NA OVAJ VELIKI PRAZNIK MORATE ISPOŠTOVATI JEDAN VAŽAN OBIČAJ: Veruje se da za dobro zdravlje i mir treba uraditi sledeće

Autor: N.J.

Lifestyle

04.06.2023

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas bi trebalo da ispoštujete ovaj običaj.

NA OVAJ VELIKI PRAZNIK MORATE ISPOŠTOVATI JEDAN VAŽAN OBIČAJ: Veruje se da za dobro zdravlje i mir treba uraditi sledeće

Foto: pixabay.com

Danas se slavi jedan od najznačajnijih hrišćanskih praznika - Svete Trojice, a zovu se još i Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole. Prvi dan pada na pedeseti dan Uskrsa, odnosno u nedelju. Ovaj praznik slavi se tri dana. Smatra se rođendanom Crkve Hristove. Još od davnina poštuju se različiti običaji.

Na ovaj praznik vernici idu u hramove, a nakon službe, čita se molitva dok se  prave venčići. Ti venčići donose se u kuću. Ipak najvažniji od svih običaja je da budete u miru i slozi sa porodicom na današnji dan. Kao što smo naveli praznik traje tri dana, i to govori o veličini istog. Takođe, posle Uskrsa i Božića, ovo je treći praznik po značaju. Praznovanje se nastavlja celu nedelju, ali se ne posti.

Foto: pixabay.com

Venčić od cveća

Venčić koji ste ispleli, ili u nekim crkvama oni sami pripremaju to da nosite kući i stavljate pored ikone i kandila. Neki nose venčiće sa sobom kada pođu negde, jer veruju da će ih tako Gospod zaštiti od nesreća. Zato, mnogi danas pletu venčiće i stavljaju ih u dom da bi se "odbranili" od svega negativnog i obezbedili mir porodici, ali i ljubav, što je najvažnije.

Da li vi uzimete danas venčiće?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading