OBIČAJ KOJI JE SAČUVAO SRPSTVO: Krsne slave je naš narod imao i PRE primanja hrišćanstva, a OVAKO su postale onakve kakve su danas!

Autor: opanak.rs, Republika

Razonoda

15.11.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

U Srbiji s Miholjdanom počinje sezona krsnih slava. Obeležavanje slave jedinstven je običaj za koji ne zna ostali hrišćanski svet.

Foto: youtube.com/ Banijaško Srce
Foto: Ilustracija

Srpska porodična slava je pre par godina uvrštena na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, što je prvo upisivanje kulturnih dobara iz Srbije na ovu listu.

Pre primanja hrišćanstva Srbi su bili mnogobožački narod. Imali su vrhovnog boga Peruna, a svaki dom imao je i svoje domaće božanstvo, tj. zaštitika ognjišta. U susretu sa hrišćanstvom, naš narod se najteže odricao upravo ovih domaćih božanstava. Mnogi storičari tvrde da Srbi nisu jedini slavili svog zaštitnika, ali su jedini do dan danas zadržali slavu. Postoje tragovi da su svi Sloveni imali slavu, zatim Tračani (starogrci), Dečani, Iliri…

Za prihvatanje slave kod Srba zaslužan je najveći srpski prosvetitelj – Sveti Sava

Foto: Public
Sveti Sava

Naš svetitelj, Sveti Sava, bio je mudar i praktičan u svom velikom poduhvatu da Srbi prime hrišćanstvo. Mnogobožačke idole zamenio je svetiteljima Hristove crkve, te su Srbi zadržali svog sveca zaštitnika, samo u vidu krsne slave.

Crkva je, iz praktičnih razloga, savetovala i preporučivala porodicama koje svetitelje da uzimaju za krsnu slavu. Obično su se praznovali veliki svetitelji od jeseni do proleća, jer se tada najmanje radi na njivi, u poljima i oko stoke. Neke porodice su birale dan kada će se krstiti, pa su svetitelja koji se tog dana slavi uzimale za svoju krsnu slavu.

Slava nas je sačuvala kroz vekove i danas ne bismo imali srpstvo da nije bilo slave 

Foto: ST/D. KADIĆ
Foto: Ilustracija

Srbi su slavu slavili u najslavnijim danima svoje istorije, ali i u najvećem izgnanstvu i zulumu. Za vreme ropstva pod Turcima Srbi su se sakupljali pod okriljem relegioznog praznika i tako dogovarali kako da se oslobode turskog jarma. Slavljena je slava i u ratu, izgnanstvi, zdravlju i bolesti, ropstvu, bedi i siromaštvu, isto kao i u bogatstvu i izobilju. Naši vojnici su po rovovima lomili bajati vojnički hleb i pevali tropar svoje slave i molili se Bogu za bolje i srećnije dane.

Čak ni u vreme nakon II svetskog rata, kada je komunistički režim propagirao bezbožništvo i zabranjivao ljudima odlaske u crkve i proslavu slave, Srbi su je slavili tajno u svojim domovima. Upravo je krsna slava sačuvala pravoslavnu veru i tradiciju našeg naroda!

Slava je ostala jedina neprekinuta tradicija kod Srba, od vremena pokrštavanja do danas. Promenjeno je mnogo toga u našim običajima, samo je slava sačuvalo svoje počasno mesto najveće svetinje našeg naroda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading