CRNA SVADBA NIJE NAJGORI OBIČAJ - POSTOJI I "SVEKRVA NA TAVANU": Ima da se momentalno NAJEŽITE od OVOG jezivog detalja!

Autor: M.O.

Lifestyle

16.11.2023

13:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od jednog će vam posebno proći trnci kroz telo.

CRNA SVADBA NIJE NAJGORI OBIČAJ - POSTOJI I "SVEKRVA NA TAVANU": Ima da se momentalno NAJEŽITE od OVOG jezivog detalja!

Foto: Firefly productions

Zapadna Srbija je oblast koja odiše posebnim šarmom, prožeta raznovrsnim paganskim motivima i bogatim kulturnim nasleđem. Ova regija je poznata po svojoj mitologiji Vlaha koja je i danas živa, sa stalnom nadogradnjom i pojavom novih kreacija.

Kult predaka i običaj "Svekrva na tavanu"

Jedan od najupečatljivijih običaja ove regije je kult predaka, koji je ostao duboko ukorenjen u srpskoj kulturi. Kroz vekove, mnogi običaji su se razvijali sa ciljem da umilostive duše predaka. Jedan od ovih običaja je i prenošenje mlade preko praga kuće, gde se verovalo da obitavaju duše predaka.

Republika

Foto: Printskrin: RTS

Postoje još jezivih običaja pored crne svadbe

 

Jedan zanimljiv običaj, opisan u zapisima Veselina Čajkanovića, je "Svekrva na tavanu". Ovaj običaj je deo svadbenog ciklusa, gde svekrva igra na tavanu neposredno pre gozbe, pozivajući duše predaka na slavlje.


Stari srpski običaj "Iglari"

U okviru svadbenih običaja, u nekim selima Zapadne Srbije, još uvek se praktikuje običaj "Iglari". Ovaj običaj podrazumeva dolazak mladih, obično mladine sestre i braće, sa korpicom prepunom raznobojnog pletiva, igala, pogače i ogledala. Mlada kupi pletivo i nastavlja započeti rad, dok iglari moraju da ćute sve dok ona ne počne da plete.

Tabu strndžanja

Još jedan običaj koji je izazvao mnogo kontroverzi među etnolozima je strndžanje. Ovaj običaj, koji se odvija u centru sela, podrazumeva da momci prilaze devojkama i odvode ih na osame, a devojke su obavezne da prihvate njihov poziv.

Priveg - običaj iz kulta mrtvih

Priveg je jedan od najarhaičnijih i najkompleksnijih običaja iz kulta mrtvih koji se može danas naći na tlu Evrope. Za Vlahe je priveg "vatra za one koji su umrli bez sveće". U ceremonijalnom smislu, porodični priveg kod Ungurjana nije svuda isti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading