SAMIT KINE I EU U PEKINGU Li: Obe strane treba da ostanu posvećene dijalogu, miru a ne konfliktu

Autor:

Svet

08.12.2023

09:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kina je spremna da radi sa EU na održanju korektnog pozicioniranja sveobuhvatnog strateškog partnerstva, traženju zajedničkog jezika, jačanju međusobne saradnje i multilateralne koordinacije.

SAMIT KINE I EU U PEKINGU Li: Obe strane treba da ostanu posvećene dijalogu, miru a ne konfliktu

Foto: Tanjug

Šarl Mišel

Kineski premijer Li Ćijang, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u četvrtak su zajedno predsedavali 24. Samitom Kine i EU, prenosi Kurir.rs

Li je rekao da obe strane treba da ostanu posvećene dijalogu, a ne konfrontaciji, saradnji a ne razdvajanju, miru a ne konfliktu, kako bi upravljale odnosima Kine i EU.

On je rekao da je Kina spremna da radi sa EU na održanju korektnog pozicioniranja sveobuhvatnog strateškog partnerstva, traženju zajedničkog jezika, jačanju međusobne saradnje i multilateralne koordinacije.

- To čini odnose Kine i EU stabilnijim, konstruktivnijim i korisnijim, i daje veći doprinos prosperitetu, stabilnosti i razvoju evroazijskog kontinenta i sveta u celini. Kina se protivi kršenju osnovnih normi tržišne ekonomije i protivi se politizovanju ekonomskih i trgovinskih pitanja ili preopterećenju koncepta bezbednosti - kazao je Li.

Dve strane su se složile da nastave da obezbeđuju uspeh institucionalnih dijaloga na svim poljima i nivoima, ostanu posvećene otvorenosti i obostranim interesima, obezbede fer i nediskriminatorno poslovno okruženje za međusobne kompanije i na odgovarajući način reše razlike kroz dijalog i konsultacije.

Dve strane će produbiti saradnju na polju ekonomije i trgovine, zelenog razvoja, geografskih indikacija i prava intelektualne svojine, dobro koristiti mehanizme dijaloga o kontroli izvoza, istražiti uspostavljanje mehanizma ranog upozoravanja za ključne sirovine i izgraditi stabilno partnerstvo u lancu snabdevanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading