ZAKON NE PREPOZNAJE ZABRINUTE RODITELJE?! Deca jela mafin s ŽICOM, ali na odštetu ne mogu da računaju zbog ovog APSURDA!

Autor:

Vesti

31.10.2023

15:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema zakonu, sud bi uzeo u obzir samo veštačenje dece, koja imaju po tri godine i malo je verovatno da su opšte znala šta se dogodilo, objašnjavaju stručnjaci za Republiku.

ZAKON NE PREPOZNAJE ZABRINUTE RODITELJE?! Deca jela mafin s ŽICOM, ali na odštetu ne mogu da računaju zbog ovog APSURDA!

Foto: Shutterstock, Pixabay.com

Roditelji mališana koji su jedući mafine, pojeli i parče žice od oko 20 milimetara, mogli bi da tuže poslastičarnicu koja ih je pravila. Ipak, da li bi u ovom sporu pobedili i dobili odštetu malo je verovatno zbog jednog apsurda u našem zakonu - on ne prepoznaje zabrinutost roditelja već samo dece, koja u ovom slučaju imaju po tri godine i malo je verovatno da su opšte znala šta se dogodilo! 

Majka jednog trogodišnjaka ispričala je medijima da su roditelji primetili metalne delove koji su držali figuru na slatkišu i odmah, pod sumnjom da su ih deca pojela, odveli decu u Univerzitetsku dečiju kliniku "Tiršova" gde je na rendgenu i uočeno da deca imaju strane predmete u crevima.

Doktori u klinici savetovali su roditelje da sačekaju da žice prirodno izađu, što se kod većine dece i dogodilo jutros, nakon prilagođene ishrane i poštovanja svih saveta lekara.

Republika

Foto: shutterstock

Mafini/Ilustracija

Poslastičarnica: Napisali smo da ima nejestive delove

Nakon incidenta, poslastičarnica se oglasila rekavši da na njihovim kutijama stoji upozorenje da se mogu naći nejestivi delovi.

- Veoma nam je žao što se to sve dogodilo i razumemo vašu ljutnju. Na svakoj kutiji stoje napomene da se u figuricama i dekoraciji torte mogu naći nejestivi delovi, jer je to jedini način da se figurica napravi i da bi mogla da izgleda tako. U našim kolačima i tortama nema nejestivih delova, ali jednostavno u dekoraciji moraju da stoje ti nejestivi delovi (čačkalice, žice, stiropir…), da bi se povezale figure. Nadamo se da su sva deca dobro, ako postoji nešto što možemo da učinimo, javite - napisala je ova firma za izradu i proizvodnju torti, kolača i ostalih poslastica.

Svaki roditelj pojedinačno ima pravo na tužbu

Nakon ovakvog incidenta, zapitali smo se kako bi roditelji dalje trebalo da postupe u ovakvim i sličnim situacijama. Odgovor nam je dao Marko Dragić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

- Naš Zakon ne prepoznaje kolektivne tužbe, tako da bi roditelji koji smatraju da su oštećeni trebalo pojedinačno da podnesu tužbu protiv poslastičarnice. Sud dalje utvrđuje da li je narušena bezbednost korisnika usluga, kao i da li je došlo do povreda. Poslastičarnica je morala da navede i za koji uzrast je proizvod zabranjen, ali svakako žica nije smela da bude deo proizvoda - istakao je Dragić za Republiku.

Republika

Foto: Privatna arhiva

 

Teško proceniti pretrpljeni strah kod male dece

U isto vreme, valja napomenuti da bi roditelji mogli da tuže poslastičarnicu za pretrpljeni strah i nanete povrede, odnosno fizički bol koji su deca doživela. Tu se postavlja veliko pitanje, a to je - jesu li deca zaista bila uplašena?

- Naš Zakon ne predviđa strah za drugo lice, već bi se strah odnosio na lice koje je pretrpelo štetu, u ovom slučaju su to deca starosti tri godine. Ona bi i imala prava na naknadu za pretrpljeni strah i fizičke bolove, a to bi se utvrđivalo na osnovu toga koliko su bili uplašeni za svoj život i koliko ih je plašila sama člinjenica da im je u telu strani predmet. Tu je problem što bi teško moglo da se govori o tome da su deca bila svesna situacije - istakla je za naš portal advokat Mirjana Sekulić.

Republika

Foto: Shutterstock

Deca i igra/Ilustracija

- Kod ovakvih situacija, sve zavisi os stručnog mišljenja veštaka. Što se tiče pretrpljenog straha, mišljenje bi davao neuropsihijatar. On bi u razgovoru sa decom procenio, na osnovu skale, koji bi to stepen straha bio i dao svoje stručno mišljenje. Sitacija je veoma specifična, jer su u pitanju veoma mala deca, pa je moguće da bi naknada iznosila od nula dinara do 100.000 dinara - rekla nam je ona.

Dodala je i da, u slučaju fizičkih bolova, grčeva ili nekih drugih manifestacija koje su mogle da se ispolje, sudski veštak, doktor, pregleda medicinsku dokumentaciju i daje svoje mišljenje.

Ona ističe i da u konkretnom slučaju ima osnova da odreaguje i nadležna inspekcija, jer, bez obzira na deklaraciju u kojoj piše da je moguće da ima nejestivih delova, žica ne sme da se nađe u hrani.

Dete upalo u šaht, sud presudio da se igrao!

Advokatica Sekulić nam je ispričala i da sudski veštak može proceniti da dete u situaciji u kojima su roditelji veoma uplašeni, može da odreaguje potpuno drugačije.

- Postoji primer iz sudske prakse da je dete upalo u šaht i majka je bila veoma uplašena, ali nisu dobili nikakvu odštetu, jer je dete reklo kako se sve vreme igralo - napomenula je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading