DANAS SU BOŽIĆNE POKLADE: Verovanje je da treba OVO uraditi večeras, nakon toga je JEDNO strogo zabranjeno!

Autor: M.O.

Lifestyle

27.11.2023

14:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas je poslednji dan kada je dozvoljeno jesti meso.

DANAS SU BOŽIĆNE POKLADE: Verovanje je da treba OVO uraditi večeras, nakon toga je JEDNO strogo zabranjeno!

Foto: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen Svetom apostolu Filipu, ali i Božićne poklade, poslednji dan u Beloj nedelji i dan pred početak velikog Božićnog posta.

Ovaj dan označava poslednji trenutak kada je dozvoljeno jesti meso i beli mrs u ovoj godini, pre nego što počne Veliki božićni post koji će trajati sve do 6. januara 2024. godine.

Većina običaja vezanih za poklade odnosi se na zaštitu od zlih duhova, a mahom su paganskog porekla. U mnogim mestima se proslavljaju kroz zabave sa maskiranim igračima i glasnom svirkom. Narodna verovanja su povezivala period poklada sa povećanom opasnošću od zlih sila i veštica od kojih se narod štitio na simbolične načine, recimo belim lukom ili paljenjem obrednih vatri (olalija).

Republika

Foto: Shutterstock

Nakon današnjeg dana sledi Božićni post

 

Poklade se slave širom sveta

Karakteristične su povorke i karnevali pod maskama. Većina pokladnih tradicija uključuje ceremonijalno spaljivanje lutke od slame, koja ima različite simbole značenja. 

Kod Srba poklade se obeležavaju pred početak Božićnog posta i uoči Vaskršnjeg ili velikog posta ("bele poklade"). Nekada su se ove nedelje u srpskim selima obeležavale prolaskom maskiranih povorki koje su pevale, dok bi ih seljani darivali mesom, slaninom, kolačima, ali najčešće jajima. Slični običaji postoje među Srbima u Popovom polju u Hercegovini i u Vojvodini.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Danas je praznik posvećen Svetom apostolu Filipu

 

Običaji uoči posta



U zavisnosti od kraja i verovanja, različiti običaji se vezuju za ovaj dan. Negde se posle večere zavezuju sve verige u kući, kore od pojedenih jaja bacaju u vatru, tabani trljaju belim lukom, a deci se pred spavanje oblače prevrnute pidžame i majice.

Posle poklada sledi post, koji podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane i alkoholnih pića na izvesno vreme. To je telesni post, dok duhovni post podrazumeva i uzdržavanje od rđavih misli, želja i dela.

Božićne poklade predstavljaju dan za praštanje i veselje, a Božićni post je vreme pripreme za Hristovo rođenje.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading