OVAKO SE SLAVI SLAVA! Protojerej Radović objasnio šta nikako ne treba da radimo!

Autor: Republika

Vesti

19.12.2021

10:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Protojerej stavrofor Ljubivoje Radović kaže da su se mnogi običaji u našem narodu menjali, prekidali i obnavljali, a da je jedino slava ostala uvek. Naglašava da treba proslaviti bez preterivanja, jer smisao slave i nije u preterivanju i jelu i piću, nego u duhovnom raspoloženju.

OVAKO SE SLAVI SLAVA! Protojerej Radović objasnio šta nikako ne treba da radimo!

Foto: Tanjug Jaroslav Pap

Slavski kolač

Protojerej stavrofor Ljubivoje Radović i ove godine savetuje vernike da proslave Svetog Nikolu i sve ostale slave na najjednostavniji način - u krugu svoje porodice i sa najbližim prijateljima i rođacima.

- Bez preterivanja, na kraju smisao slave i nije u preterivanju i nije samo u jelu i piću, nego u duhovnom raspoloženju, pre svega u dolasku u crkvu da se tu pomolimo Bogu, a onda da tu molitvenu atmosferu prenesemo u svoju domaću ili malu crkvu - kaže Radović.

Dodao je da u što manjem broju treba da se okupljamo kako bismo zaštitili sebe od drugih i druge od sebe.

Ističe da to što pojedini slave slavu u restoranima i sa muzikom nema veze sa pravoslavnim poimanjem krsne slave.

- To je porodični praznik koji se proslavlja u krugu porodice i sa najbližim prijateljima i proslavljanju slave nije mesto u restoranima, kafanama, nije mesto uz muziku nego jednostavno da slavimo kako priliči pravoslavnom verniku - ističe Radović za RTS.

- Ogroman broj naših pravoslavnih hrišćana slavi slavu, ali ne zna ništa o svetitelju koga proslavlja i umesto da razgovore vode u tom pravcu, da naučimo, da se ispunimo ljubavlju i da na taj način ukažemo poštovanje svetitelju - dodaje protojerej Radović.

Foto: Tanjug/D. ANIČIĆ

Slava se slavi u kući

Ne slavi se slava u kafani

Ukazao je da su nekada domaćini dvorili slavu, gosti su sedeli i bili na obedu, a domaćin je stajao i nije želeo da sedne poštujući svetitelja koga proslavlja i poštujući goste koje je prizvao u svoj dom.

- A mi hoćemo da tu atmosferu prenesemo u kafanu, to jedno sa drugim ne ide. Bolje je da čovek ne slavi nego da slavi naopako, da slavi onako kako ne priliči pravoslavnoj veri i pravoslavnim hrišćanima - ističe Radović.

Kada je reč o Nikoljdanu, kaže da je u pravu Duško Radović kada kaže da polovina ljudi slavi, a polovina ide na slavu.

- Cela Srbija slavi Svetog Nikolu i tu su običaji isti kao i za svaku drugu slavu s tim što je izraženo darovanje međusobno i to nije u onom smislu u kojem mi darujemo jedni druge prevareni sa tim da je Deda Mraz taj koji dolazi i donosi poklone, jer to je plod potrošačkog društva gde žele da se što više kupuje i da na taj način imaju koristi od nas - kaže Radović.

Foto: pixabay.com

Post ne sme da se svede na tanjir

Post nije samo na tanjiru

- Međutim, mi proslavimo Svetog Nikolu kao onoga ko je bio darodavac, ali nije davao onima kojima nije potrebno, nije davao da bi dobio zauzvrat, nego je davao i pomagao sirotinju. U tome jeste draž i lepota davanja, a s obzirom da je sada post mi još više treba da razmišljamo o tome da olemenimo svoja srca postom i molitvom - naglašava Radović.

Naveo je da post ne smemo da svedemo na tanjir, jer je post nešto mnogo uzvišenije i veće.

- Treba dobrim delima i ljubavlju da ga začinimo i da pokažemo da smo zaista na pravom putu, putu jevađelskom - dodaje Radović.

Ističe da su se mnogi običaji u našem narodu menjali, prekidali i obnavljali, a da je jedino slava ostala uvek.

- Slavili su naši preci u rovovima, u najvećim oskudicama, stradanjima i patnjama. Bilo na koji način, ali nikako nisu dozvolili da se prekine slavljenje krsne slave - zaključio je Radović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading