SUTRA JE NAJSREĆNIJI DAN U GODINI I OVO NIKAKO NE SMETE DA RADITE: Ujutru prvo pojedite voće, a za napredak PORODICE uradite sledeće

Autor: N.J.

Lifestyle

24.05.2023

17:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Sutra bi trebalo prvo pojesti voće, a sledeće preporuke takođe ispoštujte.

SUTRA JE NAJSREĆNIJI DAN U GODINI I OVO NIKAKO NE SMETE DA RADITE: Ujutru prvo pojedite voće, a za napredak PORODICE uradite sledeće

Foto: Shutterstock

Vaznesenje Hristovo ili Spasovdan proslavljamo sutra 40 dana nakon Vaskrsa. To je kako ga mnogi nazivaju pokretni praznik zato što pada na isti dan, ali menja datum jer se računa od Vaskrsa. Ovo je jedan od 12 velikih praznika i 8 Hristovih praznika. Prema narodnom predanju tada se Bog spasio od rđavih ljudi i otišao, odnosno vazneo se na nebo. Ovo je srećan dan kada valja sve započinjati.

Šta bi sutra trebalo ispoštovati?

Ovo je veliki praznik i tog dana ne radi se nikakav težak posao. Obeležen je crvenim slovom u kalendaru. U nekim krajevima se rano ujutru išlo u jagode, tako da se veruje da bi sutra prvo trebalo pojesti upravo to voće. Negde je čak bio običaj da se prvi put od godišnjih namirnica okusi na Spasovdan (mleko, meso i voće).

Foto: pexels.com

Sveže jagode

Inače, mnogi običaji sačuvani su još od predhrišćanskih vremena. Božanstvo Spas imalo je ulogu zaštite i spasenja. Zato mu se narod obraćao molitvom:

Sveti Spase - spasi naše duše

Takođe, pre Spasovdana nije se pilo mleko, a taj dan muškarci se ne briju, žene se ne umivaju i deca se ne kupaju. Takođe, ne spava se preko dana da ne bi dremali tokom cele godine. Postojao je i običaj da se prenoći na grobu pokojnika, to je važilo samo za žene, a verovalo se da se tada javlja duh pokojnika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading