"IMAJU MANJE OD JEDAN ODSTO ŠANSE DA PREŽIVE" Titanik nazivaju UKLETIM, a tek sada svi veruju u to - ISPLIVALA ISTINA o nestalim članovima posade?

Autor: N.J.

Lifestyle

20.06.2023

12:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Te 1912. godine život je izgubilo 1517 ljudi, a od tada prošlo je 111 godina.

"IMAJU MANJE OD JEDAN ODSTO ŠANSE DA PREŽIVE" Titanik nazivaju UKLETIM, a tek sada svi veruju u to - ISPLIVALA ISTINA o nestalim članovima posade?

Foto: www.profimedia.rs

Nakon 111 godina odigrava se nešto nalik tragediji od pre više od veka, a ovoga puta situacija je neizvesna do krajnjih granica. Tada s obzirom na temperaturu vode, ljudsko telo moglo je da preživi oko 15 minuta. Preminulo je 1517 ljudi.

Šta se desilo sa telima?

Autori telegrama nisu poznati, ali se veruje da je kapiten Makej Benet želeo da izvuče tela iz mora, ali je shvatio da su brodovi za spašavanje premali, tako da su izbacili leševe od putnika iz najsiromašnije klase, a stavili one iz prve i druge. Mišljenje posade bilo je da oni imaju veće pravo na dostajnstvenu smrt odnosno sahranu. Od 334 pronađena tela, više od 100 bilo je izbačeno sa broda i nikada više nisu pronađena. Istinu o tome dali su telegrami koje su kasnije istoričari pronašli.

Šta se sada dešava?

"OšenGejt ekspedišens" koristi plovila za ekspedicije u dobokom moru, te je jedna nestala nako što su odvezli putnike da vide olopinu brodu u Atlanskom okeanu. Tokom ekspedicije za istraživanje olupine Titanika, u ponedeljak, juče ujutru, počela je potraga za nestalom podmornicom. Prema najnovijim podacima šansa da se spase posada je oko jedan odsto, pre nego što isteknu zalihe kiseonika koje imaju do četvrtka. Pretpostavlja se da će timovi za potragu da osluškuju jer bi članovi posade mogli da lupaju o trup broda.

Foto: Tanjug/AP

Unutrašnjost broda

Među nestalima su britanski milijarder Hamiš Harding, kao i Šahzada David i njegov sin Sulejman David (19) - otišli na putovanje da posete ostatke Titanika u Atlantskom okeanu. Takođe, kako "Sun" piše tu su i stručnjak za ronjenje Pol Henri Nergeolet i šef podmornice Stokton Raš.

Strah

Ono od čega se najviše strahuje je da su zarobljeni u olupini Titanika, previše duboko da bi im neko pristupio. Ekipe za potragu se utrkuju da ih što pre nađu jer će im zalihe nestati prema njihovom vremenu u četvrtak popodne po britanskom vremenu, odnosno u sedam ujutru. Bivši komandant američke nuklearne podmorinice veruje da posada ima manje od jednog procenta da preživi ako je podmornica na dnu.

Šta znamo?

Imenovano je pet osoba koji su unutra

Brodovi i avioni "češljaju" to područje

Strahuje se da su mogli da se "upletu" u olupinu Titanika

U nedelju ujutru snimljena je slika podmornice iznad vode

 BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading