ŠOKIRAĆETE SE KADA ČUJETE ŠTA SVE MOŽE BEBA DA RADI U STOMAKU: Majke nisu svesne šta se dešava, a jedno posebno BACA U NEVERICU!

Autor: N.J.

Lifestyle

08.12.2023

09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoje aktivnosti koje bebe praktikuju pre rođenja.

ŠOKIRAĆETE SE KADA ČUJETE ŠTA SVE MOŽE BEBA DA RADI U STOMAKU: Majke nisu svesne šta se dešava, a jedno posebno BACA U NEVERICU!

Foto: shutterstock

Tokom razvoja u stomaku, beba provodi vreme rastući i razvijajući se na različite načine. Postoje aktivnosti koje beba praktikuje pre rođenja, a možda niste ni znali da se dešavaju.

Kada jedete određenu hranu, ukuse može da detektuje i plodova voda. Tako na primer beli luk, slatko kao i đumbir menjaju plodovu vodu, pa ove ukuse oseti i beba.

Razvoj motorike u stomaku

Kako beba raste, tako se razvija i njena motorika. Možda deluje neverovatno, ali beba već u stomaku počinje da se "igra" i pokreće. Ove rane motoričke aktivnosti su važne za razvoj bebe čak i pre nego što se rodi.

Fiziološke potrebe u stomaku

Pored motoričkih aktivnosti, beba takođe obavlja i fiziološke potrebe u stomaku. Ovo je prirodni deo razvoja bebe i dešava se kako bi se pripremila za život van materice.

Beba će prvi put otvoriti oči nakon što prođe 28. nedelja trudnoće. Iako njen vid tada još uvek neće biti potpuno razvijen, počeće da reaguje na svetlost tokom trećeg trimestra. Ovo je fascinantan proces koji ukazuje na početak razvoja vida kod nerođene bebe.

Foto: shutterstock

Beba će prvi put otvoriti oči nakon što prođe 28. nedelja trudnoće


Proizvodnja urina u 30. nedelji

Interesantno je da već oko 30. nedelje trudnoće, beba počinje da obavlja osnovne telesne funkcije poput proizvodnje urina. Ovo je važan pokazatelj da njeni organi polako počinju da obavljaju svoje funkcije i pripremaju se za život izvan materice.

Početak disanja sa 9 nedelja

Portal "roditelji.edukacija.rs" prenosi da već sa samo 9 nedelja trudnoće, beba počinje da diše. Ova informacija može iznenaditi mnoge ljude, ali ukazuje na neverovatan razvoj fetusa već u ranoj fazi trudnoće.

Verovali ili ne, beba se već u stomaku može smejati! Ovo čudesno ponašanje obično počinje oko 26. nedelje trudnoće. Često se smatra da bebe u stomaku nemaju svest o okolini, ali ova informacija nas navodi na razmišljanje o tome koliko su one zapravo aktivne i svesne još pre nego što dođu na svet.

Štucanje takođe nije strano bebama u stomaku. Nije retkost da se ovo dešava čak i na dnevnom nivou u drugom delu trudnoće. Ovo nas navodi na razmišljanje o tome kako se razvoj bebe odvija već u tako ranom periodu i kako se njeni refleksi već formiraju pre rođenja.

Bebama nije strano ni da plaču dok su u stomaku. Iako to ne ne čujemo, preko ultrazvuka je moguće čuti bebin plač. Ova činjenica baca novo svetlo na način na koji bebe izražavaju svoje emocije i pokazuje nam da su one mnogo više od pasivnih bića tokom trudnoće.

Foto: pixabay.com

Preko ultrazvuka moguće je čuti bebin plač


Veza sa majkom

Za kraj, jedna od najlepših stvari: veza između bebe i majke. Tokom poslednjih 10 nedelja trudnoće, beba aktivno sluša majčin glas. Ova veza se razvija već u stomaku i može imati snažan uticaj na vezu između majke i deteta nakon rođenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading