OVO JE TRPEZA ZA POKOJNIKE: Tada mrtvi dolaze da ponovo POŽIVE sa svojim bližnjima, VLAŠKI običaj koji mnoge plaši (VIDEO)

Autor: M.O.

Lifestyle

28.11.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako mnogima deluje čudno, ovaj običaj je sasvim normalan kod Vlaha.

OVO JE TRPEZA ZA POKOJNIKE: Tada mrtvi dolaze da ponovo POŽIVE sa svojim bližnjima, VLAŠKI običaj koji mnoge plaši (VIDEO)

Foto: TikTok/printscreen

Vlaška kultura i tradicija predstavljaju bogatstvo koje ide daleko izvan poznate Vlaške magije. Jedan od fascinantnih običaja koji Vlasi neguju jeste "pomana", stari paganski ritual posvećen preminulima.

Iako se njihov jezik sve manje govori, a običaji zastarevaju, ovaj jedan itekako čudan, opstaje. 

U nedavno objavljenom snimku na TikToku, jedan korisnik je detaljno opisao ovaj običaj, naglašavajući da se "pomana" održava sedam godina nakon smrti kako bi se odala počast preminulima.

Nekada je bilo pravilo da nakon sedam sledećih godina pravila pomane bila takva da se od dana ukopa, pa preko prve subote četrdeset dana i polugodišta, do godišnjih pomana.

Postoji i kolo za mrtve

Pobusani ponedeljak, celo selo je došlo da igra u kolu koje se ne prekida, oko vatre – "privega"

Velika lomača treba da obezbedi svetlost i toplotu pokojniku na onom svetu, "tamnom vilajetu", hladnom, pustom i mračnom delu one livade. U tom kolu i pokojnik dolazi da ponovo malo poživi sa svojim bližnjima.

 

 


Prema rečima autora snimka, "pomana" predstavlja važan vid poštovanja prema precima, naglašavajući da bez njih ne bi bilo ni njih samih.

 

 

Snimak prikazuje bogatu gozbu i veliki broj pogača, ali i zanimljiv detalj - svake godine se kupuje komad nameštaja kako bi pokojnik imao mesto za odmor u zagrobnom životu.

Ono što je mnoge privuklo pažnju jeste odelo za pokojnika koje je postavljeno na način koji sugeriše da on sedi u fotelji.

Vlaška kultura očigledno neguje duboko poštovanje prema preminulima kroz "pomanu", čineći je jednim od neizostavnih običaja koji čuvaju od zaborava.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading