RED BUL JE ŠAMPION ŠEĆERA! Potrošačka patrola istraživala energetske napitke, OVO SU REZULTATI! (VIDEO)

Autor: Anđela Trifunović

Vesti

20.06.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova epizoda "Potrošačke patrole" je na našem Jutjub kanalu Republika NEWS!

Tema nove epizode "Potrošačke patrole", emisije Srpskog telegrafa i
portala Republika, bila su energetska pića. Za vas smo analizirali sadržaj ovih popularnih, ali i kontroverznih napitaka, da bismo utvrdili u čemu se razlikuju, kao i u čemu su slični, najpopularniji brendovi na našem tržištu. Ali hajde da krenemo ispočetka...

Foto: Republika TV

Potrošačka patrola, energetska pića


Za vas smo odabrali četiri različita proizvoda: red bul, guaranu, buster
i hel. Recimo odmah, a isto će vam reći i bilo koji lekar, najbolje je da se držite dalje od svih, posebno ako ste mlađih godina.

Ipak, ukoliko ih već pijete, dobro je makar da znate šta koji od njih sadrži. Kad vam je potreban podsticaj da izdržite dan, a kafa vam ne pomaže, energetski napici deluju primamljivo. Ova pića zaista opravdavaju ime jer vam pružaju energiju, vaše telo i um čine aktivnim.

Koji su to ključni sastojci najprodavanijih energetskih napitaka i zašto imaju takvo dejstvo na organizam? Od početka, pa do danas njihov sastav se nije bitnije promenio. Zanimljivo je da različiti brendovi imaju slične sastojke. Obavezni su šećer, kompleksi vitamina B, kofein i taurin. Šećer utiče na brzi priliv energije. Kofein povećava budnost, dok taurin poboljšava fizičke aktivnosti. Ova, za neke magična, mešavina zasigurno će vam razmrdati telo i razbistriti um, međutim, pomenuta magija kratko traje. Često konzumiranje energetskih napitaka može dovesti do ozbiljnih posledica...

Foto: Republika TV

Potrošačka patrola, energetska pića


Uprkos potencijalnim opasnostima, mladi ipak danas piju energetska pića kao da su sokići. Istraživanja kažu da nakon samo jedne popijene limenke u telu nastaje potpuni haos. Potrebno je 12 sati da bi se organizam očistio od unetog kofeina. Od četiri analizirana proizvoda najviše šećera sadrži red bul, a najmanje buster. Red bul i buster imaju najviše taurina, dok ga najmanje ima u guarani.

Najviše kofeina pak ima buster. Red bul je, kažu podaci iz trgovina, najpopularniji na svetskom tržištu i kod nas je najskuplji. Guarana je najpopularnija u Srbiji, a od proizvoda koje smo izabrali najjeftiniji je hel. Ipak, generalno, sva četiri energetska napitka su sličnog sastava. Razlika je u aromi i ceni. Svakako, da se vratimo na priču s početka, budite umereni u konzumiranju energetskih napitaka ili ih potpuno izbegavajte. Jedan vam možda neće naškoditi, ali dva ili tri mogu dovesti do nesanice, mučnine, aritmije i bola u želucu.

Foto: Republika TV

Potrošačka patrola, energetska pića

Amerika beleži 13 smrtnih slučajeva od 2008. do danas i preko 20.000 poseta urgentnim centrima usled problema izazvanih konzumiranjem energetskih pića, naročito u kombinaciji s lekovima ili alkoholom. Važno je napomenuti i da je nekome jedno energetsko piće opasno po život, što potvrđuju i studije. Tako je 2012. godine tinejdžerka u Americi preminula posle konzumiranja samo jednog energetskog napitka.

Koliko su oni zaista štetni? Mišljenja su podeljena. Jedni misle da su štetni po zdravlje sami po sebi, drugi da su u riziku samo oni koji već imaju određene zdravstvene probleme, dok su treći, bez obzira na sve, uvereni da su energetski napici odličan stimulans za početak dana ili kad god nam je to potrebno. Jedno je sigurno, izričito su zabranjeni deci, trudnicama, osobama koje su preosetljive na kofein i onima koji imaju srčane tegobe. Takođe, ne preporučuje se mešanje sa alkoholom. Sve to piše sitnim slovima na ambalaži. 

Novu epizodu "Potrošačka patrola" možete pogledati u videu na početku teksta! 

 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vesna

20.06.2023 22:04

Za vasu informaciju da znate,red bul uvoze Brena hanuma i Boba i tako truju mlade Srbije bitange na kub jet im je guzica samo zinula za pare,fuj