tome kako okačiti toalet papir.

Foto: youtube/printscreen

Zašto je toalet papir beo

Postoje li druge boje toalet papira?

Iako je ovakav beli toalet papir norma u Americi, u boji je u prošlosti bio u trendu. Tokom 1950-ih, ljudi bi čak uskladili svoj toaletni papir sa šemom boja u kupatilu. Međutim, navodno je zamro zahvaljujući zabrinutosti oko sigurnosti pastelnih boja za kožu i životnu sredinu. Osim toga, toalet papir u boji povećava cenu za pravljenje rolni, kaže Altemir. Većina toalet papira u Severnoj Americi je bela zbog preferencija potrošača, kaže Carette. Ali na mestima kao što su Južna Amerika i Evropa, toalet papir dolazi u duginim bojama, čak i crnim, dodaje ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading