KAKO MOŽETE NAPLATITI ODŠTETU OD UJEDA PSA LUTALICE? Potrebni čvrsti dokazi i mišljenje lekara

Autor:

Vesti

27.11.2023

10:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo tokom ove godine grad Leskovac je dobio 484 tužbe na osnovu kojih je iz budžeta isplaćeno 69 miliona dinara.

KAKO MOŽETE NAPLATITI ODŠTETU OD UJEDA PSA LUTALICE? Potrebni čvrsti dokazi i mišljenje lekara

Foto: Shutterstock

Grad Leskovac na godišnjem nivou plaća velike sume novca na osnovu sudskih odluka zbog ujeda pasa lutalica. Međutim, ne dobija baš svaki pokušaj sudski epilog, postoji i veliki broj odbijenih tužbenih zahteva, piše Rešetka.rs.

Samo tokom ove godine grad Leskovac je dobio 484 tužbe na osnovu kojih je iz budžeta isplaćeno 69 miliona dinara.

Evidentano je i prisustvo velikog broja pasa na ulicama i pored napora da se smeste u azil, ipak dolazi do neprijatnih situacija.

Za pokretanje postupka i donošenje presude neophodni su čvrsti dokazi i mišljenje lekara.

Iskustva u ovakvim slučajevima ima advokat Nemanja Stanković koji kaže da je u ovoj godini imao desetak takvih slučaja. Kaže da bez dokaza i čvrstog osnova ne ulazi u ovakve procese.

- Potrebno je lekarsko uverenje na osnovu koga se pokreće tužbeni zahtev. Potom dva lekara veštaka veštače stepen povreda. Jedan veštači mehaničke povrede, a drugi veštači pretrpljeni strah i bol. U sudskom sporu neophodno je i prisustvo svedoka. Ukoliko ima više svedoka i lekarski nalaz koji potkrepljuje taj slučaj, situacija je čista. U svakom drugom slučaju sud odbija tužbeni zahtev. Tu nema mesta manipulaciji, stvar je vrlo jasna - ističe Stanković.

U ovim sporovima može se ostvariti nakada za pretrpljeni strah i bola kao i na ime zadobijene povrede.

- Od težine povrede i uzrasta lica koje je pretrpelo napad zavisi i visina novčane naknade. Ako je dete žrtva napada uglavnom se dosuđuju veći iznosi - objašnjava Stanković.

Zvnični podaci kažu da je tokom 2021. grad Leskovac dobio 686 tužbi na osnovu kojih je isplaćeno 89 miliona dinara, a 2022.godine 475 tužbi a isplaćeno je 79 miliona dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije. Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading