PREPARAT ZA TRUDNICE JE OSAKATIO DECU: Žene pile OVAJ lek pa RAĐALE bebe sa urođenim manama!

Autor: M.O.

Lifestyle

26.11.2023

16:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izvinjenje stiglo nakon 60 godina!

PREPARAT ZA TRUDNICE JE OSAKATIO DECU: Žene pile OVAJ lek pa RAĐALE bebe sa urođenim manama!

Foto: Shutterstok

Žene koje su koristile talidomid tokom trudnoće suočavaju se s gubitkom ploda ili rođenjem beba sa urođenim manama.

Australija planira da uputi nacionalno izvinjenje svim građanima pogođenim "tragedijom talidomida", izjavio je u ponedeljak premijer te zemlje, Entoni Albanez, više od pola veka nakon što su deca rođena sa malformacijama zbog upotrebe jutarnjih tableta protiv mučnine koje su majke uzimale.

 

Foto: Shutterstock

Žene nisu bile svesne koliko je talidomid opasan

 

Talidomid, koji je bio aktivni sastojak u sedativu, distribuiran je širom sveta majkama ranih 1960-ih. Kasnije je utvrđeno da izaziva malformacije udova, crta lica i unutrašnjih organa kod nerođene dece. Albanez je istakao da je ovo dugo očekivano nacionalno priznanje za preživele i njihove porodice, koje su godinama hrabro i uvereno tražile izvinjenje.

Skandal sa talidomidom je podstakao reviziju režima testiranja lekova širom sveta i stavio američku Upravu za hranu i lekove u prvi plan, budući da je odbila odobriti lek, uprkos tome što je bio distribuiran u SAD-u u svrhu testiranja.

Britanska vlada se izvinila žrtvama 2010. godine. Procenjuje se da je talidomid, razvijen od strane nemačke kompanije Gruenental, uzrokovao smrt 80.000 dece širom sveta pre rođenja, dok je još 20.000 rođeno sa urođenim manama.

Australijska žena, rođena bez ruku i nogu zbog talidomida, dobila je višemilionsku nagodbu 2012. od lokalnog distributera Diageo Plc. Diageo je 2010. pristao platiti 50 miliona australijskih dolara (32 miliona dolara) za 45 žrtava u Australiji i Novom Zelandu.

Izvinjenje će biti upućeno u parlamentu 29. novembra, a Australijska vlada je zabeležila 146 preživelih od talidomida, mada tačan broj pogođenih ostaje nepoznat. Albanez je naglasio da će izvinjenjem priznati i odati počast svim bebama koje su preminule i njihovim porodicama, kao i onima koji su preživeli, ali su im životi značajno otežani dejstvom ove opasne droge.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading