DA LI SE NA SVETU PETKU OBAVEZNO POSTI? Etnolog Snežana Ašanin daje odgovor koji razrešava VELIKU DILEMU

Autor:

Lifestyle

26.10.2023

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako pravilno obeležiti dan Prepodobne mati Paraskeve?

DA LI SE NA SVETU PETKU OBAVEZNO POSTI? Etnolog Snežana Ašanin daje odgovor koji razrešava VELIKU DILEMU

Foto: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 27. oktobra obeležavaju dan Prepodobne mati Paraskeve - Svete Petke.

Ova svetiteljka je veoma poštovana u našem narodu, a veliki broj porodica 27. oktobra proslavlja krsnu slavu.

Mnogi, pogotovo mladi svečari koji prvi put obeležavaju Svetu Petku kao krsnu slavu imaju dilemu da li bi slavska trpeza trebalo da bude posna ili mrsna.

- S obzirom na to da ove godine Sveta Petka "pada" u petak, kad bi po pravilima trebalo postiti, odgovor je jasan: i hrana na slavskoj trpezi trebalo bi da bude posna - kaže za Republiku etnolog Snežana Ašanin.

Prema njenim rečima, kako Sveta Petka spada u takozvane nepokretne praznike, odnosno uvek se svetkuje 27. oktobra, u zavisnosti od toga da li taj datum "pada" u sredu ili petak, kada se posti, ili ostalim danima kad se jede mrsna hrana, i trpeza bi trebalo da bude u skladu sa tim.

Foto: shutterstock

Da li se posti na Svetu Petku

Iako se većina svečara trudi da pripremi što bogatiju trpezu za krsnu slavu, njena obeležja su, materijalno gledano, skromna i podrazumevaju slavski kolač, vino, žito i sveću.

- Sve ostalo je na dobroj volji i materijalnim mogućnostima domaćina. Običaj je da oni koji obeležavaju krsnu slavu ujutro odu u crkvu na liturgiju. U crkvi će sveštenik osveštati vino, žito, kolač i sveću, prerezati kolač, čestitati domaćinima slavu i poželeti im da je proslave u zdravlju i radosti. U našoj tradiciji je da se za krsnu slavu okupe rodbina, komšije i prijatelji, i da se uz molitvu u slavu sveca druže i posluže onim što ima na trpezi - navodi etnolog Ašanin.

Svim porodicama koje sutra obeležavaju dan Prepodobne mati Paraskeve redakcija Republike želi srećnu krsnu slavu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading