OVO SU TRI NAJVEĆA GREHA TOKOM BOŽIĆNOG POSTA: Patrijarh Pavle UPOZORAVA - OPASNIJE je od same hrane!

Autor: M.O.

Lifestyle

07.11.2023

16:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ove stvari nikako ne treba da radite tokom posta.

OVO SU TRI NAJVEĆA GREHA TOKOM BOŽIĆNOG POSTA: Patrijarh Pavle UPOZORAVA - OPASNIJE je od same hrane!

Foto: Tanjug

Očišćenje duše i tela, to je pravi smisao i cilj posta, podsećaju svi pravoslavni izvori. Patrijarh Pavle je govorio da je post čin koji čisti sve negativno iz duše i na tom mestu sadi samo ono dobro. 

Post ne znači samo voditi računa o hrani, već na duhovnom nivo predstavlja mogo kompleksniju stvar. 

Stvarni post služi da privede čoveka smirenju, a u smirenju čovek stiče saznanje, da za čoveka spasenje leži jedino u Bogu, u njegovoj milosti. Kod sticanja svih vrlina i kod ispunjenja svih zapovesti, sveti oci pridaju vrlini rasuđivanja najveću važnost. Rasuđivanje znači dar razlikovanja onoga što je korisno, i onoga što je štetno – tamo gde je istina, i tamo gde je laž.

Republika

Foto: Tanjug

Ove stvari nikako ne treba da radite tokom posta

 

Uskoro nam sledi Božićni post koji traje 40 dana, a evo koja tri greha je veliki patrijarh Pavle smatrao da su posebno opasna tokom posta.

Tri greha koja su opasna tokom posta 

Gordost

Greh gordosti je posebno opasan – oni koji sebe vide kao mnogo bolje od drugih, naročito zato što poste, treba da mole za smirenje.

Gospod je učio da postimo tajno, bez licemerja, a bogu je ugodan samo onaj telesni post koji je praćen uzdržavanjem od svakog zlog dela, reči i misli. Tokom posta se posebno treba čuvati mržnje, zavisti, ogovaranja, pohlepe, neprijateljstva, gneva. I maštanje o gnevu pomutiće srce i dušu u postu.

Prejedanje 

Post ima za cilj da se obuzda slastoljublje i stomakougađanje. Prejedanje, proždrljivost je smrtni greh, pa je posebno iskušenje ako se - uz objašnjenje da ne jedemo mrsnu hranu - tokom posta predajemo uživanju u svoj ostaloj hrani i to bez mere.

Od prepunih trpeza na kojima samo što još nema "od ptice mleko", preko začinjene, masne hrane - zato što je "zamašćena biljnim mrsom" pa do slatkiša za svaki obrok u toku dana, post se za neke pretvara u prave gozbe na kojima samo nema mesa i drugih namirnica životinjskog porekla.

Tokom posta, domaćice i domaćini treba da obezbede zdravu hranu ukućanima i ponude gostima jednostavno pripremljene obroke. Ljubav prema stomaku znači nečuvanje vernosti Bogu, pišu pravoslavni izvori.

Nepoštovanje posta

Postoje periodi u kojima se razrešava upotreba svih vrsta hrane. Duhovnik može da propiše post i mimo navedenih dana u crkvenom kalendaru, ali i da razreši neke vernike od posta.

Međutim, svojevoljno odustajanje od posta a naročito spremanje posnih slava uz mrsnu hranu smatra se grehom. "Time - umesto da svetitelju ukažemo čast i poštovanje - navlačimo na sebe Božji gnev", navodi bratija manastira Visoki Dečani.

"Gospodu nije potreban naš post i gladovanje, već nama samima kako bi naša srca omekšala, skrušila se i smirila pred Bogom i postala sposobna da prime Božju blagodat i pomoć. Postom izražavamo i svoju ljubav i veru u Gospoda, jer samo onoj koji poštuje sve Gospodnje zapovesti ima istinsku ljubav prema svome Tvorcu.

A zapovest o postu jedna je od najvažnijih Gospodnjih zapovesti.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading